Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska to nie tylko świetny aromat i smak, ale przede wszystkim zdrowe składniki wykorzystywane do potraw.

Menu Japończyków składa się generalnie z niewielu składników: ryżu, świeżych ryb, owoców morza w tym wodorostów i warzyw.

Znanym na całym świecie japońskim przysmakiem jest shusi, składa się z ryżu, surowej ryby, wodorostów i bambusowej maty, w którą jest zawijane.

Teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie. Popularne zupy kraju kwitnącej wiśni to shirumono i nabemono są bardzo sycące i odżywcze.

Kurczak teriyaki szybki, prosty i na azjatycką nutę smakową, bardzo popularny w Europie. Często spożywane są także przekąski, najczęściej sojowy twarożek tofu.

Japońskie desery to prawdziwe dzieła sztuki. Najbardziej znane na świecie są paluszki oblane gorzką czekoladą zwane mikado. Często spożywany w Japonii alkohol to bardzo ważny element kultury, nie obejdą się bez niego żadne ważne wydarzenia. Najwięcej piję się tam sake - to japońskie tradycyjne wino.

Zapraszamy go sprawdzania receptur na zdrową kuchnię japońską!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (199): kategoria: Kuchnia japońska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane