Kuchnia libańska to mieszanka wpływów tureckich, perskich i ormiańskich, to dzięki nim jest bardzo różnorodna smakowo i kolorystycznie.
Na oryginalność libańskich dań mają wpływ aromatyczne zioła, orientalne sosy, dipy i wyjątkowe przyprawy. Dieta Libańczyków w dużym stopniu opiera się na przystawkach- mezze, zarówno tych zimnych jak i podawanych na gorąco. Sztandarowymi przystawkami tego pięknego kraju są: hommos - pasta z cieciorki podawana często z dodatkiem tahini (sezamowego kremu), oraz kofta - kulki z mielonego mięsa podawane w sosie pomidorowym.

Głównym posiłkiem Libańczyków jest trzy daniowy obiad składający się najczęściej z sałatki, zupy i z grillowanej jagnięciny, wołowiny podawanej w postaci szaszłyków. Do tak pysznego obiadu najlepiej smakuje lampka aromatycznego libańskiego wina- ksara blanc de blancs.

Po tak sutym posiłku miło usiąść z kawałkiem pysznej baklavy ( ciasto filo z orzechami, cukrem i miodem) i podziwiać malownicze libańskie widoki. Masz ochotę na egzotyczne smaki? Sprawdź nasze przepisy i przygotuj coś oryginalnego! 

Zdjęcie: Fotolia
 

Znaleźliśmy 34 przepisów w kategorii Kuchnia libańska

Kofta. 2

Kofta. 2

jaNina jaNina
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hummus

Hummus

Pyza Pyza
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kofta.

Kofta.

jaNina jaNina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Burgul gotowany.

Burgul gotowany.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

hummus

hummus

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta czosnkowa.

Pasta czosnkowa.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chipsy po arabsku.

Chipsy po arabsku.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb z Libanu

Chleb z Libanu

kamazka439 kamazka439
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: