Kuchnia polska

kuchnia polska

Dania kuchni polskiej

Kuchnia polska nie tylko schabowym, pierogami i kapustą stoi. Oceniana jako bardzo smaczna, aczkolwiek dość ciężka. Oparta na kanwie dań mięsnych, potraw mącznych i kasz. Budząca kontrowersje kiszoną kapustą i ogórkiem kiszonym. Lubiąca zaskakiwać flakami, czy też zsiadłym mlekiem. Rozsławiona w świecie, dzięki rewelacyjnym schabowym, mielonym, chrupiącym żeberkom i soczystej karkówce.

Uwielbiana za bogactwo zup. Jej specjalnością są tradycyjna pomidorowa, staropolski żurek na zakwasie, aromatyczny kapuśniak i wyrazisty w smaku barszcz czerwony. Nie pozostaje obojętna wobec ciast i deserów. Sernik, szarlotka, makowiec, babka piaskowa to wypieki, które każdy Polak zna i kocha. Do jej specjałów należą także frywolne faworki, kuszące pączki i urocze pierniczki.

Kuchnia polska prawdziwą mobilizację przeżywa podczas Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Właśnie wtedy pokazuje, na co ją stać. W tym czasie suto zastawione stoły, wprost uginają się od pyszności. A schab ze śliwką, karp w galarecie, domowy pasztet i faszerowane jajka wchodzą na pierwszy plan, podbijając podniebienia smakoszy.

Kuchnia polska to kuchnia bardzo gościnna. Nie pozwala na odczucie choćby odrobiny niedosytu. Zakrapiana domowymi nalewkami z malin, wiśni i czereśni z łatwością wprawia w dobry nastrój. Nie da się przejść obok niej obojętnie!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1057): kategoria: Kuchnia polska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane