Kuchnia japońska to nie tylko świetny aromat i smak, ale przede wszystkim zdrowe składniki wykorzystywane do potraw.
Menu Japończyków składa się generalnie z niewielu składników: ryżu, świeżych ryb, owoców morza w tym wodorostów i warzyw. Znanym na całym świecie japońskim przysmakiem jest shusi, składa się z ryżu, surowej ryby, wodorostów i bambusowej maty, w którą jest zawijane.

Teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie. Popularne zupy kraju kwitnącej wiśni to shirumono i nabemono są bardzo sycące i odżywcze.

Kurczak teriyaki szybki, prosty i na azjatycką nutę smakową, bardzo popularny w Europie. Często spożywane są także przekąski, najczęściej sojowy twarożek tofu.

Japońskie desery to prawdziwe dzieła sztuki. Najbardziej znane na świecie są paluszki oblane gorzką czekoladą zwane mikado. Często spożywany w Japonii alkohol to bardzo ważny element kultury, nie obejdą się bez niego żadne ważne wydarzenia. Najwięcej piję się tam sake - to japońskie tradycyjne wino.

Zapraszamy go sprawdzania receptur na zdrową kuchnię japońską!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 207 przepisów w kategorii Kuchnia japońska

Smażony makaron

Smażony makaron

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa ramen po mojemu

Zupa ramen po mojemu

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

"Sushi" ze śledziem

"Sushi" ze śledziem

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananas w tempurze

Ananas w tempurze

lenian lenian

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: