Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Królują w niej intensywne smaki, barwy i aromaty. Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wzdłuż wybrzeża bezkonkurencyjne są ryby i owoce morza, serwowane na wiele sposobów. W centrum kraju na stoły podaje się różnego rodzaju mięsa, a na wyżynach i górach rośliny strączkowe i ukochaną jagnięcinę.

Charakterystyka kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska słynie z wyrazistych smaków, które uzyskuje się dzięki pikantnym papryczkom i aromatycznym przyprawom. Tamtejsze upodobania kulinarne nie są jednak jednorodne ‒ w każdym z 17 autonomicznych regionów Hiszpanii jada się nieco inaczej. Najbardziej charakterystyczne są cztery rejony kulinarne: Galicja, Katalonia, Andaluzja i Kastylia. Położona nad Oceanem Atlantyckim Galicja to miejsce, gdzie królują ryby i owoce morza ‒ różnych wersjach można tam spróbować krewetek, sardynek, ośmiornicy i tuńczyka. Na drugim krańcu Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym, leży Katalonia, w której ‒ tak jak w Galicji ‒ dania przygotowuje się z wodnych żyjątek, ale również z chleba, ryżu i makaronu. Składniki te wraz z warzywami trafiają zwykle do jednego garnka i są gotowane na wywarze mięsnym. Górzysta Andaluzja słynie ze wspaniałych serów, kiełbas i długo dojrzewających wędlin. Natomiast Kastylia ‒ ze wspaniałej dziczyzny, szafranu i warzyw, które są tam sadzone w ogromnych ilościach.
 
W Hiszpanii wszechobecne są dojrzewające szynki, mięsa z rusztu, podawane w towarzystwie sałaty i ziemniaków. Charakterystycznym daniem na Półwyspie Iberyjskim jest tortilla, przyrządzana z różnymi farszami. W Hiszpanii ze względu na południowy klimat panuje inna kultura jedzenia posiłków. Mieszkańcy tego kraju dużo czasu spędzają poza domem. Bary i restauracje to najpopularniejsze miejsca, w których spożywa się posiłki.
 
Podstawowymi Hiszpańskimi potrawami są: gazpacho - pyszny warzywny chłodnik, paella z ryżem, owocami morza, kurczakiem lub królikiem, smażona i gotowana na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Churros to słodki hiszpański przysmak, idealnie smakuje maczany w kawie lub gorącej czekoladzie.

Hiszpańskie desery

W Hiszpanii ‒ tak samo jak u nas ‒ po dwudaniowym obiedzie przychodzi czas na deser. Katalończycy najczęściej przygotowują słynne crema catalana, które jest bardzo podobne do francuskiego crème brûlé. Desery różni tylko składnik bazowy (w Katalonii mleko, we Francji śmietana). Cała Hiszpania natomiast zajada się paluchami churros ‒ niezastąpionym dodatkiem do kawy. Wyglądem przypominają nasze ciastka maszynkowe. Robi się je z trzyskładnikowego ciasta (mąka pszenna olej i cukier) i smaży na głębokim oleju.

Hiszpania na całym świecie uznawana jest za jednego z największych producentów win gronowych. Wina w Hiszpanii traktowane są jako uzupełnienie posiłku, a nie jako alkohol którym można się upić. Korzystajmy z bogactwa przepisów na wspaniałe dania kuchni Hiszpańskiej!

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia hiszpańska Kategorie

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho to rodzaj chłodnika wywodzącego się z kuchni hiszpańskiej, a dokładnie z regionu Andaluzji. Niegdyś ta zimna zupa określana była mianem „posiłku dla ubogich robotników”, gdyż przygotowywano ją jedynie z wody, oliwy i rozmoczonego chleba. Obecnie hiszpańskie gazpacho jest pyszną zupą przyrządzaną na bazie pomidorów, niewymagającą gotowania. Nierzadko dodaje się do niej nietypowych składników, jak truskawki, melon lub wiśnie. Smacznym uzupełnieniem pomidorowego chłodnika są również kostki sera feta lub sera koziego. Zupę doprawia się sokiem z limonki, octem winnym, oliwą z oliwek i papryczką chili.

Paella

Paella

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa oparta na średnioziarnistym ryżu z dodatkiem szafranu. Zależnie od odmiany, potrawa może składać się z owoców morza, drobiu lub warzyw, takich jak groszek, fasola i papryka. Paellę powinno się jeść bezpośrednio z metalowego naczynia, na którym była robiona. Ze względu na ciężkostrawność potrawy, najczęściej jest podawana w formie obiadowej. Dobrym pomysłem jest paella ze szparagami, rukolą i pietruszką lub paella z indykiem i brukselką.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie robione są z ciasta parzonego, przez to znacznie różnią się od klasycznych wypieków. Przysmak jest delikatny i puszysty, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Przyrządzenie ich zajmuje mniej czasu niż praca nad zwykłymi pączkami. W Polsce wypieki bardziej znane są pod nazwą „gniazdka”. Przysmak ten zawdzięcza słodkość grubej warstwie lukru, ponieważ ciasto nie jest słodzone. Wypieki dobrze je też skroplić sokiem z cytryny. Pączki hiszpańskie to świetny pomysł, aby zaskoczyć znajomych na tłusty czwartek.

Tapas

Tapas

Tapas to nazwa przekąsek, które są serwowane w hiszpańskich barach do różnych napojów, szczególnie alkoholowych (wina, piwa). Tapas przyrządza się z różnych składników: mięs, warzyw, jajek, nakłuwanych na patyczek lub wykałaczkę. Do najpopularniejszych przekąsek należą: banderilla (pikle nadziewane na wykałaczkę), oliwki, fuet (katalońska kiełbasa) oraz mariscos (owoce morza). Tapas podaje się na zimno lub na gorąco i można je jeść siedząc lub stojąc przy barze.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas lub tortilla española, jest odmianą omletu, który prócz jajek zawiera ziemniaki. Może być też urozmaicony papryką, szparagami, bobem czy cukinią, które wpływają nie tylko na smak tortilli hiszpańskiej, ale również na jej wygląd. Dzięki tym dodatkom staje się kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. W Hiszpanii jest jedną z najpopularniejszych przystawek (tapas), która bardzo dobrze komponuje się z mięsami na zimno i sosami.

Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska

Dania kuchni portugalskiej stanowią połączenie kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni z różnych zakątków świata. Chociaż jej potrawy nie są skomplikowane w przygotowaniu, zachwycają swym bogatym repertuarem smakowych doznań. Portugalczycy uwielbiają różnego rodzaju mięsa, owoce morza, ryby i desery. W tradycyjnych kuchniach mieszkańców Portugalii dominują produkty świeże z lokalnych upraw lub kupione na targach rybnych.

Frittata

Frittata

Frittata to tradycyjne danie z terenów Włoch i Hiszpanii. Przygotowuje się ją z masy jajecznej zapiekanej z warzywami, szynką, czy serem. Możemy przygotować ja z różnorodnymi dodatkami w zależności od zawartości lodówki lub upodobań kulinarnych. Pyszna będzie frittata ze szpinakiem, ziemniakami, cukinią, pomidorami, czy z groszkiem.

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Tradycyjne francuskie śniadanie to bagietka lub rogal, tak zwany croissant, oraz kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. Przed obiadem podaje się przystawki np. sery, słone krakersy, paluszki. Zupy we Francji je się rzadko i nie stanowią one obowiązkowej części obiadu. Sos francuski, czyli winegret, przygotowuje się z octu balsamicznego, miodu, czosnku i musztardy. Jest on składnikiem sałatek, np. z gotowanych ziemniaków i bazylii. Na kolacje serwowane są dania na ciepło, np. małże z frytkami. Tradycyjne desery francuskie to: krem brûlée oraz tarta z owocami.

Znaleźliśmy 304 przepisów w kategorii Kuchnia hiszpańska

Arroz con leche

Arroz con leche

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flan brzoskwiniowy

Flan brzoskwiniowy

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piperada a'la omet

Piperada a'la omet

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: