Koreańskie potrawy mięsne przygotowuje się głównie z wołowiny, najczęściej smażonej. Dodaje się do niej ryż i warzywa bądź podaje z pastą i marchewką gotowaną na oleju. Pożywne i smaczne są też makarony, np. naengmyeon podawany z jabłkiem. Bardzo popularne są również zupy, np. doenjang z wodorostami.

Mięsa w kuchni koreańskiej

W kuchni koreańskiej używa się przede wszystkim wołowiny. Z niej przygotowuje się np. bibimbap - ryż z mięsem wołowym, warzywami i surowym jajkiem. Danie doprawia się pastą przyrządzoną z papryczek chili i fermentowanej soi - gochujang. Jedną z najbardziej popularnych w Korei potraw jest bulgogi - marynowana, a następnie grillowana wołowina. Marynata składa się m.in. z sosu sojowego, oleju sezamowego, pora, cukru i cebuli. Kolejnym daniem, często pojawiającym się w kuchni koreańskiej, są pikantno-słodkie żeberka galbi. Popularnym dodatkiem do ryb i mięs jest marchewka po koreańsku gotowana na oleju m.in. z kolendrą, imbirem i octem.

Makarony i placki w kuchni koreańskiej

Japchae to smażony z warzywami i wołowiną makaron ze skrobi ze słodkich ziemniaków. Przyrządza się go z sosem sojowym, czosnkiem, olejem sezamowym i cukrem. Tzw. "zimny makaron" z mąki gryczanej to kolejne ciekawe danie wywodzące się z koreańskiej kuchni. Naengmyeon serwuje się z wołowiną i drobiem oraz jabłkiem lub jajkiem. Jeon jest natomiast daniem, które przypomina placki lub naleśniki. Przygotowuje się je m.in. z kleistym ryżem, jajkiem, mąką oraz szczypiorkiem i smaży na oleju.

Zupy w kuchni koreańskiej

Yukgaejang to dobrze znana zupa koreańska gotowana na wołowinie z grzybami shiitake, cebulą i czosnkiem. Jest serwowana z sosem zrobionym z płatków chili, oleju sezamowego, soli oraz oliwy z oliwek. Kolejną zupą przygotowywaną przez Koreańczyków jest doenjang - zupa z wodorostami. Przyrządza się ją z pastą miso z fermentowanej soi, grzybów drzewnych, octu ryżowego i pasty gochujang. Kalguksu to wywar z owoców morza serwowany z makaronem, szalotką, cukinią i kapustą, przyprawiony czosnkiem oraz chili.

Kuchnia koreańska Kategorie

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska, nazywana popularnie "chińszczyzną", bazuje na 5 smakach: słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i cierpkim. Tradycyjne chińskie potrawy to np. dim sum (pierogi gotowane na parze) oraz hot pot (kawałki warzyw, makaronu i mięsa gotowanych w bulionie). Głównym składnikiem kuchni chińskiej jest ryż, który je się pałeczkami. Potrawy chińskie najczęściej doprawia się: sosem sojowym i ostrygowym, tofu, pieprzem syczuańskim oraz octem ryżowym.

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska

Indyjskie jedzenie jest przyprawiane na ostro. W południowej części Indii popularne są potrawy wegetariańskie, a w północnej – mięsne. Najczęściej stosowane przyprawy indyjskie to: imbir, kurkuma, chili, czosnek oraz czarnuszka. Do opiekania mięs, warzyw i owoców morza służy piec tandoor, zrobiony z gliny i opalany węglem drzewnym. W piecu przygotowuje się także tradycyjne indyjskie jedzenie – placek naan. Jest to bardzo cienki chleb zrobiony z drożdży, mąki, czosnku i masła.

Kimchi

Kimchi

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej przyrządzana ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Można ją zrobić przy użyciu m.in. kapusty pekińskiej, czosnku, cebuli, rzodkwi japońskiej, chili, cukru, soli i imbiru. Ma zazwyczaj ostry smak (ze względu na użycie papryczek chili). W Korei jest daniem sezonowym i przygotowywana jest ze składników aktualnie dostępnych. Kimchi jest również dodatkiem do innych potraw, np. do kimchi jjigae (gulaszu), kimchi-jeon (naleśników), czy kimchi-guk (zupy).

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia azjatycka to przede wszystkim wiele rodzajów ryżu oraz sushi, podawane tradycyjne z sosem sojowym i wasabi. Dania japońskie przygotowywane są z owoców morza, np. krewetek, ośmiornic, oraz ryb, np. węgorzy, tuńczyków lub makreli. Do potraw mięsnych wykorzystuje się kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę. Tradycyjna zupa japońska to misoshiru, którą przygotowuje się tofu, pędów bambusa oraz wysuszonego mięsa tuńczyka. Dania azjatyckie przygotowuje się również z makaronów i wodorostów.

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

Najpopularniejszą potrawą kuchni wietnamskiej są sajgonki, inaczej nem. Są to placki z jadalnego papieru ryżowego, którymi owija się farsz zrobiony z mięsa, owoców morza lub warzyw. W Wietnamie z mięs je się głównie drób i wieprzowinę. Tradycyjny kurczak po wietnamsku jest smażony w woku z cukrem i sosem sojowym. Danie doprawia się ostrą papryką, solą oraz pieprzem i podaje z ryżem oraz surówką z kapusty. Popularną potrawą kuchni wietnamskiej jest zupa pho gotowana na wołowinie. Główne składniki zupy to: sos rybny, fasola mung, makaron ryżowy i papryczka chili.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.