Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska składa się z bardzo tradycyjnych potraw. Mimo mody na nowe, wykwintne dania ona pozostaje w zasadzie w pierwotnym kształcie, dzięki temu jest oryginalna, a dla nas Polaków stanowi swego rodzaju zagadkę!

Gruzja jest krajem, w którym panuje podzwrotnikowy klimat. Sprzyja to dojrzewaniu soczystych arbuzów, pomidorów, melonów, winogron, dorodnych bakłażanów i cudownych ziół. Gruzini w swojej  kulinarnej kulturze mają mnóstwo przekąsek, ale za to zupy są mniej popularne.

Najbardziej kojarzoną z Gruzją przekąską jest placek serowy - chaczapuri. Inną regionalną przekąską jest nadziewany bakłażan-  badridżani, dojrzewający pleśniowy ser dambali chaczo to wspaniały narodowy przysmak.

Na główny posiłek dnia Gruzini podają chinkali, czyli rodzaj pieroga z mięsnym farszem lub zupą, szaszłyki z baraniny posypane przyprawami zwane- mcwadi to wspaniały pomysł na przyjemne spotkania w gronie znajomych.

Deserem mieszkańców Gruzji są przede wszystkim owoce: figi, słodkie pomarańcze, karalioki i brzoskwinie. Poza owocami typową gruzińską słodkością są orzechy nawlekane na nitkę polane słodziutkim winogronowym sokiem!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (73): kategoria: Kuchnia gruzińska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane