Dania tradycyjnej kuchni portugalskiej są bardzo różnorodne, co wynika z kolonialnej historii kraju. Bogactwo smaku kuchni państwa półwyspu iberyjskiego jest pochodną dziedzictwa kulinarnego wszystkich stron świata. W Portugalii znaleźć można elementy kuchni Japonii, Indii, Brazylii oraz państw afrykańskich.

Kuchnia portugalska słynie z doskonałej jakości dań mięsnych, których kompozycje są nierzadko zaskakujące pod względem smakowym. Portugalczycy uwielbiają łączyć mięso z owocami morza. Przykładem takiej potrawy jest Carne Alentejano, czyli wieprzowina z dodatkiem muszelek. W tradycyjnym portugalskim menu nie może zabraknąć mięsa z czarnej świni, najczęściej podawanej w formie suszonej szynki.

Geograficzne usytuowanie Portugalii sprawia, że mieszkańcy tego kraju korzystają z darów, które skrywa ocean. Portugalczycy często serwują świeże ryby, w tym szczególności sardynki (sardinha) i makrele (carapau). Rybim przysmakiem tej krainy jest suszony dorsz, którego można podać na nieskończenie wiele sposobów. Portugalia wręcz słynie z doskonałych owoców morza: krewetki, ostrygi, kraby, ośmiornice, przegrzebki, homary i langusty – to obowiązkowe produkty w menu każdej portugalskiej rodziny.

Zróżnicowanie kuchni portugalskiej uwidacznia się w deserach. Każdy region państwa Półwyspu Iberyjskiego może poszczycić się swoim deserowym specjałem. Przygotowując typowy portugalski deser nie może w nim zabraknąć cytrusów, migdałów i dużej ilości cukru. Popularną słodkością z tego zakątku świata jest mus czekoladowy oraz mleczny krem, swoją konsystencją przypominający budyń.

Zainspiruj się smakami kuchni portugalskiej i przygotuj tradycyjną portugalską potrawę, korzystając z naszych przepisów!  

Zdjęcie: Fotolia

Zupa z jarmużu

Zupa z jarmużu

Talerz zupy z jarmużu rozgrzeje nas w pochmurny, zimny dzień. Ponieważ rośnie nawet zimą,  gdy w naszej diecie brakuje świeżych warzyw, jest tak bardzo nieodzowny w kuchni  podczas tego sezonu.  Możemy z jarmużu przygotować zupę krem,  lub tradycyjną,  z pływającymi kawałkami warzyw. Przygotowujemy ją tak samo jak inne zupy, na warzywnym lub mięsnym wywarze. Dodajemy do niego soczewice, pomidory,  fasolę lub inne warzywa według uznania. Wystarczy już tylko odpowiednio przyprawić do smaku i gotowe. 

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Tradycyjne francuskie śniadanie to bagietka lub rogal, tak zwany croissant, oraz kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. Przed obiadem podaje się przystawki np. sery, słone krakersy, paluszki. Zupy we Francji je się rzadko i nie stanowią one obowiązkowej części obiadu. Sos francuski, czyli winegret, przygotowuje się z octu balsamicznego, miodu, czosnku i musztardy. Jest on składnikiem sałatek, np. z gotowanych ziemniaków i bazylii. Na kolacje serwowane są dania na ciepło, np. małże z frytkami. Tradycyjne desery francuskie to: krem brûlée oraz tarta z owocami.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska pachnie oliwą z oliwek, szafranem, tymiankiem i kolendrą. Dzięki niej można nauczyć się łączenia słodkich i pikantnych smaków. Na gorącym Półwyspie Iberyjskim dużym powodzeniem cieszą się chłodniki (zwłaszcza słynne tapas) i lekkie przekąski określane mianem tapas. Rejony nadmorskie obfitują w świeże owoce morza, a górskie ‒ w regionalne sery i wyroby wędliniarskie. W wielu daniach podstawowym składnikiem jest ryż. Posiłki popija się słynnym hiszpańskim winem.

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Gulasz z warzywami jest zdrowym, pożywnym i lekkostrawnym daniem wegetariańskim. Potrawę można podać na obiad, a najlepiej smakuje na ciepło. Gulasz warzywny przyrządza się z ziemniaków, pieczarek, fasoli, papryki, pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, korzenia pietruszki oraz bakłażana. Warzywa należy oczyścić, pokroić i podsmażyć. Następnie całość przekłada się do rondla, zalewa bulionem i dusi przez godzinę. Gulasz warto doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Ośmiornica

Ośmiornica

Ośmiornice mają bardzo delikatne i elastyczne mięso. Przed przyrządzeniem, z ośmiornicy należy wykroić oczy oraz ząb. Mrożone mięso jest lepsze od świeżego, ponieważ po ugotowaniu staje się miękkie i kruche, a macki delikatnie się skręcają. Ośmiornice wybornie smakują duszone w białym winie. Można je również usmażyć w mące z pomidorami lub podać z ziemniakami bądź makaronem i pieczarkami. Ośmiornica jest także składnikiem sałatek.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia portugalska

Znaleźliśmy 111 przepisów w kategorii Kuchnia portugalska

Bolo rei po polsku

Bolo rei po polsku

Kasia Pi Kasia Pi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Torcik Tiramisu

Torcik Tiramisu

Ewulek Ewulek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bacalhau a bras

Bacalhau a bras

rzelkazag rzelkazag

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

vege caldo verde

vege caldo verde

milan milan

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: