Kuchnia azjatycka to przede wszystkim wiele rodzajów ryżu oraz shusi, podawane tradycyjne z sosem sojowym i wasabi. Dania japońskie przygotowywane są z owoców morza, np. krewetek, ośmiornic, oraz ryb, np. węgorzy, tuńczyków lub makreli. Do potraw mięsnych wykorzystuje się kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę. Tradycyjna zupa japońska to misoshiru, którą przygotowuje się tofu, pędów bambusa oraz wysuszonego mięsa tuńczyka. Dania azjatyckie przygotowuje się również z makaronów i wodorostów.

Teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie. Popularne zupy kraju kwitnącej wiśni to shirumono i nabemono są bardzo sycące i odżywcze.

Kurczak teriyaki szybki, prosty i na azjatycką nutę smakową, bardzo popularny w Europie. Często spożywane są także przekąski, najczęściej sojowy twarożek tofu.

Japońskie desery to prawdziwe dzieła sztuki. Najbardziej znane na świecie są paluszki oblane gorzką czekoladą zwane mikado. Często spożywany w Japonii alkohol to bardzo ważny element kultury, nie obejdą się bez niego żadne ważne wydarzenia. Najwięcej piję się tam sake - to japońskie tradycyjne wino.

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia japońska Kategorie

Znaleźliśmy 212 przepisów w kategorii Kuchnia japońska

Moje Sushi-Maki

Moje Sushi-Maki

CORAL CORAL
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażony makaron

Smażony makaron

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa ramen po mojemu

Zupa ramen po mojemu

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

"Sushi" ze śledziem

"Sushi" ze śledziem

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananas w tempurze

Ananas w tempurze

lenian lenian

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: