Kuchnia polska
kuchnia polska

Dania kuchni polskiej

Kuchnia polska nie tylko schabowym, pierogami i kapustą stoi. Oceniana jako bardzo smaczna, aczkolwiek dość ciężka. Oparta na kanwie dań mięsnych, potraw mącznych i kasz. Budząca kontrowersje kiszoną kapustą i ogórkiem kiszonym. Lubiąca zaskakiwać flakami, czy też zsiadłym mlekiem. Rozsławiona w świecie, dzięki rewelacyjnym schabowym, mielonym, chrupiącym żeberkom i soczystej karkówce.

Uwielbiana za bogactwo zup. Jej specjalnością są tradycyjna pomidorowa, staropolski żurek na zakwasie, aromatyczny kapuśniak i wyrazisty w smaku barszcz czerwony. Nie pozostaje obojętna wobec ciast i deserów. Sernik, szarlotka, makowiec, babka piaskowa to wypieki, które każdy Polak zna i kocha. Do jej specjałów należą także frywolne faworki, kuszące pączki i urocze pierniczki.

Kuchnia polska prawdziwą mobilizację przeżywa podczas Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Właśnie wtedy pokazuje, na co ją stać. W tym czasie suto zastawione stoły, wprost uginają się od pyszności. A schab ze śliwką, karp w galarecie, domowy pasztet i faszerowane jajka wchodzą na pierwszy plan, podbijając podniebienia smakoszy.

Kuchnia polska to kuchnia bardzo gościnna. Nie pozwala na odczucie choćby odrobiny niedosytu. Zakrapiana domowymi nalewkami z malin, wiśni i czereśni z łatwością wprawia w dobry nastrój. Nie da się przejść obok niej obojętnie!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1042): kategoria: Kuchnia polska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane