Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. Poza tym, w Rosji popularne są również zupy, będące ważnym elementem kuchni narodowej.

Najbardziej znanym i luksusowym produktem eksportowym kuchni rosyjskiej jest solona ikra, czyli kawior, jedzony na dworach od XII wieku. Może pochodzić z ryb jesiotrowatych (kawior czarny), łososiowatych (kawior czerwony) czy dorszowatych. Ikrę podaje się z tostami lub blinami (drożdżowe naleśniki z mąki pszennej lub żytniej). Najlepszym dodatkiem do czarnego kawioru jest wódka lub koniak, zaś do czerwonego - białe, lekkie wino.

Ryby są podstawą wielu dań podawanych na rosyjskich stołach. Mogą być usmażone lub upieczone i podane na stole w czasie obiadu. Stanowią również idealną zakąskę do alkoholu: ryby wędzone lub kalmary podawane z piwem, a solony śledź z wódką.

Wśród zup rybnych wyróżnia się uchę oraz aromatyczną solankę, do której dodaje się zioła. Wywar można również robić na mięsie lub grzybach. Inną znaną, smaczną zupą jest szczi, a jej podstawy składnik to kapusta. Dodaje się również kaszę gryczaną i grzyby. Okroszka jest kolejnym płynnym daniem, jednak podawanym na zimno. Podstawę stanowi ogórek, kiełbasa, jajka i rzodkiewka.

Poza zupami, kuchnia rosyjska słynie również z dań mącznych. Głównym przysmakiem są pielmieni, czyli pierogi nadziane mięsem, cebulą i czosnkiem. Mogą być podawane same bądź w bulionie. Poza tym, znane są pirożki (z mięsem, kapusta kiszoną, ziemniakami) i sosicek w cieście (rosyjski hotdog).

Kasza owsiana lub manna to konieczne składniki śniadaniowe. Przekąski podawane przez Rosjan to przede wszystkim kiszonki - robi się je z warzyw, owoców i grzybów. Najczęściej kisi się kapustę i ogórki robi się to również z pomidorami, jabłkami, wiśniami. Kiszonki podawane są do mięs, jako dodatek do zup i składnik farszów.

Obiad to najbardziej obszerny posiłek naszych sąsiadów. Sztandarowym obiadowym posiłkiem jest jednogarnkowa zupa gulaszowa zwana strogonow. A ogórkowa zupa rassolnik - słynna jest także poza granicami Rosji. Kulebiak to danie zarówno rosyjskie jak i polskie. Składa się z pieczonego drożdżowego pieroga wypełnionego farszem przypominającym bigos.

Rosyjską kompozycję smakową dopełniają napoje: czarna herbata, kwas chlebowy, a na deser kompot z konfiturą owocową i kisiel.

Zdjęcie: Fotolia
 

Kuchnia rosyjska Kategorie

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow to pokrojona wołowina z pieczarkami, podawana w sosie pomidorowo-paprykowym. Tradycyjny strogonow z wołowiny przygotowuje się krojąc mięso w cienkie paski i lekko obsmażając je na patelni. Następnie kawałki przekłada się do garnka z pieczarkami, cebulą i pomidorami oraz zalewa bulionem mięsnym lub warzywnym. Całość doprawia się słodką papryką, solą, pieprzem i dusi pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go mąką wymieszaną z wodą.

Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni są rodzajem niewielkich pierogów z mięsem, które przypominają polskie uszka. Potrawę szczególnie chętnie jada się w Rosji. Farsz na pierogi pielmieni można przygotować, między innymi, z wieprzowiny, wołowiny, drobiu i królika. Mięso należy zmielić i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wbija się do niego żółtka jaj i wlewa odrobinę rosołu, po czym całość smaży. Farsz przekłada się na surowe, rozwałkowane ciasto z mąki, wody, oleju i soli. Pielmieni świetnie smakują z kwaśną śmietaną, skwarkami lub masłem.

Kulebiak

Kulebiak

Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i kresowej. Jest to placek nadziewany najczęściej kapustą i grzybami. Znany jest też kulebiak z mięsem, pieczarkami, kaszą gryczaną, jajkami, warzywami i łososiem. Ciasto na kulebiak można zrobić na kilka sposobów. Oprócz kulebiaka drożdżowego przyrządza się także kulebiak z ciasta francuskiego lub prostego ciasta z mąki i jajek. Potrawę serwuje się najczęściej z barszczem czerwonym. Na Podlasiu kulebiak zalicza się do tradycyjnych dań wielkanocnych.

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska

W kuchni gruzińskiej dominują mięsa przyrządzane na grillu i dania warzywne z piekarnika, zapiekane z serem i posypane aromatyczną kolendrą. Najbardziej znane są tamtejsze placki chaczapuri z serem i nadziewane pierożki chinkali. W wielu potrawach występują fasola, orzechy, papryka, bakłażan i ziemniaki. Jada się tłusto, ale bardzo smacznie. Biesiadę przy stole kończy najczęściej toast dobrym winem albo gruzińską wódką chacha.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie to drożdżowe naleśniki robione z ciasta z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej, do których serwowany jest kawior. Są podawane w wielu restauracjach w Polsce. Bliny są najsmaczniejsze od razu po usmażeniu, później stają się kruche. Bliny z kawiorem dobrze smakują też na słodko z dodatkiem cukru i miodu. Dobrze jest je podać z roszponką lub szpinakiem.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia rosyjska

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Kuchnia rosyjska

Placek rosyjski

Placek rosyjski

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosyjska zupa Szczi

Rosyjska zupa Szczi

bernika bernika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

rassolnik

rassolnik

wazka2008 wazka2008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kulicz

Kulicz

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosyjskie syrniczki

Rosyjskie syrniczki

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: