Jest to jedyna kuchnia, która nie posiada rdzennych potraw, a jedynie dania zapożyczone, lekko zmodyfikowane oraz powstałe w Australii.

Charakterystyka kuchni australijskiej

„Tradycyjna” kuchnia australijska bazuje na potrawach angielskich, przywiezionych do siedziby kangurów za sprawa angielskich emigrantów oraz zesłańców. Kuchnia australijska wykształciła się na bazie angielskiej sztuki kulinarnej. Jest to spuścizna osadnictwa brytyjskiego na kontynencie. Ponadto z biegiem lat w społeczeństwie wykształciły się gusta kulinarne oparte na potrawach aborygeńskich, azjatyckich, europejskich i innych. Obecnie w Australii chętnie jada się zarówno pieczone mięsa, jak i warzywa oraz owoce morze (między innymi kalmary, ostrygi, małże, krewetki). Znanym daniem kuchni australijskiej są larwy ciem, czyli witchetty grubs. Można je ugotować, usmażyć lub zjeść na surowo. Uprzednio należy jednak oderwać głowę larwy. Na obiad przygotowuje się mięso z kangura, żółwia, jaszczurki, węża albo emu. W Australii bez problemu można zjeść również pieczenie z kurczaka, wołowiny, baraniny bądź wieprzowiny, potrawy z ryb (w tym angielskie fish and chips – rybę z frytkami), zupy, zapiekanki, kluski, placki, makarony oraz sałatki. 

Ponadto, kuchnia australijska stawia na równi z potrawami wyspiarzy najlepsze dania pochodzące z południowo-wschodniej Azji, południowej Europy- kuchnia grecka, libańska oraz włoska, a co ciekawe również kuchnię polską. Dzięki takiej mieszance, australijskie kulinaria bazują na sześciu rozmaitych kuchniach świata. Jedynym produktem najbardziej australijskim jest dodatek do potraw o nazwie vegemite. Jest to pasta do smarowania pieczywa, oraz składnik sosów czy dań głównych, wytworzony na bazie drożdży oraz warzyw o słonym smaku.

Obecnie słynnymi daniami serwowanymi w Australii są: niedzielne pieczenie, kotlety z kością z rusztu oraz potrawy mięsne podawane z warzywami, potocznie zwanymi three veg (ziemniaki, groszek, marchewka a czasami fasola).

Które desery australijskie są najsmaczniejsze?

Kuchnia australijska słynie ze smacznych i prostych deserów. Do najbardziej znanych zalicza się lamingtons, czyli ciastka biszkoptowe w kształcie sześcianu. Oblewa się je rozpuszczoną czekoladą i obsypuje wiórkami kokosowymi. Australijczycy chętnie zajadają się również anzac biscuit. Są to ciasteczka z płatków owsianych, miodu oraz bakalii. Anzac biscuits posiadają recepturę z okresu I wojny światowej. Wymyślone zostały, aby istniała możliwość transportu z Australii do australijskich żołnierzy walczących w Europie. Desery australijskie najlepiej smakują do herbaty albo kawy. Wielką popularność zdobyły łakocie dostępnie jedynie w Australii, wymyślone na terenie tego państwa lub wytworzone przez obywateli tego kraju. Słynne biszkopty „Tim Tam” kupimy jedynie w Australii. Sposób jedzenia ciasteczek jest zaskakujący, ponieważ polega na odłamaniu rogów po przekątnej biszkopta i picie przez taką rurkę kawy lub herbaty. Znany nam wszystkim tort Pavlova, czyli tort bezowy teoretycznie powstało na terenie Australii, choć obywatele Nowej Zelandii posiadają odmienne zdanie.

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie to mięciutkie ciastka zrobione z biszkoptu, oblane polewą i otoczone wiórkami kokosowymi. Tradycyjne ciasto wykonuje się mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru i oleju. Wymieszaną masę wylewa się do formy i piecze w piekarniku, aż biszkopt się zarumieni. Ostudzone ciasto biszkoptowe kroi się na równe części, najlepiej w kwadraty, a potem moczy w słodkiej polewie i obtacza wiórkami. Polewę można zrobić z kakao, mlekiem, masłem i cukrem lub rozpuścić ulubioną czekoladą gorzką albo mleczną.

Kuchnie świata

Kuchnie świata

Różnorodność smaków, połączenie tradycji i nowoczesności oraz egzotyka to tylko niektóre zalety kuchni świata. Kuchnia jest bowiem istotnym elementem kultury i tożsamości każdego narodu. Włochy oferują nam wspaniałe makarony i oliwy, z Francji możemy spróbować wyśmienitych serów oraz win, a wielbicielom trawy cytrynowej i świeżego imbiru z pewnością posmakują potrawy w stylu tajskim. To tylko fragment kuchni świata, zaskakującej bogactwem inspiracji, która nie ma ograniczeń kulturowych.

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Beza Pavlova, w kuchni polskiej nazywana również „bezą Pawłowej”, jest delikatnym wyrobem, którego chrupki wierzch kryje wewnątrz piankową masę. Bezę Pavlova przygotowuje się z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ewentualnie ryżowego. Beza doskonale smakuje z kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Deser dekoruje się owocami, najlepiej figami, truskawkami, malinami, jagodami lub borówkami. W roli polewy świetnie sprawdza się miód z domieszką soku z cytryny i odrobiny wanilii.

Ciasteczka z płatków owsianych

Ciasteczka z płatków owsianych

Płatki z pełnego ziarna do ciasteczek z płatków owsianych mieli się w zwykłym blenderze bądź młynku do kawy na drobny proszek. Są one szczególnie cenione głównie ze względu na dużą zawartość błonnika. Warto wzbogacić je dodatkiem startej gorzkiej czekolady, bakalii, cynamonu, kakao, prawdziwej wanilii lub posiekanych orzechów laskowych.

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska charakteryzuje się daniami sycącymi i delikatnymi w smaku. Do najpopularniejszych brytyjskich potraw należą: pudding (placek bożonarodzeniowy z bakaliami), apple pie (ciasto jabłkowe), faggot (pieczona wieprzowina z tłuczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem) oraz chips and fish, czyli smażona ryba z frytkami. Dania kuchni brytyjskiej są smaczne i proste w przygotowaniu, ale często tłuste i wysokokaloryczne. Angielskie desery, na przykład sponge cake (ciasto biszkoptowe), uchodzą za najsmaczniejsze na świecie.

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Jeśli do składników na ciasto biszkoptowe dodamy kakao otrzymamy klasyczny biszkopt kakaowy z 4 jaj. Gdy zależy nam na upieczeniu biszkoptu na dużą blachę, wówczas musimy liczyć się z koniecznością użycia co najmniej 6 jaj. Warto pamiętać o tym, że zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku kakao można zastąpić gorzką czekoladą. Tak powstałe ciemne biszkopty doskonale sprawdzają się jako baza do ciast i tortów czekoladowych. Wystudzony biszkopt dobrze jest nasączyć ponczem. Wówczas zyskujemy gwarancję, że ciasto nie będzie suche. Poncz można zrobić np. z soku cytrynowego, kawy, herbaty lub likieru. Biszkopt czekoladowy do tortu kakaowego należy przełożyć ulubionym kremem, bitą śmietaną lub musem czekoladowym. 

Ciasto czekoladowe z owocami

Ciasto czekoladowe z owocami

Ciasto czekoladowe zachwyca intensywnym smakiem gorzkiej czekolady i kakao. W środku ma pyszny mus i jest lekko wilgotne. Świeże owoce, takie jak maliny, truskawki, jagody przełamują wytrawny smak ciasta i sprawiają, że deser staje się lżejszy. Ciasto czekoladowe z owocami podaje się z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone. Znane są także przepisy na ciasto czekoladowe z owocami i galaretką.

Fusion

Fusion

Fusion to technika gotowania dla tych, którzy nie boją się eksperymentować. Polega na łączeniu smaków z różnych zakątków świata. Danie typu fusion tworzą składniki należące do tradycyjnych kuchni narodowych, które zostały nietypowo skomponowane. Przykładami potraw typu fusion mogą być np. sałatka z włoskim makaronem i japońskim sosem sojowym oraz sushi z wołowiną zamiast surowej ryby.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia australijska