Kuchnia meksykańska

kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Sztuka kulinarna Meksyku łączy kultury tamtejszych Indian i wpływy Hiszpańskie. Bazuje ona głównie na kukurydzy i warzywach strączkowych takich jak: fasola czy bób oraz różnych odmianach papryki i chili.

Masa nixtamalera otrzymywana z przemiału kukurydzy to podstawowy surowiec do przyrządzania większości meksykańskich potraw. Wyrób ten to nic innego jak znana przez wszystkich tortilla! Daniem z udziałem tortilli jest słynne meksykańskie burrito, we wspomniany wcześniej placek wkłada się farsz składający się głównie z mięsa, meksykańskiego ryżu, sałaty, fasoli i gęstego sosu.

Innym przysmakiem, znanym na całym świecie są nachosy- kawałki tortilli  pokryte roztopionym serem, podawane z dodatkami: mięsem drobiowym, fasolą czy ziemniakami. Składnikiem większości potraw jest sos salsa, przygotowywany ze zmiksowanych warzyw lub owoców z dużą ilością ostrych przypraw.

Kuchnia meksykańska to także smaczne desery: churros- tradycyjny hiszpańsko-meksykański wypiek podawany z sosem czekoladowym. Ciasto czekoladowe z likierem kahlua, doskonały smakołyk do mocnej aromatycznej kawy podanej w miniaturowej filiżance. Polecamy przepisy na prawdziwe meksykańskie specjały!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (338): kategoria: Kuchnia meksykańska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane