Kuchnia tunezyjska należy do typowych pikantnych kuchni arabskich z mieszanką kuchni francuskiej, włoskiej oraz tureckiej. Dominują w niej ostre smaki. Tunezyjczycy uważają, że czerwony kolor wzmaga apetyt, dlatego w tradycyjnych potrawach jest dużo papryki i pomidorów. Śródziemnomorski klimat sprawia, że świeże można jeść przez cały rok.

Bazę dla wielu dań stanowią ryby (głównie tuńczyk) i owoce morza, baranina, kasza kuskus oraz pieczywo. Najbardziej znanym dodatkiem do zup i sosów jest ostra harissa - gęsty sos z papryką chilli, czosnkiem, kolendrą, kminkiem, miętą i oliwą, która łagodzi pikantny smak pasty. Tunezyjczycy serwują harissę również jako przekąskę, na płaskim talerzyku z dodatkiem oliwek.

Kuskus stanowi podstawę większości dań podawanych na tunezyjskim stole. To szybka potrawa przygotowana z drobnych ziarenek kaszy o tej samej nazwie. Podaje się ją z rybami lub mięsem oraz aromatycznymi przyprawami. Znanym daniem jest również odżdża przygotowywana z jajek, sosu pomidorowego oraz dodatku harissy, a także brik - pieróg zrobiony z cienkiego, chrupiącego ciasta wypełniony farszem mięsnym lub bezmięsnym.

W kuchni tunezyjskiej znane jest również tajine, danie którego nazwa wzięła się od nazwy naczynia. Jest to wieloskładnikowa potrawa gotowana w garnku. W tej potrawie można połączyć różne produkty: kurczaka, cukinię, jajka, cebulę, cynamon, szafran.

Tunezja słynie również z bardzo słodkich deserów. Najbardziej znane są: baklawa (ciastko listkowe przekładane orzechami z cukrem lub miodem), assidat zgougou (krem z czarnych pinii oraz skondensowanego mleka), machrud (ciastko z grysiku nasączane miodem z daktylem w środku) oraz wyjątkowo słynna chałwa. Do słodkości podaje się narodowy napój tunezyjski - miętową herbatę, która może być serwowana również z orzechami piniowymi.

 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia tunezyjska Kategorie

Baklawa

Baklawa

Baklawa, inaczej bakława lub baklava, to deser wywodzący się z kuchni tureckiej. Cieszy się popularnością również w Grecji, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Baklawę przygotowuje się z kilkunastu warstw cienkiego ciasta filo przełożonego orzechami i bakaliami. Do wypieku można dodać między innymi posiekane orzechy włoskie, arachidowe, laskowe, pistacje i migdały. Całość łączy się za pomocą słodkiego syropu cukrowego lub miodowego. Przed podaniem ciasto należy pokroić na małe porcje, zwykle w kształcie trapezów lub prostokątów. Baklawa orzechowa najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu.

Figa

Figa

Figa jest słodkim, mięsistym i delikatnym w smaku owocem. Można jeść ją na surowo lub udusić, zamrozić bądź ususzyć. Owoc stanowi doskonały dodatek do wypieków, deserów oraz jogurtów. Sos figowy dobrze komponuje się z drobiem i wieprzowiną. Miąższ fig można zblendować i zamrozić. W ten sposób powstanie niskokaloryczny sorbet. Owce świetnie nadają się również do produkcji dżemów, konfitur, soków, nalewek oraz kompotów.

Harissa

Harissa

Harissa jest rodzajem pikantnej pasty z czosnku, papryczek chili oraz przypraw. Jest to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej i libańskiej. Pasta harissa dobrze komponuje się z pieczywem, wędlinami, serami, sałatkami, zupami, mięsem oraz zapiekankami. Na bazie masy z chilli oraz jogurtu naturalnego warto również stworzyć sos. Oba składniki wystarczy wymieszać i wstawić do lodówki na kwadrans. Dzięki paście harissa produkty spożywcze nabierają wyrazistego, ostrego smaku.

Kuchnia libańska

Kuchnia libańska

Kuchnia libańska to najbardziej aromatyczna kuchnia świata, zachwycająca swą różnorodnością i repertuarem orientalnych smaków. Wszystkie potrawy przygotowywane przez Libańczyków odznaczają się bogatą gamą kolorystyczną, a przy tym są bardzo zdrowe. Dania te szczególnie przypadną do gustu wszystkim wegetarianom oraz miłośnikom egzotycznych smaków. Kuchnia libańska nie istnieje bez niezwykle wyrazistych w smaku przystawek, dużej ilości warzyw oraz jagnięciny.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

Daktyle

Daktyle

Daktyle to owoce daktylowca palmowego. W Polsce najczęściej spotykane są w formie suszonej. Dostarczają energii, są źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Mogą zastępować słodycze i być podawane jako przekąska. Często stanowią dodatek do owsianki, muesli czy jogurtów i twarogu na śniadanie. Pasują do słodkości (ciastek, naleśników, sałatek owocowych, budyniu), ale też do curry, orientalnych sałatek czy farszów do mięs. Z niektórych odmian wykonuje się mąkę lub słodki syrop, którego można użyć do słodzenia.

Herbata miętowa

Herbata miętowa

Herbata miętowa, czyli napar z ususzonych liści mięty, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi bóle żołądka. Herbata z mięty dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odrobinę suszu należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Ciepły napar miętowy warto połączyć z miodem lub cukrem, sokiem cytrynowym bądź syropem pigwowym oraz startym imbirem.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia tunezyjska

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Kuchnia tunezyjska

Sałatka tunezyjska

Sałatka tunezyjska

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Harissa

Harissa

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Falafel

Falafel

Koper Koper
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Teppanyaki

Teppanyaki

sylwus469 sylwus469

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: