Najczęściej kojarzony z domowym obiadem kompot to nic innego jak napój, którzy przyrządzany jest z gotowanych owoców. Do jego produkcji można wykorzystać zarówno owoce świeże, jak i suszone. Według uznania można dosładzać go cukrem lub podnieść jego smak za pomocą przypraw.

Kompoty najczęściej przygotowuje się z takich owoców jak jabłka, wiśnie, truskawki, gruszki czy śliwki. Przygotowany własnoręcznie napój jest nie tylko zdrowy i daje nam pewność, że nie spożywamy żadnych zbędnych substancji chemicznych, ale podany na ciepło doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory, gdyż znakomicie rozgrzewa!

Mało kto wie, że tradycja picia kompotów zamyka się w ponad 700 latach historii! Popijając obiad tym aromatycznym napojem pomyślcie, że wszystko to zapoczątkowane zostało dawno, dawno temu, za czasów Imperium Osmańskiego.

Nie można nie wspomnieć o tym, że z pewnością dla większości z nas potrawy wigilijne podane bez charakterystycznego dla świąt Bożego Narodzenia napoju, jakim jest kompot z suszu nie smakowałyby równie dobrze! Kwestia doboru owoców jest indywidualną sprawą każdej pani domu, choć najczęściej powtarzającymi się w przepisach owocami są suszone śliwki.

Zachęcamy gorąco do zapoznania się z naszymi przepisami na aromatyczne kompoty - z pewnością spośród dostępnych propozycji i receptur wybierzecie coś dla siebie. Eksperymentujcie i odkrywajcie nowe smaki!

Znaleźliśmy 220 przepisów w kategorii Kompot

Kompot czereśniowy

Kompot czereśniowy

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kompot wieloowocowy

Kompot wieloowocowy

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kompot rabarbarowy

Kompot rabarbarowy

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kompot owocowy

Kompot owocowy

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: