Tygrysie, koktajlowe, królewskie – odmian krewetek jest kilkaset a sporo z nich możemy spokojnie zjeść. Te morskie skorupiaki można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Z grilla, smażone, pieczone lub gotowane na parze – w każdej wersji smakują znakomicie. Nie potrzebują też specjalnych przypraw – wystarczy odrobina czosnku, przyprawy curry lub soli, by uzyskać pyszne danie. Większe gatunki można podawać samodzielnie – smażone w tempurze stanowią idealną przystawkę. Mniejsze natomiast warto łączyć z warzywami i ryżem, tworząc tym samym smaczny obiad!

Wypróbuj przepisy na krewetki i pokochaj dania z tymi owocami morza!
Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem

Smażone krewetki koktajlowe najlepiej smakują z dodatkiem czosnku. Takie danie można przygotować w dosłownie kilka minut a następnie wykorzystać do sałatki lub innych przekąsek. Jak je zrobić? To proste – posiekany czosnek podsmażany na maśle, wrzucamy krewetki i smażymy kilka minut. Całość można dodatkowo oprószyć ostrą papryką lub posiekaną pietruszką. Ciekawym patentem jest również podanie smażonych krewetek z sosem czosnkowym. Taki zestaw świetnie komponuje się ze świeżą sałatą, pomidorem i oliwkami!

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

Krewetki w panierce to jedno z bardziej eleganckich dań. Do tego celu należy wybierać większe gatunki, takie jak black tiger lub królewskie. Oczyszczone skorupiaki następnie maczamy w specjalnie przygotowanym cieście piwnym lub naleśnikowym a następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Tak przyrządzone krewetki można podać z ryżem, smażonym makaronem chińskim lub udekorować nimi przystawki. Krewetki można także przygotować w panierce lub tempurze – wyjdą równie pyszne!

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Utarło się, że spaghetti podajemy z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Ewentualnie kurczakiem i śmietaną. Warto sięgać także po inne patenty na ten makaron. Jakie? Na przykład spaghetti z krewetkami! To świetny sposób na przygotowanie owoców morza. Do sosu oprócz skorupiaków dobrze jest wykorzystać szpinak, czosnek czy nawet cukinię. Całość można zagęścić śmietaną lub przecierem pomidorowym, tworząc bardzo aromatyczny sos. Takie danie warto dodatkowo udekorować odrobiną startego parmezanu.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Przysmakiem wywodzącym się z kuchni japońskiej są krewetki w tempurze, czyli cienkim i chrupiącym cieście. Tempurę przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody, najlepiej gazowanej. Woda powinna mieć niską temperaturę, która sprawi, że ciasto będzie delikatne i chrupkie. W przyrządzeniu potrawy wykorzystuje się krewetki królewskie lub tygrysie, które po obróbce wstępnej (oprószenie solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny) zanurza się w tempurze i smaży na głębokim, rozgrzanym oleju.

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Risotto to danie pochodzące z Włoch przygotowywane na bazie ryżu, bulionu i różnych dodatków. Najczęściej przygotowywane jest z grzybami lub kurczakiem. Warto jednak pokusić się o risotto z krewetkami, które nada zupełnie inne znaczenie tego dania. Szczególnie krewetki na winie są warte wypróbowania. Takie danie świetnie nadaje się na romantyczną kolację we dwoje lub różne uroczystości. Risotto można dodatkowo wzbogacić wyszukanymi dodatkami, takimi jak trawa cytrynowa czy bambus. W ten sposób będzie jeszcze bardziej aromatyczne!
 

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse (prawidłowa wymowa: bujabes) to zupa rybna wywodząca się z południowych regionów Francji. Przyrządza się ją głównie na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Najpopularniejsze składniki bouillabaisse to ryby morskie (halibut, dorsz, żabnica, strzępiel), małże, krewetki, kalmary, langusty, kraby i przegrzebki. Ryby i owoce morza, na których gotowany jest bulion, odcedza się przed podaniem i serwuje na oddzielnym talerzu. Do prowansalskiej zupy rybnej dodaje się także pomidory, czosnek i szafran. Gotowe danie można posypać koperkiem.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Krewetki w sosie

Krewetki w sosie

Krewetki, podobnie jak kurczak, są dość uniwersalnym składnikiem. Można je łączyć nie tylko z wieloma przyprawami, lecz także sosami. Takie krewetki w sosie pomidorowym, śmietanowym lub słodko-kwaśnym świetnie smakują z ryżem lub smażonym makaronem chińskim. Z kolei skorupiaki z sosem czosnkowym warto dodawać do sałatek i przystawek, w tym wytrawnych tartaletek. Skorupiaki można także łączyć z pastą lub sosem curry, uzyskując bardzo aromatyczne orientalne danie z owoców morza!

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Sałatki stanowią nie tylko świetny dodatek do dań obiadowych, lecz również zdrowe propozycje na lunche, kolacje czy imprezowe przekąski. Oprócz standardowej sałatki cezar lub kurczakiem curry dobrze jest sięgnąć po sałatkę z krewetkami koktajlowymi. To prosta kompozycja, którą można zrobić w kilka minut. Wystarczy wymieszać ze sobą sałatę, podsmażone na maśle krewetki oraz kilka świeżych warzyw. Dobrymi propozycjami są także sałatki z krewetkami i mango lub awokado, które smakują obłędnie!

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Krewetki

Sushi nigiri

Sushi nigiri

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: