Kopytka z serem to smaczne danie, które możemy zaserwować na obiad lub podwieczorek. Dzieci je uwielbiają, a dorośli także nie odmówią tej przywołującej wspomnienia potrawy. Kopytka te zazwyczaj przygotowujemy z białego sera i ziemniaków jednak z tego drugiego składnika można zrezygnować, z samym twarogiem będą bardziej delikatne. Zazwyczaj podajemy je na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, dżemu owocowego lub owoców zmiksowanych z jogurtem i miodem.
Kluski z serem

Kluski z serem

Kluski z serem to nazwa, którą możemy używać w stosunku do kilku potraw. Tak potocznie mówi się o leniwych pierogach z samym twarogiem lub także dodatkiem ziemniaków. Podaje się je zazwyczaj na słodko, polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Kluskami z serem będzie również makaron podawany z pokruszonym twarogiem, okraszony zrumienioną cebulką i skwarkami.

Knedle z serem

Knedle z serem

Knedle z serem to okrągłe, dość duże kluski z ciasta twarogowego zawierające słodkie nadzienie. Zazwyczaj są nim sezonowe. Wspaniale prezentują się na stole knedle serowe z truskawkami, śliwkami, morelami, czy jagodami. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim Twarogu, mąki i jajek, czasami dodaje się też ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych. Gotowe knedle serwujemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem i posypane cynamonem.

Kopytka bezglutenowe

Kopytka bezglutenowe

Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się z mąki owsianej, gryczanej, z białego ryżu bądź z mieszanki bezglutenowej (wtedy nie trzeba już używać skrobi ziemniaczanej). Ziemniaki powinny być całkowicie wystudzone, aby niepotrzebnie nie wchłaniały mąki. Do kopytek bezglutenowych z serem używa się zmielonego w maszynce twarogu. Kopytka bezglutenowe ze szpinakiem bazują na świeżych liściach szpinaku i dzięki nim mają głęboki zielony kolor. Podaje się je z sosami grzybowym, pomidorowym lub serowym.

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni bez ziemniaków robi się z pieczonego w kawałkach warzywa. Do bezglutenowych kopytek z dyni najlepiej nadaje się odmiana hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Po wyjęciu z piekarnika ostudzone warzywo miksuje się blenderem lub mieli w maszynce do mięsa na gładkie puree. Uformowane dyniowe kopytka gotuje się przez kilka minut we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Smakują wyśmienicie podsmażone na maśle ze świeżym czosnkiem i szałwią, posypane zezłoconą bułką tartą.

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem smakują pysznie w wersji wytrawnej, przyprawione słodką wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i oblane aromatycznym sosem. Można podawać je także na słodko – podsmażone na maśle, posypane rodzynkami, cukrem waniliowym i polane śmietanką albo z prażonymi jabłkami i cynamonem. Najlepiej wybrać dobry, tłusty twaróg i zmielić go samodzielnie w maszynce. Po połączeniu sera z rozgniecionymi, ugotowanymi ziemniakami, mąką i jajkami powstaje ciasto na kopytka.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Polecane przepisy do kategorii Kopytka z serem

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka z serem

Kopytka z serem

alien1985 alien1985

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka z serem

Kopytka z serem

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka z serem

Kopytka z serem

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka z serem

Kopytka z serem

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 6 przepisów w kategorii Kopytka z serem