Wyrazista, ostra, aromatyczna i wyjątkowa smaczna kuchnia Morza Śródziemnego. Obfituje w barwne dania „z pazurkiem”, można określić, że jest ona ostra ale ze smakiem. Jak każda kuchnia arabska, kuchnia tunezyjska dla zwykłych Europejczyków jest zbyt paląca. Poza kuchnią stricte arabską widać w niej wpływy kuchni francuskiej, włoskiej oraz tureckiej.
 
Podstawą wielu dań są czerwone pomidory oraz papryka. Ponadto, bazą wielu potraw są ryby i owoce morza, baranina, drób, kuskus, ziemniaki, jajka oraz chleb.
 
Najbardziej znanym ostrym dodatkiem jest harrisa- znak rozpoznawczy dań tunezyjskich. Dodatkowo do tradycyjnych potraw tunezyjskich należą: brik, czyli cieniutkie ciast z farszem, ragout jagnięce lub drobiowe, tajine – danie jednogarnkowe wykonane z mięsa drobiowego w towarzystwie warzyw, chorba frik, inaczej mówiąc zupa pomidorowa z harrisą i cebulą, lablabi- potrawka z ciecierzycy z harissą czy chakchouka- czyli gulasz warzywny na ostro.
 
Kuchnia tunezyjska obfituje w rozmaite łakocie. Do najsłynniejszych deserów należą: baklawa, assidat zgougou – krem z czarnych pinii i mleka, machrud – miodowe ciastko z daktylem w środku oraz wyjątkowo słynna chałwa.
 
Macie ochotę na więcej. Zatem zajrzyjcie do działu kuchnia tunezyjska na portalu gotujmy.pl, a odnajdziecie najlepsze i sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Serdecznie Was Zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 10 przepisów w kategorii Kuchnia tunezyjska