Choć mogą się kojarzyć z plackami ziemniaczanymi, kotlety z ziemniaków to zupełnie inne danie. Przede wszystkim takie kotleciki są łudząco podobne do mięsnych klopsów i pulpetów. Dobrze smakują samodzielnie, jednak warto dodać do nich farsz. Kotlety ziemniaczane z serem, pieczarkami, mięsem lub jajkiem to propozycje obiadowe, które koniecznie trzeba wypróbować. Świetnie smakują w towarzystwie surówek, w tym tych z pora lub marchewki. Polane aromatycznym sosem przypadną do gustu każdemu – nawet największemu fanowi mięsa!

Sprawdź pyszne przepisy na wyjątkowe kotlety ziemniaczane - z jajkiem lub warzywami!
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to pożywny obiad na chłodniejsze dni. Zupę warto podać z chlebem lub bagietką. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i smażonych grzanek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy z pieczonych ziemniaków, a fanom ostrych przypraw spodoba się pikantna zupa krem z ziemniaków. Świetnym rozwiązaniem jest pożywna zupa ziemniaczana z kiełbasą. Ze względu na warzywa, zupa dostarcza niemal wszystkich witamin do organizmu, dzięki czemu jest zdrowym obiadem dla całej rodziny.

Placki z ziemniaków

Placki z ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków to propozycja dla osób, którym zostały ugotowane kartofle z poprzedniego dnia. Takie placuszki wychodzą delikatniejsze w smaku a ich konsystencja jest bardziej ciągnąca się w porównaniu do tych zrobionych z surowych ziemniaków. Placki ziemniaczane przygotowane w ten sposób warto podawać z sosem grzybowym, a szczególnie pieczarkowym. Równie dobrze smakują z serem, gulaszem lub mięsnym sosem. Bez problemu można je wykorzystać jako dodatek do smażonych, gotowanych lub duszonych mięs!

Ziemniaki faszerowane mięsem

Ziemniaki faszerowane mięsem

Ziemniaki można przygotować na setki różnych sposobów. Robimy z nich puree, frytki oraz placki ziemniaczane. Można je gotować, smażyć czy zapiekać. Jeśli decydujemy się na pieczone kartofle, warto je przygotować z jakimś nadzieniem. Poza standardowym powstałym z twarożku lub szynki, można pokusić się o kotlety z gotowanym kurczakiem lub mięsem mielonym. Doprawione ziołami, zapieczone w folii i podane z aromatycznym sosem będą smakowały znakomicie. To idealna propozycja na spotkanie towarzyskie, kiedy chcemy przygotować coś prostego a efektywnego!
 

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana, to danie, które przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się podsmażony na patelni boczek, kiełbasę oraz mąkę, jajka i przyprawy. Ziemniaczaną babkę przyprawia się czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość piecze się w formach keksowych. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Danie można podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub sosem grzybowym, np. z kurek, borowików lub pieczarek.

Dania z gotowanych ziemniaków

Dania z gotowanych ziemniaków

Brakuje Ci pomysłów na to, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Możliwości jest sporo. Wśród nich znajdują się krokiety ziemniaczane. Można je wykorzystać jako przystawkę lub element dania głównego, szczególnie gdy są nadziewane pieczarkami lub kiszoną kapustą. Inną opcją jest bułka ziemniaczana, która stanowi świetną alternatywę dla pieczywa z mąki pszennej. Gotowane ziemniaki można także wykorzystać do zapiekanki pasterskiej, knedli, pyz i kartaczy. Przygotowując te dania możesz bez problemu wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki, tworząc z nich nowe pyszne potrawy!

Kotlety ziemniaczane z sosem

Kotlety ziemniaczane z sosem

Kotlety ziemniaczane są proste w przygotowaniu. Odpowiednio doprawione nie potrzebują żadnych dodatków, jednak warto je podawać z sosami. Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, pomidorowym czy pieczarkowym są dobrą opcją dla osób, które nie chcą ciągle sięgać po mięso. Oprócz tych trzech sosów bez problemu można także sięgać po sos czosnkowy, ziołowy czy też paprykowy. W zasadzie każdy dip, który jest dość wyrazisty pasuje do ziemniaków. Warto całe danie dopełnić odpowiednią surówką, dzięki której obiad będzie bogaty w witaminy i minerały!

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięsnych dań. Świetnie smakują z posypką koperkową lub z sosami jogurtowymi, czosnkowymi bądź cytrynowymi. Przed grillowaniem ziemniaki bez obierania należy obgotować w mundurkach i przestudzić. Następnie każde warzywo trzeba naciąć, a do środka nałożyć odrobinę masła z ulubionymi przyprawami. Tak przygotowanego ziemniaka można zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym ruszcie (lub wsadzając między rozżarzone węgielki lub drewno).

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Kotlety jarskie mogą być przygotowywane z pieczarek, groszku, ziemniaków czy ugotowanych jajek. Możliwości jest mnóstwo a każda stanowi ciekawą alternatywę dla mięsnych pulpetów. Kotlety ziemniaczane, marchewkowe lub dyniowe smakują znakomicie w towarzystwie surówek, kaszy oraz pieczonych warzyw. Warto je podawać z sosem. Jakim? Wszystko zależy od głównego składnika. Kotlety pieczarkowe świetnie smakują z sosem pomidorowym, natomiast brokułowe – z serowym. To sprytny sposób na zdrowe danie z warzyw!

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to prosty przepis na obiad. Szczególnie, że można do niej wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia – zarówno w formie całej, jak i puree. Całe kartofle świetnie sprawdzą się do zapiekanki z boczkiem i cebulą. Takie danie można dowolnie modyfikować, wykorzystując kurczaka, szynkę lub kiełbasę. Z kolei puree to wspaniała baza do tzw. Cottage Pie, czyli zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym – koniecznie wołowym.
 

Babeczki ziemniaczane

Babeczki ziemniaczane

Do muffinek z ziemniaków często jest dodawany boczek. Babeczki ziemniaczane są wyśmienite z cukinią i parmezanem. Masę na muffiny można przygotować z papryką, kremowym serkiem homogenizowanym i startym żółtym serem. Przekąska zyska wyrazisty smak po dodaniu podsmażonej cebuli do nadzienia i polaniu muffin sosem po upieczeniu. Do farszu mięsnego idealnie pasuje sos grzybowy, natomiast do większości babeczek ziemniaczanych - tzatziki.

Znaleźliśmy 28 przepisów w kategorii Kotlety ziemniaczane