Knedle to danie z ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajek. Formowane w kulki, nadziewane mięsem lub owocami, podawane jako danie główne lub jako dodatek do zup. Danie to ma swoje korzenie w Niemczech, ale w Polsce jest równie popularne. Knedle najczęściej nadziewamy owocami. Knedle ze śliwkami, knedle z brzoskwiniami, truskawkami oblane jogurtem lub bułką tartą z masłem to pożywny i smaczny posiłek.

Dla smakoszy szukających bardziej konkretnego obiadu owoce można zastąpić twarogiem, grzybami, szpinakiem lub mięsem mielonym. Knedle w tej postaci z dodatkiem  sosu są bezkonkurencyjne.

Zupy na wywarze z mięsa wieprzowego czy wołowego w towarzystwie knedli lub knedle z wątróbki to przepis dla ludzi z prawdziwym smakiem.

Przysmaki takiego typu są doskonałym urozmaiceniem naszego codziennego menu, a zapach unoszący się podczas ich gotowania przypomina beztroskie dziecięce czasy. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na cudowne knedle!

Zdjęcie: Fotolia
 

Knedle Kategorie

Polecane przepisy do kategorii Knedle

Znaleźliśmy 266 przepisów w kategorii Knedle

Knedle z marchewką

Knedle z marchewką

Marta85 Marta85
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: