Kopytka z sosem to bardzo tradycyjne danie w polskiej kuchni. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Kopytka przygotowujemy z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Sos możemy przygotować za każdym razem inny, dzięki temu nawet często serwowane to danie nie stanie się nudne. Możemy podawać kopytka z sosem mięsnym, pomidorowym, szpinakowym, serowym, koperkowym, czy pieczeniowym.

Kopytka z sosem Kategorie

Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym to pyszne, sycące danie pachnące lasem. Kopytka przygotowujemy z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek, a sos z pieczarek, cebuli, przypraw i śmietany. Możemy dodać do niego mięso lub zostawić w formie wegetariańskiej. Kopytka z pieczarkami smakują wyśmienicie w towarzystwie kiszonej kapusty lub zasmażanych buraczków.

Kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie z sosem to tradycyjne danie pochodzące ze Śląska. Kluski przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Formujemy je w niewielką kulkę i palcem robimy wgłębienie, w którym po polaniu zbiera się przepyszny wywar z warzywami. Kluski śląskie podajemy z gulaszem lub z sosem pieczarkowym, grzybowym, mięsnym, pieczeniowym, czy pomidorowym.

Polecane przepisy do kategorii Kopytka z sosem