Kuchnia kreteńska to dla wielu mieszanka wpływów tureckich, włoskich i arabskich. Kuchnia ta bazuje przede wszystkim na lekkostrawnych, dietetycznych i zdrowych potrawach.
Mieszkańcy Krety uważają, że jedzenie to nie tylko dostarczanie paliwa organizmowi, a przede wszystkim  styl życia! Kreteńczycy uwielbiają delektować się zjadanymi posiłkami, spędzają przy stołach bardzo wiele czasu, najchętniej w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Kuchnia kreteńska to wszechobecna oliwa z oliwek, dodawana niemalże do wszystkich potraw. Innymi uwielbianymi produktami są owoce morza: krewetki, kalmary, małże, homary, różnego rodzaju ryby oraz świeże owoce i warzywa.

Śniadania mieszkańców tej malowniczej wyspy, są zazwyczaj skromne, składają się głównie z  pieczywa, oliwy z oliwek i pomidorów. Posiłek obiadowy to często moussaka składająca się z kilku warstw zapiekanych  bakłażanów, mielonego mięsa i pomidorów.

Tradycyjna kreteńską potrawą jest tsigariasto przygotowywana z jagnięciny gotowanej z oliwą z oliwek i cebulą, podawana z gotowanymi jarzynami. Najlepiej smakuje z tradycyjnym winem retsina. Popularny nie tylko na krecie deser baklava, naleśniki sfakiańskie to słodkości którym nie można się oprzeć! Zachęcamy do korzystania z przepisów na wspaniałe kreteńskie specjały.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 4 przepisów w kategorii Kuchnia kreteńska