W ostatnim czasie bardzo popularne stały koktajle warzywne lub warzywno-owocowe. Wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, między innymi dlatego, że dostarczają witamin o działaniu antyoksydacyjnym (witamina C, A,E). Są również źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Koktajle warzywne działają detoksykacyjnie i przyspieszają procesy przemiany materii, ułatwiając odchudzanie. Warzywne smoothie można przygotować z rozmaitych warzyw, a najczęściej zastosowanie ma szpinak, jarmuż, seler, ogórek, pietruszka, marchew i burak. Warzywa najczęściej łączy się z owocami, na przykład bananami, kiwi czy jabłkami, a także z wodą, jogurtem naturalnym bądź owocowymi sokami. Do przygotowania koktajli z warzyw niezbędnym urządzeniem kuchennym jest blender, który pozwala zmiksować składniki na gładką konsystencję. Z jego pomocą, pożywne i zdrowe smoothie przyrządzi się już w 10-15 minut. Warzywne i owocowo-warzywne koktajle najlepiej smakują serwowane na zimno z dodatkiem kostek lodu. 
Koktajl z selera naciowego

Koktajl z selera naciowego

Witaminowo-mineralną bombą są koktajle owocowo-warzywne. Wśród nich, jednym z najpopularniejszych są zielone smoothie przygotowywane z selera naciowego z rozmaitymi dodatkami (jabłko, ananas, kiwi etc.). Smaczny i zdrowy koktajl z selera naciowego, kiwi i jabłka o właściwościach detoksykacyjnych wykona się w kilkanaście minut, a niezbędnym do tego urządzeniem jest blender. Do smoothie można dodać łyżkę miodu, który wzbogaci smak deseru. Koktajl z selerem naciowym można wykonać również z dodatkiem egzotycznego i soczystego mango, banana i limonki. 

Koktajl z buraka

Koktajl z buraka

Podstawowym rodzajem smoothie w odchudzającej diecie koktajlowej jest koktajl buraczany. Można go przyrządzić wykorzystując: młodego buraka, ogórka, zieloną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, jogurt naturalny (ewentualnie wodę), sok z cytryny oraz sól i pieprz. Ten wytrawny koktajl zapewnia uczucie sytości i jest niskokaloryczny, przez co ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. 

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

W koktajlach ze szpinakiem najlepiej sprawdzają się świeże i młode listki, którym warto przed wrzuceniem do blendera dokładnie obciąć łodyżki. Szpinak dzięki bardzo neutralnemu smakowi wyśmienicie komponuje się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych kompozycjach, np. z bananem, kiwi, pomarańczą, bazylią, selerem naciowym, awokado i gruszką.

Koktajl z pietruszki

Koktajl z pietruszki

Kolejną propozycją na pełen witamin i składników mineralnych napój jest przygotowanie koktajlu z natki pietruszki w połączeniu z czerwoną kapustą, egzotycznym mango, pomarańczą i bananem. Wszystkie składniki należy starannie umyć, pokroić, a następnie wrzucić do misy blendera. Całość miksuje się na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Koktajl jest bardzo gęsty, dlatego należy dodać do niego wody – wedle uznania. W letnie, upalne dni można przygotować orzeźwiający koktajl z pietruszki i cytryny.

Polecane przepisy do kategorii Koktajle warzywne

Znaleźliśmy 104 przepisów w kategorii Koktajle warzywne

Koktajl warzywny

Koktajl warzywny

ziutula ziutula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: