Kolendra – zastosowanie w kuchni i medycynie

Kolendra jest jednorocznym zielem. Ma właściwości zdrowotne i poprawia smak potraw. Świeże liście kolendry i jej dojrzałe owoce należy ususzyć, a następnie pokruszyć lub zmielić. W ten sposób powstanie zdrowy, aromatyczny susz o korzennym smaku. Kolendrę można zaparzać jako herbatę leczniczą. Picie napoju poprawia apetyt, ułatwia trawienie, zmniejsza bóle żołądkowe, działa też moczopędnie i rozkurczowo. Rozdrobniony susz z ziela doskonale sprawdzi się do przyprawiania potraw. Kolendrę można dodawać do smażonych, pieczonych i duszonych mięs, a także ryb, zup, sosów, warzyw, sałatek, jaj oraz serów. Składnik ten sprawi, że dania będą smaczniejsze i łatwiejsze do strawienia. Przyprawa wyjątkowo dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami, pulpetami drobiowymi, zapiekanką z kaszy gryczanej i jarzyn, pomidorami, ryżem, mozzarellą oraz gotowanym na parze halibutem. Jeśli kolendrę doda się do ogórków konserwowych, będą one bardziej aromatyczne. Pokruszone ziele stanowi również dobre dopełnienie ciast. Kolendra w pierniku, szarlotce, serniku lub kruchych ciasteczkach sprawi, że wypiek będzie miał korzenny, wyrazisty smak.
Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.