Na kuchnię indonezyjską składają tradycje kulinarne z 34 prowincji, w których mieszają się wpływy arabskie, indyjskie i chińskie. Jada się na słodko, kwaśno i ostro ‒ byleby smak był intensywny, a danie aromatyczne. Nic nie może się obyć bez słusznej porcji przypraw, wśród których królują kardamon, curry, galangal, goździki i wanilia. Sekretnym składnikiem jest zaś ketjap manis ‒ słodki sos sojowy.

Indonezja to państwo wyspiarskie, stąd duża ilość ryb i innych darów morza w tamtejszych daniach. Klimat pozwala na uprawę egzotycznych owoców, które są nieznane w Europie (jak rambutan i durian) i trafiają na półmiski wraz z dodatkami mięsnymi i rybnymi, tworząc tylko Indonezji właściwą mieszankę. Ogromna większość mieszkańców indonezyjskich wysp stanowią muzłumanie, dlatego bardzo trudno tam dostać wieprzowinę. Wśród mięs bezkonkurencyjny jest drób, zwłaszcza kurczak wraz ze wszystkimi podrobami i skórą. Jada się także jagnięcinę i wołowinę. 

Kuchnia indonezyjska opiera się głównie na ryżu z kawałkami mięs, owocach morza, soi oraz ryb. Do wielu potraw wykorzystuje się także duże ilości owoców, takich jak mango, banany, orzechy, a także mleko kokosowe.

Narodowymi, smażonymi w woku, potrawami są nasi goreng i mie goreng, przygotowuję się je w podobny sposób różnią się jedynie podstawowym składnikiem. W nasi goreng króluje ryż, a w mie goren - makaron.

Innym indonezyjskim specjałem jest pempek - kulka zrobiona z mięsa mielonego, rybiego oraz mąki zwanej tapioką, nadziana jajkiem ugotowanym na twardo. Kolejnym nieodłącznym elementem kuchni indonezyjskiej jest pasta bambu, zrobiona z papryczki chili, migdałów przyprawy galangal, trawy cytrynowej, pasty krewetkowej i liści kaffiru.

Typowym porannym posiłkiem Indonezyjczyków jest nasi pecel, czyli ryż z zielonymi warzywami w towarzystwie tofu i tempeh (przetworzona soja). Nieodzownym regionalnym dodatkiem jest trawa cytrynowa, dodająca potrawie cudownego orzeźwiającego aromatu.

Kuchnia balijska oferuje same słodkości: soczyste arbuzy, melony, ananasy i miejscową specjalność: masło o smaku waniliowym. Serwuje się tam głównie owoce w cieście i kuleczki ryżowe z kokosem. Popularne są też zupy kukurydziane i na bazie mleka kokosowego, które stanowi tam podstawę wielu dań. Znajdzie się oczywiście także coś dla wielbicieli ostrzejszych smaków, na przykład satay, czyli marynowane na pikantno płaty mięsa, które smaży się na grillu i serwuje z sosem sambal. Na Jawie ekwiwalentem tego sosu jest bambu. W składzie prócz papryczek chili ma trawę cytrynową, dzięki której nabiera charakterystycznego smaku. W kuchni jawajskiej bambu dodaje się prawie do każdego dania, podobnie jak sos z orzechów arachidowych. Dla żądnych wrażeń miejscowi szefowie kuchni są w stanie przygotować pieczonego żółwia, jaszczurkę lub węża.

Deser mortabak to wspaniałe dopełnienie sytego posiłku. Składa się z grubego 3 centymetrowego naleśnika obsypanego kawałeczkami czekolady. Słynne smażone banany najlepiej smakują z świeżo wyciśniętymi sokami owocowymi!

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia indonezyjska Kategorie

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska, nazywana popularnie "chińszczyzną", bazuje na 5 smakach: słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i cierpkim. Tradycyjne chińskie potrawy to np. dim sum (pierogi gotowane na parze) oraz hot pot (kawałki warzyw, makaronu i mięsa gotowanych w bulionie). Głównym składnikiem kuchni chińskiej jest ryż, który je się pałeczkami. Potrawy chińskie najczęściej doprawia się: sosem sojowym i ostrygowym, tofu, pieprzem syczuańskim oraz octem ryżowym.

Tempeh

Tempeh

Tempeh to bogaty w białko i błonnik zamiennik mięsa pochodzący z kuchni indonezyjskiej. Robi się go ze sfermentowanych ziaren soi, a nie mleka sojowego tak jak tofu, z którym tempeh często jest mylony. Sprawdza się zwłaszcza w diecie wegańskiej i bezglutenowej, ale zalecany jest też osobom na diecie niskokalorycznej. Ma łagodny, lekko orzechowy smak i nadaje się do wszelkiego rodzaju obróbki termicznej – smażenia, grillowania, duszenia, pieczenia. Łatwo go przyrządzić, bo szybko staje się kruchy.

Sambal

Sambal

Sambal to indonezyjski ostry sos, który przygotowuje się na bazie papryczek chilli. Istnieje kilkanaście odmian sambalu, m.in. sambal belacan, sambal trassi, sambal mangga czy sambal bajak. Popularny jest sambal oelek, który robi się z ostrych, czerwonych papryczek chilli z dodatkiem soli i limonki. Sosy są bardzo pikantne, jednak w połączeniu z różnymi potrawami, uzyskują wyrazisty smak. Sambalu używa się do kurczaka lub ryżu, ale pastą można posmarować również chleb.

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Indyjskie jedzenie jest przyprawiane na ostro. W południowej części Indii popularne są potrawy wegetariańskie, a w północnej – mięsne. Najczęściej stosowane przyprawy indyjskie to: imbir, kurkuma, chili, czosnek oraz czarnuszka. Do opiekania mięs, warzyw i owoców morza służy piec tandoor, zrobiony z gliny i opalany węglem drzewnym. W piecu przygotowuje się także tradycyjne indyjskie jedzenie – placek naan. Jest to bardzo cienki chleb zrobiony z drożdży, mąki, czosnku i masła.

Satay

Satay

Satay to nazwa indonezyjskiej potrawy składającej się z kawałków mięsa (kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby) nadzianych na bambusowe patyczki, a następnie grillowanych. Szaszłyki są podawane z ostrymi sosami sambal. Satay to również nazwa sosu z orzeszków ziemnych, którego dodaje się do kurczaka. Można również zrobić marynatę z dodatkiem przypraw (kurkumy, kolendry, sosu sojowego, kminu i trawy i cytrynowej), w której moczy się szaszłyki, a następnie grilluje.

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska opiera się na potrawach kuchni brytyjskiej, śródziemnomorskiej oraz tajskiej. Obfituje również w lokalne produkty, na przykład egzotyczne owoce i warzywa, zioła, przyprawy oraz owoce morza. Do najpopularniejszych dań kuchni australijskiej należą: pieczeń drobiowa, witchetty grubs (larwa ćmy), mięso i jaja emu, damper (pieczywo pszenne), zupa z groszku i szynki, a także kalmary. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane oraz słodkie lamingtons (ciasteczka biszkoptowe) to znane desery australijskie.

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

Najpopularniejszą potrawą kuchni wietnamskiej są sajgonki, inaczej nem. Są to placki z jadalnego papieru ryżowego, którymi owija się farsz zrobiony z mięsa, owoców morza lub warzyw. W Wietnamie z mięs je się głównie drób i wieprzowinę. Tradycyjny kurczak po wietnamsku jest smażony w woku z cukrem i sosem sojowym. Danie doprawia się ostrą papryką, solą oraz pieprzem i podaje z ryżem oraz surówką z kapusty. Popularną potrawą kuchni wietnamskiej jest zupa pho gotowana na wołowinie. Główne składniki zupy to: sos rybny, fasola mung, makaron ryżowy i papryczka chili.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia indonezyjska

Znaleźliśmy 46 przepisów w kategorii Kuchnia indonezyjska

Indonezyjskie samosy

Indonezyjskie samosy

Annisa Annisa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasowe krewetki

Ananasowe krewetki

suri29 suri29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak na ostro.

Kurczak na ostro.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tofu z warzywami

Tofu z warzywami

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karaibski mix.

Karaibski mix.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: