Dania to państwo, które ma bogatą tradycję kulinarną, ciągle uzupełnianą o kuchnię współczesną. Kuchnia duńska w pewnym aspekcie trochę przypomina nasze polskie specjały. Otóż na duńskich stołach bardzo często królują mięsa. Duńczycy uwielbiają wieprzowinę, wołowinę, kurczaki i kaczki. Podają je w towarzystwie ziemniaków z dodatkiem marchwi, groszku, szparagów, kapusty, pietruszki. 
 
W diecie Duńczyków nie brakuje także ryb. Podaje się je gotowane, smażone, pieczone lub w zalewie octowej. W Danii bardzo ważne są także sery, szczególnie te wędzone, pleśniowe i topione. Tak jak w każdym kraju, tak i w Danii nie brakuje regionalnych, charakterystycznych potraw. Frikadelle to mięsne pulpeciki uważane wręcz za danie narodowe. Natomiast biksemad to danie składające się ze smażonych ziemniaków, cebuli i mięsa. Całość dusi się w sosie, a na wierzch nakłada się smażone jajko.  
 
Najpopularniejszym posiłkiem w kuchni duńskiej jest smorrebrŅd - to rodzaj kanapki z ciemnego razowego chleba ze słonym mięsem, pastą z wątróbki i krążkami cebuli, specjał ten jest ciągle urozmaicany i przechodzi wiele ewolucji. 
 
Duńczycy to także smakosze słodkości. Uwielbiają maślane ciasteczka, owocowy kisiel z bitą śmietaną czy biszkopty z kremami. Warto inspirować się kuchnią innych państw, ponieważ pozwala to na przeżycie nowych doznań smakowych.

Zdjęcie: Fotolia