Kopytka z sosem to bardzo tradycyjne danie w polskiej kuchni. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Kopytka przygotowujemy z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Sos możemy przygotować za każdym razem inny, dzięki temu nawet często serwowane to danie nie stanie się nudne. Możemy podawać kopytka z sosem mięsnym, pomidorowym, szpinakowym, serowym, koperkowym, czy pieczeniowym.

Kopytka z sosem Kategorie

Kołduny

Kołduny

Kołduny litewskie to średniej wielkości pierogi popularne również w kuchni polskiej. Tradycyjne ciasto na kołduny z mięsem robi się z mąki, jaj, masła i wody. Pierogi po litewsku nadziewane są drobno posiekaną surową wołowiną i duszoną cebulką z dodatkiem łoju wołowego oraz dobrze przyprawiane. Następnie kibiny litewskie zlepia się, gotuje w wodzie bądź rosole albo piecze i podaje samodzielnie lub w barszczu.

Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym to pyszne, sycące danie pachnące lasem. Kopytka przygotowujemy z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek, a sos z pieczarek, cebuli, przypraw i śmietany. Możemy dodać do niego mięso lub zostawić w formie wegetariańskiej. Kopytka z pieczarkami smakują wyśmienicie w towarzystwie kiszonej kapusty lub zasmażanych buraczków.

Kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie z sosem to tradycyjne danie pochodzące ze Śląska. Kluski przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Formujemy je w niewielką kulkę i palcem robimy wgłębienie, w którym po polaniu zbiera się przepyszny wywar z warzywami. Kluski śląskie podajemy z gulaszem lub z sosem pieczarkowym, grzybowym, mięsnym, pieczeniowym, czy pomidorowym.

Kopytka bezglutenowe

Kopytka bezglutenowe

Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się z mąki owsianej, gryczanej, z białego ryżu bądź z mieszanki bezglutenowej (wtedy nie trzeba już używać skrobi ziemniaczanej). Ziemniaki powinny być całkowicie wystudzone, aby niepotrzebnie nie wchłaniały mąki. Do kopytek bezglutenowych z serem używa się zmielonego w maszynce twarogu. Kopytka bezglutenowe ze szpinakiem bazują na świeżych liściach szpinaku i dzięki nim mają głęboki zielony kolor. Podaje się je z sosami grzybowym, pomidorowym lub serowym.

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni bez ziemniaków robi się z pieczonego w kawałkach warzywa. Do bezglutenowych kopytek z dyni najlepiej nadaje się odmiana hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Po wyjęciu z piekarnika ostudzone warzywo miksuje się blenderem lub mieli w maszynce do mięsa na gładkie puree. Uformowane dyniowe kopytka gotuje się przez kilka minut we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Smakują wyśmienicie podsmażone na maśle ze świeżym czosnkiem i szałwią, posypane zezłoconą bułką tartą.

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem smakują pysznie w wersji wytrawnej, przyprawione słodką wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i oblane aromatycznym sosem. Można podawać je także na słodko – podsmażone na maśle, posypane rodzynkami, cukrem waniliowym i polane śmietanką albo z prażonymi jabłkami i cynamonem. Najlepiej wybrać dobry, tłusty twaróg i zmielić go samodzielnie w maszynce. Po połączeniu sera z rozgniecionymi, ugotowanymi ziemniakami, mąką i jajkami powstaje ciasto na kopytka.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Polecane przepisy do kategorii Kopytka z sosem