Kuchnia naszych sąsiadów w dużej  części przypomina także polskie menu. Jest ona dość kaloryczna i ciężka, ale za to bardzo pożywna. 
Zwyczaje kulinarne Niemców różnią się z zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów- szwajcarów i francuzów. Rejon ten wykorzystuje w swych potrawach dużą ilość warzyw. Na południu jada się potrawy znacznie tłuściejsze i bogate w mięsa.

Niezależnie od podziałów, stałym składnikiem niemieckiego menu  jest mięso wieprzowe. Niemcy przetwarzają je na wszelkie sposoby: różnorodne gatunki kiełbas, kiełbasek (frankfurterki) czy wędlin. W różnych landach, pojawiają często pod inną nazwą i  wykonywane z innym dodatkiem. 

Do narodowych potraw Niemiec należą: zupa z węgorza na rosole wołowym, sznycel, golonka z kapustą lub grochowe puree. W diecie Niemców pojawiają się także warzywa: ziemniaki, pomidory, kapusta czy szparagi, które są szczególnie cenione i często serwowane jako dodatek do potraw. 

Podaję się je z sosem z pietruszką, sosem koperkowym lub sosem rzodkiewkowym. Treściwa i sycąca zupa eintopf  wspaniale rozgrzewa i dodaje energii. Miłośnicy słodkości preferują  Pflaumenkuchen- placek ze śliwkami obsypany dużą ilością cukru, strudel z jabłkami to deser znany i lubiany w całej Europie. Inspirujcie się kuchnią naszych zachodnich sąsiadów i poznawajcie nowe smaki!

Zdjęcie: Fototlia

Znaleźliśmy 54 przepisów w kategorii Kuchnia niemiecka

Szynka po bawarsku

Szynka po bawarsku

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń po bawarsku

Pieczeń po bawarsku

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Colorabi

Colorabi

junette junette

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Saska strucla serowa

Saska strucla serowa

anemon anemon
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bawarka na mocno.

Bawarka na mocno.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: