Do wykonania lekkich i kruchych babeczek potrzebne będą foremki, najlepiej metalowe. Po wyrobieniu ciasta z mąki, masła, cukru oraz żółtek, schładza się je w lodówce przez minimum pół godziny. Następnie kruche ciasto na babeczki wykłada się do formy, lekko dociskając do dna, a na koniec nakłuwa widelcem. Po upieczeniu powstałe ciastka można wypełnić ulubionym nadzieniem, np. kremem, budyniem lub owocami. Przed nałożeniem masy wypiek należy ostudzić. Kruche babeczki z kremem można robić na bazie serka mascarpone lub śmietany kremówki. Robiąc ciastka z budyniem, należy pamiętać, by nadzienie lekko ostudzić przed nałożeniem do foremek. Kruche babeczki z owocami, np. z truskawkami, jagodami, malinami, można dodatkowo udekorować bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Znaleźliśmy 146 przepisów w kategorii Kruche babeczki

Wybuchowe tartaletki

Wybuchowe tartaletki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: