Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Indie zamieszkuje wiele różnych narodowości, odmiennych pod względem religii czy języka. Ogromny wpływ na różnice w odżywianiu ma przede wszystkim religia. Kuchnię indyjską możemy podzielić na cztery regiony geograficzne, w każdym z nich bowiem występuje trochę inne menu.

Bez względu na te podziały, charakterystycznymi składnikami dla całych Indii są: ryż, curry, kardamon, papryka, chilli, koper i kozieradka. Kuchnia zachodnich Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Najbardziej znanymi potrawami tego regionu jest kaczka po bombajsku oraz chałwa wyrabiana przez tamtejszych mieszkańców.

Na zachodzie Indii ze względu na islam unika się spożywania mięsa wieprzowego, dania są też zdecydowanie łagodniejsze. Najczęściej podawaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), baranina lub mięso z kurczaka duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami.

Do większości potraw podaje się gotowaną soczewicę, a do sosu często wykorzystuje się mleczko kokosowe. Wschodnią część Indii charakteryzuje ryż, soczewica i ryby. Czołową potrawą są pieczone placki i maćchli dźhol- kari z ryby.  W skutek religijnego zakazu spożywania wołowiny na zachodzie Indii rozwinęła się kuchnia wegetariańska, a posiłki są dużo ostrzejsze niż w innych regionach.

Śniadaniowym przysmakiem jest dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostra zupa z soczewicy.

Piekące dania popija się jogurtem z ryżem, aby zneutralizować ostrość przypraw. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Każdy kto wybierze się w tę piękną część świata, nie może nie spróbować cudownej kuchni indyjskiej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (211): kategoria: Kuchnia indyjska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane