Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska to nie tylko świetny aromat i smak, ale przede wszystkim zdrowe składniki wykorzystywane do potraw.

Menu Japończyków składa się generalnie z niewielu składników: ryżu, świeżych ryb, owoców morza w tym wodorostów i warzyw.

Znanym na całym świecie japońskim przysmakiem jest shusi, składa się z ryżu, surowej ryby, wodorostów i bambusowej maty, w którą jest zawijane.

Teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie. Popularne zupy kraju kwitnącej wiśni to shirumono i nabemono są bardzo sycące i odżywcze.

Kurczak teriyaki szybki, prosty i na azjatycką nutę smakową, bardzo popularny w Europie. Często spożywane są także przekąski, najczęściej sojowy twarożek tofu.

Japońskie desery to prawdziwe dzieła sztuki. Najbardziej znane na świecie są paluszki oblane gorzką czekoladą zwane mikado. Często spożywany w Japonii alkohol to bardzo ważny element kultury, nie obejdą się bez niego żadne ważne wydarzenia. Najwięcej piję się tam sake - to japońskie tradycyjne wino.

Zapraszamy go sprawdzania receptur na zdrową kuchnię japońską!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (202): kategoria: Kuchnia japońska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane