Kuchnia meksykańska

kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Sztuka kulinarna Meksyku łączy kultury tamtejszych Indian i wpływy Hiszpańskie. Bazuje ona głównie na kukurydzy i warzywach strączkowych takich jak: fasola czy bób oraz różnych odmianach papryki i chili.

Masa nixtamalera otrzymywana z przemiału kukurydzy to podstawowy surowiec do przyrządzania większości meksykańskich potraw. Wyrób ten to nic innego jak znana przez wszystkich tortilla! Daniem z udziałem tortilli jest słynne meksykańskie burrito, we wspomniany wcześniej placek wkłada się farsz składający się głównie z mięsa, meksykańskiego ryżu, sałaty, fasoli i gęstego sosu.

Innym przysmakiem, znanym na całym świecie są nachosy- kawałki tortilli  pokryte roztopionym serem, podawane z dodatkami: mięsem drobiowym, fasolą czy ziemniakami. Składnikiem większości potraw jest sos salsa, przygotowywany ze zmiksowanych warzyw lub owoców z dużą ilością ostrych przypraw.

Kuchnia meksykańska to także smaczne desery: churros- tradycyjny hiszpańsko-meksykański wypiek podawany z sosem czekoladowym. Ciasto czekoladowe z likierem kahlua, doskonały smakołyk do mocnej aromatycznej kawy podanej w miniaturowej filiżance. Polecamy przepisy na prawdziwe meksykańskie specjały!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (334): kategoria: Kuchnia meksykańska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane