Zaliczana do jednych z najstarszych kuchni na świecie, nieco zapomniana powoli powraca do łask. Jest połączeniem kulinarnych regionów Rosji, Turcji oraz Gruzji. To właśnie ona łączy najlepsze smaki świata. Genialna, pyszna i aromatyczna kuchnia armeńska lub ormiańska zbiera coraz więcej zwolenników. Istnieje od ponad trzech tysięcy lat. Zachwyca nas barwą przygotowanych dań oraz ich egzotycznym smakiem.
 
Kuchnia armeńska jest obfita w rozmaite owoce, warzywa, mięsa oraz zboża. Znany chasz jest tradycyjną potrawą ormiańską serwowaną pod postacią gęstego gulaszu mięsnego. Podobnie jak w Polsce, popularną zupą jest barszcz.
 
Wyjątkowo smacznymi i ciekawymi armeńskimi produktami są przetwory mleczne. Cenne w mikroelementy jogurty o nazwie macun czy okroszka, która składa się z kefiru w towarzystwie ogórka z koperkiem, są potrawami tradycyjnymi.
 
Co ciekawe narodowym owocem ormiańskim jest… morela, natomiast popularnym alkoholem koniak.
 
Warto zaznaczyć, iż popularność zdobyły takie potrawy jak kiufta – kulki mięsne z cebulą i jajkiem, dolma, czyli gołąbki z ryżem zawijane w liście winogron czy chaszlama inaczej mówiąc baranina w piwie lub winie.

Jeżeli chcecie poznać egzotyczne ormiańskie smaki, zajrzyjcie do działu kuchnia armeńska na portalu gotujmy.pl. Tutaj każdy odnajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 4 przepisów