Kuchnia grecka uważana jest za prostą i zdrową. Ze względu na klimat panujący w Grecji, kraj ten obfituje w dorodne warzywa i owoce.
Charakteryzuje się stosowaniem popularnych śródziemnomorskich i bałkańskich dodatków: czosnku, pomidorów, papryki, liści winorośli i spożywanej w ogromnych ilościach oliwy z oliwek. Grecy uwielbiają połączenia mięs z warzywami. Najczęściej używają wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i drobiu.

Typowym greckim, mięsnym daniem jest musaka zapiekanka z mięsa mielonego, makaronu, ziemniaków, bakłażana i sosu pomidorowego. Innym mięsnym specjałem jest  keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa. Grecy są specjalistami w produkcji serów, zwłaszcza słynnej greckiej fety.

To dzięki nim ten pyszny ser gości na stołach całego świata. Mieszkańcy Grecji cenią także odżywcze właściwości zup. Najpopularniejszą jest fasolada czy rewithia supa, ądzana z fasoli, ciecierzycy z dodatkiem mięs.

Placki pites znajdziemy niemalże na każdym greckim straganie, podawane są z różnymi warzywnymi farszami. Wiejska sałatka horiatikito połączenie pysznej fety z warzywami i oliwą z oliwek.

Grecy tak jak inni mieszkańcy Ziemi, uwielbiają słodycze! Loukoumi zrobione jest z cukru, żelatyny, miodu i soków owocowych. Natomiast baklava to ciasto filo z orzechami, migdałami i syropem miodowo-cukrowym. Smakołyki te to sztandarowe greckie desery. Pyszności te idealnie smakują w towarzystwie charakterystycznej greckiej kawy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 336 przepisów w kategorii Kuchnia grecka

Musaka by Noruas

Musaka by Noruas

Noruas Noruas
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: