Pomimo wyraźnych wpływów kuchni chińskiej i indyjskiej, menu Jawajczyków ma swoje oryginalne potrawy. Mieszkańcy Jawy uwielbiają gotować na słodko. Głównymi produktami wykorzystywanymi do przygotowywania posiłków są: ryż, ryby, owoce morza i cudowne owoce tropikalne.

Popularne są przystawki: smażone krewetki - krupuk, jajka w sosie curry lub sojowym, różnie przygotowane kluski - mie goreng. Typowym jawajskim przysmakiem jest ryż z bumbu, czyli z pastą zrobioną z papryczki chili, przyprawy galangal, trawy cytrynowej, kolendry, migdałów, pasty krewetkowej i liści kaffiru.

Innym daniem są  także warzywa i curry z domieszką  pasty basa geje. Większość dań podawanych jest w towarzystwie gęstych sosów z dodatkiem mleczka kokosowego, czosnku i chili.

Wyspa Jawa otoczona jest morzem, dlatego na stołach jej mieszkańców nie brakuje ryb. Przyrządzana na grillu z warzywami gurame  to świetny i zdrowy przysmak. Na wyspie jest wiele wyznawców islamu i ze względu na religię spożywa się tam niewielkie ilości alkoholu. Jawajczycy pijają mocno słodzoną herbatę, a desery składają się głównie z owoców.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 12 przepisów w kategorii Kuchnia jawajska