Koźlak jest jadalnym grzybem, który ma prawie 30 różnych nazw, ale we wszystkich rejonach Polski najbardziej rozpoznawalny jest pod tą właściwą, gatunkową: koźlarz babka. Można go spotkać w każdym lesie, najczęściej pod brzozą, od maja do października. Koźlak ma duży, rozłożysty, brązowy kapelusz o średnicy maksymalnie 20 cm. Największe okazy tego grzyba osiągają też podobną wysokość. Trzon jest cienki i zwęża się przy kapeluszu. Pokrywają go ciemne kosmki. Miąższ koźlaka jest włóknisty i jasny, taki jak u kozaka, zapach natomiast – mało intensywny. Grzyba tego można pomylić z niejadalnym goryczakiem żółciowym, który wywołuje ostre zatrucie. Aby tego uniknąć, w razie wątpliwości zaleca się dotknięcie czubkiem języka miąższu – gorzki posmak wskazuje na goryczaka.

Wykorzystanie koźlaka w kuchni
Koźlak to niezwykle cenne znalezisko, gdyż dzięki swoim walorom smakowym ma szerokie zastosowanie w kuchni. Zaraz po grzybobraniu można z niego przyrządzić sos, do którego w zasadzie nie trzeba dodawać nic prócz cebuli, czosnku oraz pieprzu i soli do smaku. Zaprawiony śmietaną jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kasz i ryżów. Koźlaki – zarówno świeże, jak i suszone – wzbogacają także smak zupy grzybowej, wigilijnego barszczu oraz bigosu. Ich cechą charakterystyczną jest to, że w czasie suszenia bardzo mocno ciemnieją, nie tracą jednak swojego smaku. Podduszone sprawdzają się jako farsz na pizzę, zapiekankę oraz krokiety. Zapiekane z żółtym serem w śmietanie stanowią samodzielną potrawę. Poza tym koźlaki można zamarynować, ukisić oraz – starym i zapomnianym już sposobem – namoczyć w solance. Podczas przyrządzania koźlaków i innych grzybów warto pamiętać o ziołach, które ułatwiają trawienie: majeranku, rozmarynie, tymianku, jałowcu i kminku. Dary lasu – choć pyszne i niskokaloryczne – są bardzo ciężkostrawne.
Opieńki

Opieńki

Opieńki są rodzajem grzybów jadalnych, które rosną na drzewach. Rośliny te mają gładkie trzonki i niemal płaskie kapelusze, pod którymi znajdują się blaszki. Opieńki zbiera się od września do listopada. Grzyby, po uprzednim oczyszczeniu, można gotować, smażyć, suszyć, marynować i zamrażać. Świetnie sprawdzą się także jako składnik sosów, sałatek, bigosów, jajecznic, zup, zapiekanek oraz omletów. Zmielone opieńki z cebulą, ziołami i przyprawami posłużą jako farsz do pasztecików, pierogów, uszek bądź krokietów. Kapelusze grzybów równie dobrze smakują same, usmażone na maśle albo w panierce.

Podgrzybek

Podgrzybek

Podgrzybek, gatunek grzybów z rodziny borowikowatych, rośnie w lesie w sezonie jesiennym. Ze świeżych grzybów poleca się przygotowanie sosów lub obsmażenie ich na maśle. Można je również suszyć lub zamrozić i dodawać potem do gotowanej kapusty, farszu pierogowego, bigosu, zupy grzybowej i jajecznicy. Podgrzybki można przygotowywać również z dodatkiem cebuli, boczku, czosnku i suszonego tymianku.

Maślak

Maślak

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów w polskiej kuchni. Mają szeroki, brązowy kapelusz i śliską powierzchnię. Można je gotować, dusić i smażyć, ale również świetnie nadają się do marynowania. Maślaki wybornie smakują w sosach śmietanowych oraz zupach grzybowych. Warto również zastosować je jako dodatek do mięsa, dzięki nim potrawa uzyska niepowtarzalny smak i aromat.

Polecane przepisy do kategorii Koźlak

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Koźlak