Kuchnia gruzińska składa się z bardzo tradycyjnych potraw. Mimo mody na nowe, wykwintne dania ona pozostaje w zasadzie w pierwotnym kształcie, dzięki temu jest oryginalna, a dla nas Polaków stanowi swego rodzaju zagadkę! Gruzja jest krajem, w którym panuje podzwrotnikowy klimat. Sprzyja to dojrzewaniu soczystych arbuzów, pomidorów, melonów, winogron, dorodnych bakłażanów i cudownych ziół. Gruzini w swojej  kulinarnej kulturze mają mnóstwo przekąsek, ale za to zupy są mniej popularne.

Najbardziej kojarzoną z Gruzją przekąską jest placek serowy - chaczapuri. Inną regionalną przekąską jest nadziewany bakłażan-  badridżani, dojrzewający pleśniowy ser dambali chaczo to wspaniały narodowy przysmak.

Na główny posiłek dnia Gruzini podają chinkali, czyli rodzaj pieroga z mięsnym farszem lub zupą, szaszłyki z baraniny posypane przyprawami zwane- mcwadi to wspaniały pomysł na przyjemne spotkania w gronie znajomych.

Deserem mieszkańców Gruzji są przede wszystkim owoce: figi, słodkie pomarańcze, karalioki i brzoskwinie. Poza owocami typową gruzińską słodkością są orzechy nawlekane na nitkę polane słodziutkim winogronowym sokiem!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 74 przepisów

Chaczapuri

Chaczapuri

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mchali

Mchali

Pyza Pyza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka gruzińska

Sałatka gruzińska

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Saciwi z kury (Gruzja)

Saciwi z kury (Gruzja)

hgg hgg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń cielęca 2

Pieczeń cielęca 2

hgg hgg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: