Zupę szparagową najczęściej przyrządza się w formie gładkiego kremu. Można ją przygotować z białych lub zielonych szparagów lub z fasolki szparagowej. Potrawę podaje się z grzankami, serem, sałatą bądź plasterkami bekonu.

Zupa ze szparagów

Aby przyrządzić zupę ze szparagów ,należy je opłukać, odłamać końcówki, obrać oraz pokroić na niewielkie kawałki. Następnie trzeba zeszklić cebulę na maśle, dodać do niej ziemniaki i szparagi, po czym smażyć przez około 2 minuty i przyprawić gałką muszkatołową oraz solą. Do powyższych składników dodaje się bulion i doprowadza do wrzenia oraz wrzuca się do niego główki szparagów. Następnie należy wlać gęstą śmietanę i zblendować całość na gładki krem.

Zupa fasolowa szparagowa

Fasolkę szparagową z powodzeniem można wykorzystać do zrobienia pysznej zupy. Przyrządza się ją na bazie bulionu z pietruszką, marchewką, porem i selerem. Warzywa po ugotowaniu trzeba wyjąć z wywaru i pokroić je w kosteczkę, a następnie z powrotem włożyć do garnka. Przyprawy niezbędne do przygotowania fasolowej zupy szparagowej to: cząber, mieszanka warzywna, pieprz i sól. Do doprawionego buliony należy wrzucić umytą fasolkę i ugotować do miękkości. Całość zagęszcza się za pomocą zasmażki z masła i mąki. Zupę szparagową najlepiej podawać z koperkiem oraz natką pietruszki. Można do niej dodać także groszek ptysiowy.
Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów to pomysł na wiosenną zupę krem. Świeże szparagi można kupić w sklepach od kwietnia do czerwca. Łodygi szparagów należy przesmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, a następnie gotować w bulionie warzywnym. Składniki blenduje się na gładki krem i doprawia solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Zupę z zielonych szparagów można podawać z odrobiną śmietany, serem camembertem lub parmezanem.

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów to pożywna zupa o delikatnym smaku. Potrawę można przyrządzić ze świeżych szparagów lub warzyw ze słoika. Ugotowane warzywa blenduje się z bulionem na gładką masę, dzięki czemu powstaje aksamitny krem. Zupa szparagowa doskonale smakuje z ziemniakami, ale podaje się ją także z grzankami, makaronem, kulkami ptysiowymi lub chipsami z bekonu. Gotowy krem można jeszcze dodatkowo ozdobić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw: por, cebula, ziemniaki i podstawowe przyprawy. Przed dodaniem pora, należy go podsmażyć, dzięki czemu warzywo zyska łagodniejszy smak. Podanie ziemniaków sprawi, że potrawa stanie się bardziej pożywna. Danie podaje się z przypieczonym chlebem lub bagietką. Zupę warto urozmaicić też serkiem topionym i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek smakuje wyśmienicie w sezonie jesiennym. Potrawę przyrządza się, miksując pieczarki i gotując je na rosole wołowym ze śmietanką. Zupę warto podać ze świeżym ciemnym pieczywem lub groszkiem ptysiowym. Danie można przyprawić parmezanem oraz kolendrą. Zupa krem z pieczarek jest świetnym pomysłem na codzienny obiad lub jako przekąska na przyjęcie gości.

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw, jak kalafior, ziemniaki, cebula i czosnek, oraz podstawowe przyprawy. Zupę warto podać z lekko podpieczonym pieczywem lub świeżymi kurkami. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Kalafior, ze względu na wysoką zawartość potasu, fosforu oraz witaminy C, wspomaga odporność i chroni przed chorobami przewlekłymi.

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem to bardzo sycący posiłek, idealny na sezon jesienny i zimowy. Potrawa ta bardzo rozgrzewa organizm i ma wyrazisty, intensywny smak. Ze względu na dużą zawartość cebuli, zupa ma działanie wzmacniające odporność i bakteriobójcze. Dla podkreślenia aromatu dobrze jest dodać do potrawy białe wytrawne wino, koniak lub brandy. Zupę podaje się tradycyjnie z chrupiącą bagietką w połowie zanurzoną w daniu pod warstwą żółtego sera.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa cukiniowa najlepiej smakuje w postaci delikatnego kremu zmiksowanego na gładko. Zupa krem z cukinii jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy lekko podsmażyć pokrojoną cukinię i inne warzywa (np. cebulę, pora, ziemniaki), zalać je wywarem, gotować przez około 30 minut, a na koniec zmiksować blenderem. Ciekawym daniem jest też zupa krem z cukinii z serkiem topionym – dzięki dodaniu serka zupa jest bardziej sycąca i gęsta. Krem z cukinii podaje się z łyżką śmietany, świeżymi ziołami, pieczonymi grzankami lub pieczywem.

Znaleźliśmy 49 przepisów w kategorii Krem ze szparagów