Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaczne przepisy kuchni litewskiej

Kuchnia litewska zmieniała się na przestrzeni lat, tworząc bardzo unikalną paletę potraw i smaków. Niewątpliwie duży wpływ na dotychczasowe menu Litwinów, miały państwa ościenne a także inne narodowości zamieszkujące niegdyś na terenach Litwy.

Najważniejszym elementem kuchni naszych sąsiadów jest ciemny, aromatyczny o lekko kwaśnym smaku chleb. Niezmiennie na Litwie króluje także kuchnia pożywna a wiec potrawy tłuste, ziemniaki i mięsa. Najczęściej serwowaną, tradycyjną potrawą są  Cepeliny - to tarte ziemniaki, często nadziane farszem. Innym daniem również ziemniaczanym jest kugiel, to nic innego jak babka ziemniaczana ze skwarkami, popularna także w niektórych regionach naszego kraju.

Mniejszą popularnością na Litwie cieszą się zupy, ale wśród ich swoistego menu bardzo znany jest chłodnik, który przyrządza się z buraków, świeżych ogórków, kopru z dodatkiem  kwaśnego mleka. Tradycyjną specjalnością naszych sąsiadów jest kiełbasa zwana Kindziukiem, ten narodowy specjał najlepiej smakuje z czarnym chlebem i piwem, które wytwarzają z dawnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenia.

Kuchnia Litewska różni się w zależności od danego regionu, Auksztota słynie z blinów, zup, chleba, miodu. Dzukija – z kiełbasy, potraw z grzybów (zupy, sery), z kiełbas, rolada mięsnych. Suwalszczyzna –  dań z kaczki, skruzdelynasu (deser). Żmudź - to Kastinys , dania smakiem przypominające masło. Mała Litwa - to potrawy z ryb i kaczki.

Zachęcamy wszystkich do zainspirowania się kolekcją przepisów pochodzących z kuchni litewskiej. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (62): kategoria: Kuchnia litewska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane