W kuchni bułgarskiej dominują dania mięsne, do których w porze obiadowej zamiast zup podaje się sałatki. Może to sprawiać mylne wrażenie, że w Bułgarii zup w ogóle się nie jada. Są jednak serwowane równie często jak u nas, lecz przed południem i ‒ co warto podkreślić ‒ bez śmietan i zasmażek. Preferuje się nie gorące, lecz przestudzone posiłki, popularnością cieszą się też chłodniki. Poza tym Bułgarzy do wielu dań (nawet frytek!) dodają nabiał. Prym wiodą białe sery (szopski i sirene) oraz kwaśne jogurty (kiseło mljako). Potrawy są bardzo kolorowe dzięki wszechobecnym pomidorom, papryce i zielonym ziołom. Przyrządza się je przede wszystkim na grillu, prawie w ogóle natomiast nie smaży się na głębokim tłuszczu. W tradycyjnej kuchni bułgarskiej brakuje popularnych w innych rejonach Europy makaronów i gotowanych potraw mącznych (jak pierogi). Pije się za to duże ilości alkoholu ‒ nie tylko słynnej rakii, ale również znakomitych win, cenionych przez wielu smakoszy na równi z francuskimi czy hiszpańskimi.

Mało znana, szczególnie w naszym kraju, kusi barwami, aromatami i wyjątkowo sycącymi, lekkostrawnymi daniami. Kuchnia bułgarska jest mało znana w Polsce, może oprócz jednego dania w postaci sałatki szopskiej. Obfituje ona w różnorodne warzywa pod rozmaitymi postaciami oraz w dania mięsne, głównie grillowane.
 
Do dan tradycyjnych kuchni bułgarskiej z cała pewnością możemy zaliczyć rozmaite dania mięsne: bułgarski gulasz nazywany gjuwecz czy mięsne drobiowe kuleczki – kjufte. Bułgarzy dumni są ze swych grillowanych potraw na czele z kebabcze – mięso grillowane z dodatkiem przypraw oraz z nadziewanych papryk.
 
Dla miłośników łakoci też znajdą się odpowiednie desery. Słynna bakława nadziewana orzechami czy ciasto kadaifa, które przypomina anielskie włosy. Które wybieracie?
 
Macie ochotę na tradycyjne dania bułgarskie? Świetnie trafiliście. W tym miejscu odnajdziecie najlepsze i sprawdzone przepisy na dania bułgarskie. Wystarczy, ze wejdziecie do działu kuchnia bułgarska na portalu gotujmy.pl i odnajdziecie swój ulubiony przepis. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia bułgarska Kategorie

Baklawa

Baklawa

Baklawa, inaczej bakława lub baklava, to deser wywodzący się z kuchni tureckiej. Cieszy się popularnością również w Grecji, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Baklawę przygotowuje się z kilkunastu warstw cienkiego ciasta filo przełożonego orzechami i bakaliami. Do wypieku można dodać między innymi posiekane orzechy włoskie, arachidowe, laskowe, pistacje i migdały. Całość łączy się za pomocą słodkiego syropu cukrowego lub miodowego. Przed podaniem ciasto należy pokroić na małe porcje, zwykle w kształcie trapezów lub prostokątów. Baklawa orzechowa najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia bułgarska

Znaleźliśmy 47 przepisów w kategorii Kuchnia bułgarska

Chlebek bułgarski

Chlebek bułgarski

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ser po szopsku 2

Ser po szopsku 2

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo po bułgarsku

Leczo po bułgarsku

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ljutenica

Ljutenica

Pyza Pyza
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ser po szopsku

Ser po szopsku

anemon anemon
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Banica

Banica

lalunia lalunia
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos pomidorowy:)

Sos pomidorowy:)

ines1993a ines1993a
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tutmanik

Tutmanik

ava40 ava40
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarator

Tarator

caroline1983 caroline1983
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser bułgarski

Deser bułgarski

cherub cherub
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: