W północno-zachodniej części Afryki u bram cieśniny Gibraltarskiej leży malownicze Maroko. W wyniku zderzeń różnych kultur kulinarnych powstały tam wspaniałe potrawy, które urzekają wszystkich przybyłych do Maroka gości. Charakterystycznymi produktami wykorzystywanymi do przygotowywania dań to jak w przypadku państw basenu Morza  Śródziemnego: oliwa z oliwek, ryby, owoce morza, cytrusy, cudowne bakłażany, pomidory i aromatyczne przyprawy i zioła.

Najczęściej spożywanymi mięsami są wołowina, drób i jagnięcina. Marokańczycy nie wychodzą z domu bez zjedzonego śniadania! Składa się ono głównie z naleśników z dodatkiem marmolady i miodu, pączków lub innych słodkich wypieków.

Kuskus jest podstawowym dodatkiem do serwowanego mięsnego obiadu z dodatkiem warzyw i gęstego sosu. Daniem tradycyjnym i bardzo cenionym jest tadżin- duszona jagnięcina lub drób z dodatkiem warzyw. Wspomniane zupy stanowią ważny element menu Marokańczyków, najbardziej znana i spożywana w czasie postu to harira gotowana z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw. Sekret niepowtarzalnego smaku marokańskich potraw tkwi w oryginalnych mieszankach przypraw i ziół. Marokańczycy uwielbiają przyprawy korzenne, w tym przede wszystkim imbir i cynamon, który króluje w sałatkach owocowych i ciastkach faszerowanych mięsem. Jedną z popularniejszych przypraw w Maroku jest szermula, którą wykorzystuje się jako marynatę do mięs i ryb. Jest to połączenie kolendry, czosnku, papryki, kminu, soli oraz szafranu.

Mieszkańcy Maroka  bardzo lubią desery w postaci bakalii, a wypieki z tymi pysznościami to zdrowe uzupełnienie diety. Słodką przekąską są rogi gazeli zwane kaab el ghzal - czyli drobne rurki nadziewane pastą z migdałów, obsypane cukrem.

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia marokańska Kategorie

Tadżin

Tadżin

Tadżin to arabski, gliniany, głęboki talerz ze stożkowatą pokrywką. Naczynie służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Tadżin to również marokańskie dania z wołowiny, które przyrządza się w talerzu o tej samej nazwie. Do zrobienia potrawy potrzebne są, poza mięsem, oliwa z oliwek, cebula, kolendra, cieciorka, pomidory, bulion warzywny, kabaczek, śliwki oraz migdały. Wołowina jest zanurzana przed przyrządzeniem w marynacie. Tadżin serwuje się z kuskusem.

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska należy do typowych pikantnych kuchni arabskich z mieszanką kuchni francuskiej, włoskiej oraz tureckiej. Dominują w niej ostre smaki, głównie za sprawą harissy - pasty z papryczek chilli i czosnku, dodawanej do każdej potrawy. Podstawę kuchni tunezyjskiej stanowią: ryby (głównie tuńczyki), kasza kuskus, baranina, jagnięcina oraz pieczywo. Tunezja słynie również z bardzo słodkich deserów (bakława, assidat zgougou, machrud).

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Harira

Harira

Harira to gęsta i pożywna, marokańska zupa, która ma tyle odmian i wariantów, ilu kucharzy. Bazą tego rozgrzewającego dania jest mięsny wywar z baraniny, ale może być to też bulion warzywny. Kluczowymi składnikami hariry są: ciecierzyca, soczewica, bób oraz groch – jedno z nich lub wszystkie razem. Ważnymi elementami są również pomidory, kumin, natka pietruszki, kolendra i czosnek. Harirę gotuje się w dużym garnku. Można podawać ją z makaronem, semoliną, ziemniakami, daktylami, kuskusem, limonką, ryżem, gotowanymi jajkami, miodowymi ciasteczkami lub plackami.

Znaleźliśmy 62 przepisów w kategorii Kuchnia marokańska

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

kołczu kołczu
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złoty pilaw

Złoty pilaw

Babciagramolka Babciagramolka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kuskus Maroko

Kuskus Maroko

ewelina.mn ewelina.mn

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: