Kuchnia azjatycka to przede wszystkim wiele rodzajów ryżu oraz shusi, podawane tradycyjne z sosem sojowym i wasabi. Dania japońskie przygotowywane są z owoców morza, np. krewetek, ośmiornic, oraz ryb, np. węgorzy, tuńczyków lub makreli. Do potraw mięsnych wykorzystuje się kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę. Tradycyjna zupa japońska to misoshiru, którą przygotowuje się tofu, pędów bambusa oraz wysuszonego mięsa tuńczyka. Dania azjatyckie przygotowuje się również z makaronów i wodorostów.

Teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie. Popularne zupy kraju kwitnącej wiśni to shirumono i nabemono są bardzo sycące i odżywcze.

Kurczak teriyaki szybki, prosty i na azjatycką nutę smakową, bardzo popularny w Europie. Często spożywane są także przekąski, najczęściej sojowy twarożek tofu.

Japońskie desery to prawdziwe dzieła sztuki. Najbardziej znane na świecie są paluszki oblane gorzką czekoladą zwane mikado. Często spożywany w Japonii alkohol to bardzo ważny element kultury, nie obejdą się bez niego żadne ważne wydarzenia. Najwięcej piję się tam sake - to japońskie tradycyjne wino.

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia japońska Kategorie

Mule

Mule

Mule, zwane również małżami bądź omułkami, są owocami morza. Jada się je same, a także z pieczywem, przyprawami, ziołami i sosami. Mule można ugotować, usmażyć, upiec bądź udusić. Doskonale smakują z dodatkiem czosnku, papryczki chili oraz białego wina wytrawnego. Na patelni należy rozgrzać masło bądź oliwę, a następnie podsmażyć posiekane warzywa. Po kilku minutach dodaje się mule oraz alkohol. Całość dusi się do momentu, aż owoce morza otworzą się.

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Przed przygotowaniem makowca japońskiego masę makową miesza się z smażonymi jabłkami. Najlepsze do tego są lekko kwaskowate odmiany tych owoców, np. szara reneta lub antonówka. Można je zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podczas smażenia warto dodać do nich cynamon, goździki, miód i na sam koniec bakalie. Japoński makowiec warto przygotować dzień wcześniej. Po nocy spędzonej w lodówce będzie smakował wyśmienicie.

Sushi

Sushi

Sushi występuje w wielu odmianach. Najbardziej znane rodzaje to m.in. tempura, futomaki, nigri i maki. Sushi przyrządza się na bazie owoców morza i dodaje do niego warzywa, ryż, grzyby, wodorosty, ryby oraz jajka. Ryż do sushi przyprawia się octem ryżowym. Jednym z najczęściej wybieranych dodatków do potrawy jest łosoś. Zwykle zawija się go w algi i dodaje świeżego ogórka.

Kalmary

Kalmary

Kalmary to owoce morza o delikatnym smaku i lekko gumowatej konsystencji. Są uważane za naturalny afrodyzjak. Kalmary podaje się najczęściej smażone lub grillowane – największym przysmakiem są krążki z kalmarów w panierce. Można je także dusić na patelni, faszerować i zapiekać. Świeże i mrożone kalmary są też często podstawą bulionu do zupy rybnej lub orientalnej. Pokrojone kalmary w pierścieniach dodaje się także do sałatek.

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Do przygotowania ryby po japońsku należy ją na początku usmażyć w cieście, możemy użyć dorsza, mirunę, tilapie lub inną. Układamy ją w miseczce i polewamy specjalną zalewą do tej ryby. Składa się ona z wody, octu, oleju, cukru, przecieru pomidorowego oraz przypraw. Dodatkowo dodajemy do niej cebule, ogórki korniszone i paprykę. To danie sprawdzi się na pewno jako wigilijna ryba.

Znaleźliśmy 212 przepisów w kategorii Kuchnia japońska

Moje Sushi-Maki

Moje Sushi-Maki

CORAL CORAL
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażony makaron

Smażony makaron

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa ramen po mojemu

Zupa ramen po mojemu

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

"Sushi" ze śledziem

"Sushi" ze śledziem

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananas w tempurze

Ananas w tempurze

lenian lenian

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: