Każdy z nas zna pyszny, tradycyjny krupnik. Jest gęsty, pożywny i ma niezapomniany smak! Tradycyjny krupnik przyrządzany przez nasze babcie i mamy, stał się bardzo popularny. Serwowały go  wszystkie bary mleczne, stołówki i restauracyjki.

Podstawowym składnikiem krupniku jest kasza jęczmienna, jest źródłem są witaminy:  B, E, PP oraz potas, żelazo i drogocenny błonnik. Krupnik warto gotować na wywarze mięsnym, jest wtedy bardziej treściwy i ma bogatszy, aromatyczny smak. Aby urozmaicić ten smak, można dodać przyprawy, warzywa, suszone grzybki czy ulubione zioła. Gdy chcemy zagęścić zupę wystarczy zrobić zasmażkę, a gdy pragniemy uzyskać delikatniejszy smak, wystarczy zabielić ją śmietaną.

Krupnik jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni, świetnie rozgrzewa i dodaje wigoru. Świetnie smakuję samodzielnie lub podawany z pieczywem.

Dobra rada:
Dodaj do krupniku łyżkę masła a zupa zachowa ładny, jasny kolor.

Krupnik z grzybami i kiełbasą, krupnik cebulowy, krupnik na ostro - te i wiele wspaniałych przepisów na krupnik  znajdziecie poniżej. Zapraszamy!

Zdjęcie: Cukiereczek13

Polecane przepisy do kategorii Krupniki

Znaleźliśmy 381 przepisów w kategorii Krupniki

Krupnik z ryżem

Krupnik z ryżem

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tradycyjny krupnik

Tradycyjny krupnik

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krupnik po polsku

Krupnik po polsku

wiola11 wiola11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zabielany krupnik

Zabielany krupnik

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krupnik Eli

Zupa krupnik Eli

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dietetyczna zupa

Dietetyczna zupa

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: