W północno-zachodniej części Afryki u bram cieśniny Gibraltarskiej leży malownicze Maroko. W wyniku zderzeń różnych kultur kulinarnych powstały tam wspaniałe potrawy, które urzekają wszystkich przybyłych do Maroka gości. Charakterystycznymi produktami wykorzystywanymi do przygotowywania dań to jak w przypadku państw basenu Morza  Śródziemnego: oliwa z oliwek, ryby, owoce morza, cytrusy, cudowne bakłażany, pomidory  i aromatyczne przyprawy i zioła.

Najczęściej spożywanymi mięsami są wołowina, drób i jagnięcina. Marokańczycy nie wychodzą z domu bez zjedzonego śniadania! Składa się ono głównie z naleśników z dodatkiem marmolady i miodu, pączków lub innych słodkich wypieków.

Kuskus jest podstawowym dodatkiem do serwowanego mięsnego obiadu z dodatkiem warzyw i gęstego sosu. Daniem tradycyjnym i bardzo cenionym jest tadżin- duszona jagnięcina lub drób z dodatkiem warzyw. Wspomniane zupy stanowią ważny element menu Marokańczyków, najbardziej znana i spożywana w czasie postu to harira gotowana z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw.

Mieszkańcy Maroka  bardzo lubią desery w postaci bakalii, a wypieki z tymi pysznościami to zdrowe uzupełnienie diety. Słodką przekąską są rogi gazeli zwane kaab el ghzal– czyli drobne rurki nadziewane pastą z migdałów, obsypane cukrem.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 62 przepisów w kategorii Kuchnia marokańska

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

kołczu kołczu
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złoty pilaw

Złoty pilaw

Babciagramolka Babciagramolka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kuskus Maroko

Kuskus Maroko

ewelina.mn ewelina.mn

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: