Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Indie zamieszkuje wiele różnych narodowości, odmiennych pod względem religii czy języka. Ogromny wpływ na różnice w odżywianiu ma przede wszystkim religia. Kuchnię indyjską możemy podzielić na cztery regiony geograficzne, w każdym z nich bowiem występuje trochę inne menu.

Bez względu na te podziały, charakterystycznymi składnikami dla całych Indii są: ryż, curry, kardamon, papryka, chilli, koper i kozieradka. Kuchnia zachodnich Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Najbardziej znanymi potrawami tego regionu jest kaczka po bombajsku oraz chałwa wyrabiana przez tamtejszych mieszkańców.

Na zachodzie Indii ze względu na islam unika się spożywania mięsa wieprzowego, dania są też zdecydowanie łagodniejsze. Najczęściej podawaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), baranina lub mięso z kurczaka duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami.

Do większości potraw podaje się gotowaną soczewicę, a do sosu często wykorzystuje się mleczko kokosowe. Wschodnią część Indii charakteryzuje ryż, soczewica i ryby. Czołową potrawą są pieczone placki i maćchli dźhol- kari z ryby.  W skutek religijnego zakazu spożywania wołowiny na zachodzie Indii rozwinęła się kuchnia wegetariańska, a posiłki są dużo ostrzejsze niż w innych regionach.

Śniadaniowym przysmakiem jest dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostra zupa z soczewicy.

Piekące dania popija się jogurtem z ryżem, aby zneutralizować ostrość przypraw. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Każdy kto wybierze się w tę piękną część świata, nie może nie spróbować cudownej kuchni indyjskiej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (217): kategoria: Kuchnia indyjska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane