Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska składa się z bardzo tradycyjnych potraw. Mimo mody na nowe, wykwintne dania ona pozostaje w zasadzie w pierwotnym kształcie, dzięki temu jest oryginalna, a dla nas Polaków stanowi swego rodzaju zagadkę!

Gruzja jest krajem, w którym panuje podzwrotnikowy klimat. Sprzyja to dojrzewaniu soczystych arbuzów, pomidorów, melonów, winogron, dorodnych bakłażanów i cudownych ziół. Gruzini w swojej  kulinarnej kulturze mają mnóstwo przekąsek, ale za to zupy są mniej popularne.

Najbardziej kojarzoną z Gruzją przekąską jest placek serowy - chaczapuri. Inną regionalną przekąską jest nadziewany bakłażan-  badridżani, dojrzewający pleśniowy ser dambali chaczo to wspaniały narodowy przysmak.

Na główny posiłek dnia Gruzini podają chinkali, czyli rodzaj pieroga z mięsnym farszem lub zupą, szaszłyki z baraniny posypane przyprawami zwane- mcwadi to wspaniały pomysł na przyjemne spotkania w gronie znajomych.

Deserem mieszkańców Gruzji są przede wszystkim owoce: figi, słodkie pomarańcze, karalioki i brzoskwinie. Poza owocami typową gruzińską słodkością są orzechy nawlekane na nitkę polane słodziutkim winogronowym sokiem!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (73): kategoria: Kuchnia gruzińska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane