Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Kuchnia tajska dzięki wpływom kuchni chińskiej oraz kuchni indyjskiej stworzyła solidną bazę dla własnych potraw. Kuchnię Tajlandii charakteryzuje użycie w dużych ilościach mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, świeżego imbiru czy liści limonki. Potrawy tajskie cechuje również duża ilość przypraw, która nadaje specyficzny aromat serwowanym daniom. Ponadto, posiłki tajskie należą do jednych z najostrzejszych dań.
 
Kuchnia tajska obfituje w zupy oraz dania wykorzystujące ryby i owoce morza szczególnie rozmaite skorupiaki.
 
Typowymi daniami Tajów z pewnością są: bami, czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami, małże w sosie kokosowym - hoi maeng pu op mo din, zapiekanka z owoców morza - ho mok talay, ryż z wieprzowiną czerwoną - khao mu daeng, wołowina w sosie ostrygowym - nua pat nam man hoi, słodko-kwaśna wieprzowina - mu pat prio wan czy kurczak w ziołach.
 
Oczywiście w tym rejonie nie może zabraknąć curry. Curry w stylu indyjskim - kaeng kari, „żółte” curry - kaeng luang lub „czerwone” - kaeng pet, to tylko kilka przykładów tajskiego menu.  Wyjątkową sławą cieszą się kiełbasy tajskie zwijane w kształt ślimaka, czy rozmaite mięsa pieczone w całości lub w kawałkach otoczone rozmaitym curry.

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia tajska

Znaleźliśmy 196 przepisów w kategorii Kuchnia tajska

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Beatris Beatris
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: