Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na wywarze jarskim lub mięsnym, zasypywana kaszą jęczmienną. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki i pora. Krupnik przyprawia się natką pietruszki, pieprzem, solą, liściem laurowym oraz koperkiem. Por pokrojony w krążki, przed dodaniem do zupy, można zeszklić na rozgrzanym oleju. Krupnik gotuje się około pół godziny. Podaje się go z chrupkim, białym pieczywem.

Podstawowym składnikiem krupniku jest kasza jęczmienna, jest źródłem są witaminy:  B, E, PP oraz potas, żelazo i drogocenny błonnik. Krupnik warto gotować na wywarze mięsnym, jest wtedy bardziej treściwy i ma bogatszy, aromatyczny smak. Aby urozmaicić ten smak, można dodać przyprawy, warzywa, suszone grzybki czy ulubione zioła. Gdy chcemy zagęścić zupę wystarczy zrobić zasmażkę, a gdy pragniemy uzyskać delikatniejszy smak, wystarczy zabielić ją śmietaną.

Krupnik jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni, świetnie rozgrzewa i dodaje wigoru. Świetnie smakuję samodzielnie lub podawany z pieczywem.

Zdjęcie: Cukiereczek13

Polecane przepisy do kategorii Krupnik

Znaleźliśmy 384 przepisów w kategorii Krupnik

Krupnik na karkówce

Krupnik na karkówce

ewaeu ewaeu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krupnik z ryżem

Krupnik z ryżem

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tradycyjny krupnik

Tradycyjny krupnik

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krupnik po polsku

Krupnik po polsku

wiola11 wiola11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zabielany krupnik

Zabielany krupnik

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krupnik Eli

Zupa krupnik Eli

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dietetyczna zupa

Dietetyczna zupa

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: