Różnorodność kuchni portugalskiej związana jest z jej kolonijną przeszłością. Dzięki temu czerpie z dziedzictwa kulinarnego wielu narodów. Mimo to ma swoją charakterystyczną gastronomie, którą uwielbiają wszyscy turyści!

W kuchni portugalskiej szczególnie wyróżnia się zamiłowanie do ryb i owoców morza. Portugalia położona nad Oceanem Atlantyckim ma dostęp do świeżych ryb, szczególnie sardynek (sardinha) i makreli (carapau). Grillowane sardynkisuszony dorsz- bacalhau to niemalże symbole tego kraju.

Portugalczycy tak ukochali dorsza, że importują go z łowisk norweskich! Portugalia jest zagłębiem, w którym spożywa się duże ilości wołowiny, mięsa drobiowego, przepiórczego czy króliczego, to znaczące produkty w diecie mieszkańców tego kraju.

Słynnym portugalskim daniem jest carne alentejano - wieprzowina i muszelki amźijoas.Portugalskie sery to idealna przekąska. Z mleka owczego  wytwarza się (ovelha), krowiego (vaca),a koziego (cabra).

Grzechem byłoby nie spróbować  portugalskich słodkości, tamtejsi mieszkańcy przywiązują do nich ogromne znaczenie. Arroz doce to deser ryżowy, queijada to małe ciasteczko, na zewnątrz chrupiące, w środku wypełnione masą składającą się z trzech gatunków sera, mąki, cukru i cynamonu. Rozpływające się w ustach portugalskie pyszności to doskonały sposób na poznanie nowych smaków.

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia portugalska

Znaleźliśmy 111 przepisów w kategorii Kuchnia portugalska

Bolo rei po polsku

Bolo rei po polsku

Kasia Pi Kasia Pi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Torcik Tiramisu

Torcik Tiramisu

Ewulek Ewulek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bacalhau a bras

Bacalhau a bras

rzelkazag rzelkazag

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

vege caldo verde

vege caldo verde

milan milan

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: