Knedle - w wersji podstawowej to danie z ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajek. Knedle najczęściej nadziewa się owocami. Knedle ze śliwkami, knedle z brzoskwiniami, morelami, truskawkami oblane jogurtem lub bułką tartą z masłem to pożywny i smaczny posiłek. W wersji wytrawnej owoce można zastąpić twarogiem, grzybami, szpinakiem lub mięsem mielonym. Knedle w tej postaci najlepiej smakują z dodatkiem  sosu np. grzybowego.

Knedle można podawać jako oddzielne dania albo dodatek do zup. Tradycyjne ciasto na knedle robi się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki pszennej, masła, jajka i odrobiny soli. Składniki miesza się ze sobą i formuje kulki. Knedle ziemniaczane z nadzieniem gotuje się w wodzie, aż wypłyną na wierzch. Inną wersją tej potrawy są bawarskie knedle bułczane. Przygotowuje się je z czerstwych bułek namoczonych wcześniej w mleku, jajku i soli. Gdy pieczywo rozmięknie, do ciasta dodaje się drobno posiekaną cebulę dymkę i pietruszkę, masło, sól oraz pieprz. Potrawę można zrobić w wersji bezglutenowej, dodając kaszę jaglaną, mąkę ryżową oraz ziemniaki. Kasza najlepiej, aby postała trochę w lodówce, wtedy kulki z ciasta nie będą się rozpadać. Knedle z kaszy jaglanej najlepiej podawać z owocami, np. jagodami. Na koniec danie można polać jogurtem naturalnym. Knedle ze szpinakiem robi się z dodatkiem zeszklonej cebuli na patelni, czosnku oraz sera fety. Zupy na wywarze z mięsa wieprzowego czy wołowego w towarzystwie knedli lub knedle z wątróbki to bardzo sycące danie. 

Zdjęcie: Fotolia
 

Polecane przepisy do kategorii Knedle

Znaleźliśmy 278 przepisów w kategorii Knedle

Knedle z marchewką

Knedle z marchewką

Marta85 Marta85
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: