Sztuka kulinarna Meksyku łączy kultury tamtejszych Indian i wpływy Hiszpańskie. Bazuje ona głównie na kukurydzy i warzywach strączkowych takich jak: fasola czy bób oraz różnych odmianach papryki i chili.

Masa nixtamalera otrzymywana z przemiału kukurydzy to podstawowy surowiec do przyrządzania większości meksykańskich potraw. Wyrób ten to nic innego jak znana przez wszystkich tortilla! Daniem z udziałem tortilli jest słynne meksykańskie burrito, we wspomniany wcześniej placek wkłada się farsz składający się głównie z mięsa, meksykańskiego ryżu, sałaty, fasoli i gęstego sosu.

Innym przysmakiem, znanym na całym świecie są nachosy- kawałki tortilli  pokryte roztopionym serem, podawane z dodatkami: mięsem drobiowym, fasolą czy ziemniakami. Składnikiem większości potraw jest sos salsa, przygotowywany ze zmiksowanych warzyw lub owoców z dużą ilością ostrych przypraw.

Kuchnia meksykańska to także smaczne desery: churros- tradycyjny hiszpańsko-meksykański wypiek podawany z sosem czekoladowym. Ciasto czekoladowe z likierem kahlua, doskonały smakołyk do mocnej aromatycznej kawy podanej w miniaturowej filiżance. Polecamy przepisy na prawdziwe meksykańskie specjały!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Polecane przepisy do kategorii

Znaleźliśmy 341 przepisów

Chili con carne

Chili con carne

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Taco Bravo i inne

Taco Bravo i inne

Polpal Polpal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Meksykańskie danie

Meksykańskie danie

oanuska oanuska

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chilli con carne

Chilli con carne

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Guacamole Rozanki

Guacamole Rozanki

rozanka rozanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupka Meksykańska

Zupka Meksykańska

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: