Ziemniaki, surówka oraz kotlet schabowy to typowy zestaw obiadowy, który wielu z nas zna i lubi. Tradycyjnie kotlet schabowy przygotowywany ze schabu wieprzowego z kością po utłuczeniu obtacza się w mące, moczy w jajku i panieruje w bułce tartej i co najważniejsze smaży na smalcu. Smalec wydobywa pełnie smaku i pozwala uzyskać chrupiącą panierkę.

Obecnie coraz częściej zamiast na smalcu kotlety ze schabu smaży się na oleju lub maśle klarowanym. Dobry kotlet schabowy nie powinien być zbyt cienki ani za gruby oraz co najważniejsze nie powinien ociekać tłuszczem. Niezależnie od wyboru rodzaju tłuszczu, na którym będziemy smażyć kotlety schabowe należy trzymać się podstawowej zasady – musi być on dobrze rozgrzany zanim włoży się mięso na patelnię. W przeciwnym razie panierka nasiąknie tłuszczem. Jeśli tak się stanie warto po usmażeniu odsączyć kotlet przez chwilę na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Prawidłowo usmażony kotlet ma chrupiącą skórkę o złocistej barwie , a jego mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Kotlet schabowy to pomysł na proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające wysiłku danie na obiad dla całej rodziny.

Znaleźliśmy 425 przepisów w kategorii Kotlety schabowe

Schab z gruszką

Schab z gruszką

lenian lenian
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: