Ta aromatyczna, smaczna i niezwykła kuchnia naszych sąsiadów obfituje głównie w ziemniaki oraz produkty wysoko kaloryczne.
Kuchnia białoruska to głównie bliny, kołduny oraz babka ziemniaczana. Oczywiście czołowym daniem mięsnym są gołąbki w trzech odsłonach. Pierwsze z farszem mięsno ryżowym, drugie siekane z poszatkowanym mięsem, ryżem oraz kapustą i ostatnie z ziemniakami.
 
Cechami charakterystycznymi kuchni białoruskiej z pewnością jest suszenie ryb, wyrabianie salami, zagęszczanie potraw mąką lub krochmalem czy różnorodność masy ziemniaczanej.
 
Do dań tradycyjnych możemy z cala pewnością zaliczyć: draniki – smażone na głębokim oleju placki ziemniaczane, lecz bez dodatku mąki, duże pierogi z mięsnym farszem w kształcie trójkąta, czyli czebureki czy sos z mięsnymi kawałkami do maczania zwany maczanką.
 
Białoruskie słodkości posiadają rzeszę miłośników. Słynna żurawina w cukrze jest sztandarową przedstawicielką deserów. Popularne są również syroczki – czekoladowe batoniki z nadzieniem serowym, pierogi na słodko oraz kułaga, czyli deser na bazie mąki w towarzystwie owoców i miodu.
 
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o białoruskich potrawach, zajrzyjcie do działu kuchnia białoruska na portalu gotujmy.pl. Z nami wszystko staje się łatwe i przyjemne. Zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Kuchnia białoruska

Syrnyky z bakaliami

Syrnyky z bakaliami

anemon anemon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

bliny bialoruskie

bliny bialoruskie

gocha irl gocha irl

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żur białoruski

Żur białoruski

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chłodnik białoruski

Chłodnik białoruski

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

admin admin

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chłodnik

Chłodnik

admin admin

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: