Jest to jedna z najbardziej oryginalnych, zaskakujących i najlepszych kuchni świata oraz mieszcząca się w czołówce najlepszych kuchni orientalnych. Kuchnia tajska dzięki wpływom kuchni chińskiej oraz kuchni indyjskiej stworzyła solidną bazę dla własnych potraw. Kuchnię Tajlandii charakteryzuje użycie w dużych ilościach mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, świeżego imbiru czy liści limonki. Potrawy tajskie cechuje również duża ilość przypraw, która nadaje specyficzny aromat serwowanym daniom. Ponadto, posiłki tajskie należą do jednych z najostrzejszych dań.
 
Kuchnia tajska obfituje w zupy oraz dania wykorzystujące ryby i owoce morza szczególnie rozmaite skorupiaki.
 
Typowymi daniami Tajów z pewnością są: bami, czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami, małże w sosie kokosowym - hoi maeng pu op mo din, zapiekanka z owoców morza - ho mok talay, ryż z wieprzowiną czerwoną - khao mu daeng, wołowina w sosie ostrygowym - nua pat nam man hoi, słodko-kwaśna wieprzowina - mu pat prio wan czy kurczak w ziołach.
 
Oczywiście w tym rejonie nie może zabraknąć curry. Curry w stylu indyjskim - kaeng kari, „żółte” curry - kaeng luang lub „czerwone” - kaeng pet, to tylko kilka przykładów tajskiego menu.  Wyjątkową sławą cieszą się kiełbasy tajskie zwijane w kształt ślimaka, czy rozmaite mięsa pieczone w całości lub w kawałkach otoczone rozmaitym curry.
 
Wspaniałe przepisy, a przede wszystkim sprawdzone znajdziecie w dziale kuchnia tajska na naszym portalu. Wejdźcie i zainspirujcie się kulinarnie. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia tajska

Znaleźliśmy 187 przepisów w kategorii Kuchnia tajska

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: