Kuchnia duńska na tle kuchni skandynawskiej

Kuchnia duńska w pewnym aspekcie trochę przypomina nasze polskie specjały. Otóż na duńskich stołach bardzo często królują mięsa. Duńczycy uwielbiają wieprzowinęwołowinękurczaki kaczki. Podają je w towarzystwie ziemniaków z dodatkiem marchwi, groszku, szparagów, kapusty, pietruszki. Zimne kraje Europy Północnej słyną też z rzadkich mięs renifera i wieloryba. Dania natomiast jest na tle państw skandynawskich wyjątkowa, gdyż najwięcej serwuje się tam nie ryb, a... wieprzowiny.

W Skandynawii jada się głównie ryby, które dodawane są nawet do deserów. Dania to kraj otoczony morzami, tradycyjnemu Duńczykowi ciężko więc wyobrazić sobie dzień bez śledzia, którego przyrządza się tam na tysiące sposobów. Duńska kuchnia jest tłusta. Warto jednak wspomnieć, że wspólną dla całej Skandynawii cechą jest dbałość o to, by posiłek był zdrowy. Dotyczy to także Danii, gdzie ilość mięsa na talerzu równoważą warzywa i owoce. W diecie Duńczyków nie brakuje także ryb. Podaje się je gotowane, smażone, pieczone lub w zalewie octowej. W Danii bardzo ważne są także sery, szczególnie te wędzone, pleśniowe i topione. Tak jak w każdym kraju, tak i w Danii nie brakuje regionalnych, charakterystycznych potraw. Frikadelle to mięsne pulpeciki uważane wręcz za danie narodowe. Natomiast biksemad to danie składające się ze smażonych ziemniaków, cebuli i mięsa. Całość dusi się w sosie, a na wierzch nakłada się smażone jajko.  

Jedzenie w Danii: czego warto spróbować?

Bardzo popularną potrawą w Danii są frikadelle, znane u nas jako klopsiki. Serwuje się do nich najczęściej sałatkę ziemniaczaną ‒ z wędzonym boczkiem, filecikami anchois, koperkiem, musztardą i octem winnym. W wielu duńskich restauracjach można zamówić również pasztet z wątróbki. Do niego też dodaje się prażony boczek, ale w towarzystwie pieczarek. Poza tym Duńczycy jedzą dużo pieczywa, ale tego zdrowego ‒ razowego. Za ich narodowy przysmak śmiało można uznać kanapki, które tam ‒ inaczej niż u nas ‒ je się przy pomocy noża i widelca. Istnieje wiele rodzajów słynnych duńskich kanapek smorrebrod (z ciemnego razowego chleba ze słonym mięsem, pastą z wątróbki i krążkami cebuli), a każda z nich ma własną nazwę. Na przykład w stjerneskud na chleb kładzie się krewetki i filety rybne, na nie ogórek lub kawior, a całość posypuje się koperkiem.

Duńskie słodycze i desery

Dużym zainteresowaniem w całej Europie cieszą się duńskie słodycze. Do wielu dodaje się migdały, silnie związane z tamtejszą tradycją bożonarodzeniową. Narodowym przysmakiem jest ryż z migdałami, bitą śmietaną i owocowym sosem. Duńczycy mają też pyszną czekoladę, która stanowi nieodłączny składnik kanapek na słodko. Sprzedawana jest w postaci cienkich plastrów (pålægschokolade). Dorośli mogą zasmakować w oryginalnym duńskim øllebrød, czyli potrawce z żytniego chleba rozgotowanego w piwie słodowym. Przysmak ten podaje się z bitą śmietaną i skórką pomarańczową. Duńczycy to także smakosze słodkości. Uwielbiają maślane ciasteczkaowocowy kisiel z bitą śmietaną czy biszkopty z kremami. Warto inspirować się kuchnią innych państw, ponieważ pozwala to na przeżycie nowych doznań smakowych.

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka jest zaliczana do najzdrowszych kuchni na świecie. Dania są przygotowywane z lokalnych produktów bogatych w witaminy i minerały. Poza przyrządzanymi na różne sposoby rybami, do tradycyjnych szwedzkich potraw należą: Janssons frestelse (zapiekane ziemniaczki) oraz dania mięsne: köttbullar, pölsa i poronkäristys. Kuchnię szwedzką charakteryzują również pyszne desery (semla, klappgröt), a także znane w całej Skandynawii grzane wino - glögg.

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska słynie z dań mięsnych: polędwicy w śmietanie, steków wołowych i gulaszów wieprzowych. Takie potrawy świetnie pasują do słynnego w całej Europie czeskiego piwa. Oprócz wysokiej jakości trunków Czesi spopularyzowali także swój narodowy przysmak, czyli knedle. Można je zrobić w wersji okrągłych klusek albo pieczywa drożdżowego. Nadają się nie tylko na obiad, ale także na deser ‒ na słodko podaje się je z nadzieniem owocowym i twarogiem.

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i różnorodna, łączy w sobie elementy kulinarne poszczególnych regionów kraju. Nieprawdziwy jest krążący stereotyp, jakoby Niemcy jedli tłusto i niezdrowo. Potrawy przygotowywane w tradycyjnych niemieckich domach, chociaż nieco przypominają polskie dania, mogą zaskoczyć swoją kompozycją smakową. Ogólnoświatową sławą okryły się niemieckie desery, które chociaż niełatwe w przygotowaniu, rozpieszczają podniebienia swym wyszukanym smakiem.

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaki kuchni litewskiej przypadną do gustu wszystkim miłośnikom treściwych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów. Obecny kształt litewskich dań łączy w sobie najlepsze elementy kuchni państw ościennych. Litwini uwielbiają mięsa, wędliny, zimne przystawki oraz mączne potrawy. Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów obfituje w potrawy z wielowiekową tradycją.

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska

Kuchni holenderskiej wiele zawdzięcza cała Europa. To Holendrzy pierwsi sprowadzili przyprawy korzenne, nauczyli Europejczyków jeść nożem i widelcem, oni też są wynalazcami pysznych serów, ze słynną goudą na czele. W swojej narodowej kuchni bardzo cenią warzywa, z których przygotowują tylko tam znany stamppot. Serwują też mnóstwo śledzi, choć tradycyjnego obiadu nie wyobrażają sobie bez porcji mięsa. Ich wypieki pachną cynamonem i imbirem, a do ciast i deserów na stole stawiają koniak i adwokat.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia duńska