Kuchnia szwedzka jest uznawana za najzdrowszą wśród kuchni europejskich. Potrawsą przygotowywane z lokalnych składników bogatych w witaminy i minerały. Jednak tradycyjne dania charakteryzują się dużą ilością cukru, ponieważ kiedyś był to surowiec luksusowy.

Ze względu na położenie kraju oraz surowy klimat, na stołach szwedzkich pojawiają się głównie ryby w różnej postaci: pieczonej, smażonej, suszonej, kiszonej, wędzonej. Do znanych rybnych przekąsek należy gravlax (surowy łosoś peklowany w soli z dodatkiem cukru i koperku). Na typowym szwedzkim stole (smörgasbord) poza rybami (śledziami, makrelami, łososiami) można także znaleźć owoce morza, jasne oraz ciemne chleby oraz słodycze.

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych potraw są Janssons frestelse (pokusa Janssona), czyli ziemniaki zapiekane w śmietanie z białym pieprzem, cebulą i anchois, zamiast którego można użyć szprotek. Do tradycyjnych dań kuchni szwedzkiej zaliczają się również köttbullar. Są to usmażone lub upieczone kulki z mięsa wołowego wielkości orzecha laskowego. Podaje się je z ziemniakami i żurawinową konfiturą oraz surówką z czerwonej kapusty lub piklami. Narodową potrawą jest również pölsa - usmażona wątróbka podawana z ziemniakami, jajkiem i marynowanymi buraczkami. W północnej części kraju, gdzie są hodowane renifery, znany jest poronkäristys (smażony stek z renifera z dodatkiem kurek, porów, śmietanki lub piwa).

Kuchnia szwedzka charakteryzuje się również przepysznymi, zdrowymi deserami, do których zaliczają się: semla - ciastko z bułki pszennej z kremem, oraz klappgröt - owsianka z kaszy manny z jagodami.

Szwedzi do wszystkich potraw piją schłodzone mleko. Popularnym napojem jest również słodki glögg (rodzaj grzanego wina z miodem, skórką pomarańczową, cynamonem i bakaliami).
 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka

Dania kuchni irlandzkiej, chociaż bardzo proste w przygotowaniu, zachwycają swymi wyszukanymi smakami. Mieszkańcy zielonej wyspy w swojej kuchni wykorzystują przede wszystkim lokalne produkty, które przyrządzanym przez nich potrawom nadają wiejski charakter. Irlandczycy swojego codziennego jadłospisu nie wyobrażają sobie bez baraniny, rodzimych serów, owoców morza oraz owocowych puddingów. Przygotowanie potraw kuchni irlandzkiej pozwala na odkrycie nowych wcieleń doskonale znanych produktów.

Kuchnia norweska

Kuchnia norweska

Kuchnia norweska jest kojarzona przede wszystkim z morzem i jego produktami. Najpopularniejsze ryby norweskie to łosoś, dorsz i śledź. Jada się tutaj także halibuty, makrele, karmazyny, żabnice oraz bardziej egzotyczne dla Polaków ryby, takie jak brosma, molwa, zębacz czy plamiak. Z ryb przyrządza się także tradycyjną zupę norweską, tatara, klopsiki rybne oraz pudding. Inna słynna potrawa to norweski ser karmelowy, czyli brunost. Podaje się go najczęściej z ciemnym pieczywem i słodkim dżemem. Na deser Norwegowie przygotowują kransekake, czyli tradycyjne ciasto norweskie. Wypiek ma kształt bardzo wysokiego stożka i smak migdałów. Lubiane jest tutaj także ciasto czekoladowe oraz bułeczki cynamonowe.

Raki

Raki

Raki doskonale nadają się jako wkładka mięsna do zup i sałatek lub jako dodatek do sosów oraz kremów. Można je zarówno gotować, jak i smażyć. Skorupę i szczypce (mięsa z nich się raczej zjada) raka wykorzystuje się do dekoracji. Najbardziej cenioną i pożądaną częścią jadalną tego skorupiaka jest białe mięso z odwłoka. Żywe raki podczas obróbki cieplnej piszczą, dlatego by oszczędzić im bólu, należy przed gotowaniem włożyć je na kilka minut do zamrażalnika.

Kuchnia duńska

Kuchnia duńska

W kuchni duńskiej tyle samo jest potraw mięsnych, ile rybnych. Na stołach króluje duet: wieprzowina i śledź. Dużo jada się także kanapek z ciemnym pieczywem, także w wariancie deserowym. Niezbyt popularne są natomiast zupy. Ulubione dodatki Duńczyków to migdały i jarmuż, niebagatelną rolę odgrywa także ziemniak ‒ główny składnik popularnej sałatki ziemniaczanej. Na przystawkę podaje się pasztet z wątroby i ser, a do picia podczas przyjęć ‒ snapsa i słodkie nalewki.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Pochodząca ze Skandynawii sałatka szwedzka jest świetnym pomysłem na zimowy czas. Kiedy nie ma w sklepach świeżych warzyw, ten rodzaj sałatki, oparty na zakonserwowanych przetworach, jest idealnym rozwiązaniem. Składa się głównie z ogórków gruntowych z dodatkiem marchewki, octu i soli. W przeciwieństwie do przetworów sklepowych, sałatki domowej roboty mają słodkawy smak i delikatny aromat, przez co idealnie pasują jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia szwedzka

Znaleźliśmy 28 przepisów w kategorii Kuchnia szwedzka

Hiram skandynawski

Hiram skandynawski

anemon anemon
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klopsiki z patelni

Klopsiki z patelni

2milutka 2milutka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rabarberkaka

Rabarberkaka

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Glögg

Glögg

kołczu kołczu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: