Do czego stosować kremy?

Kremy są pysznymi nadzieniami do rozmaitych wypieków – biszkoptów, tortów czy najzwyklejszego ciasta piaskowego. Nierzadko wypełnia się nimi słodkie muffiny czy kruchą tarte, na której wierzchu układa się owoce. Nieodłącznym dodatkiem do przysmaku jakim są eklerki czy ptysie z malinową frużeliną jest puszysta bita śmietana. Ponadto, kremy mogą stanowić bazę deseru. Wyśmienity delikatny krem czekoladowy można serwować w eleganckich pucharkach. Przygotuje się go z tabliczek deserowej lub gorzkiej czekolady, śmietany tortowej i cukru pudru. Doskonale smakuje podany z biszkoptami, posypany rodzynkami w czekoladzie i kawą rozpuszczalną, która nada deserowi dodatkowego aromatu.

Krem orzechowy

Smaczną masą do tortów, ale również do delikatnych biszkoptów czy kruchych babeczek jest krem orzechowy. Bazą do jego przygotowania są mielone orzechy włoskie. Ponadto, niezbędnymi składnikami do produkcji puszystego i aksamitnego kremu są: mleko, miękkie masło i cukier puder. Niektóre przepisy zakładają również użycie spirytusu. Babeczki (muffinki) często wypełnia się nutellą uwielbianą zwłaszcza przez dzieci. Dzięki temu dodatkowi, wypiek uzyskuje oryginalny orzechowo-czekoladowy smak.

Krem budyniowy

Jedną z najbardziej lubianych mas jest krem budyniowy, który znany jest wszystkim miłośnikom słodkości i domowych wypieków. Dodawany jest przede wszystkim do delikatnej karpatki i smacznych napoleonek. Masa budyniowa często wykorzystywana jest w sezonie wakacyjnym do nadziewania tarty ze świeżymi owocami. Do przygotowania lekkiego kremu budyniowego, którym przekłada się charakterystyczne, lekko pofałdowane ciasto karpatki, potrzebne są: masło, mleko, cukier puder, jaja oraz mąka ziemniaczana i pszenna. Masę budyniową wykorzystywaną w produkcji efektownych tortów można wzbogacać o rozmaite dodatki, jak kakao, ajerkoniak lub inny alkohol czy sok z cytryny.

Krem kawowy

Jedną z klasycznych mas, którą przekłada się torty, nadziewa babeczki lub podaje w deserowych pucharkach jest krem kawowy. Można go przygotować bez dodatku mleka, śmietany, jaj i pozbawiony glutenu, przez co ma zastosowanie w popularnej diecie bezglutenowej. Wyśmienity krem kawowy wykona się na bazie kaszy jaglanej, kawy zbożowej i rozpuszczalnej, kilku szklanek wody, masła i cukru. Nieco zdrowszą wersją kremu będzie ta, w której masło zastąpi się olejem kokosowym a biały cukier – trzcinowym nierafinowanym. Aromatycznym dodatkiem do masy kawowej jest świeży sok wyciśnięty z pomarańczy.
Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy można stworzyć przy pomocy mleka, cukru pudru, gorzkiej czekolady, orzechów oraz masła. Doskonałym deserem, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości są ciasta i biszkopty czekoladowe. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, kwaśnymi, a nawet wytrawnymi. Polewa czekoladowa jest często stosowanym uzupełnieniem biszkoptów, placków, tortów i babeczek. Dla osób preferujących mniej słodkie wypieki dobrym rozwiązaniem są ciasta czekoladowe z owocami, wiśniami i kremem czy delikatnym serkiem mascarpone.

Krem budyniowy

Krem budyniowy

Idealnym rodzajem kremu do przekładania tortów czy innych ciast jest krem budyniowy. Cechuje się lekkością, puszystością i łatwością przygotowania. Krem budyniowy można wzbogacić o dodatki w postaci kakao, soku z cytryny czy alkoholu, na przykład ajerkoniaku. Żaden amator słodkości nie odmówi sobie tarty z owocami i kremem budyniowym czy babeczek wzbogaconych o budyniowy krem, który nada im delikatność.

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone jest najprostszym w przygotowaniu kremem do tortów, ciast, deserów i babeczek. Ma łagodny smak i łatwą do utrzymania konsystencje (nie potrzeba żelatyny do usztywniania dekoracji). Kupując ser mascarpone, należy wybrać jak najtłustszy (minimum 75 procent), dzięki temu krem będzie gęściejszy. Dodatkowo do zrobienia masy przyda się odrobina cukru pudru, ekstraktu z wanilii, soku z cytryny, likieru (np. amaretto), kakao, kawy rozpuszczalnej lub barwnika spożywczego (jeśli ma mieć konkretny kolor).

Znaleźliśmy 389 przepisów w kategorii Kremy

Krem truskawkowy

Krem truskawkowy

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: