Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska

Sprawdzone przepisy na dania ukraińskie

Kuchnia naszych sąsiadów ukształtowała się dzięki rozmaitym wpływom pozostałych państwa. Na obecnym terytorium tego państwa krzyżowały się kultury i smaki: polskie, litewskie, rosyjskie, żydowskie, ormiańskie, rumuńskie oraz tatarskie.
 
Podstawą kuchni ukraińskiej są przede wszystkim chleby oraz potrawy na bazie mąki i kaszy. Równie ważną rolę pełnią mięsa, warzywa i ryby.
 
W kuchni naszych sąsiadów odnajdziemy bardzo dużo potraw mącznych gotowanych na parze - warenyky. Do tej grupy z całą pewnością zaliczamy słynne pierogi ruskie na słodko i słono czy pierogi pielmieni.
 
Wyjątkowo popularnymi daniami z ciasta, podawane na słodko lub w formie wytrawnej są pirożki często zwane bilaszi. Wytwarzane z ciasta na pączki, wypełnione nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu.  Warto również spróbować czebureka, czyli placka wypełnionego farszem. Do popularnych mącznych przysmaków należą również bliny, które wyglądem są dużo cieńsze niż odmiana rosyjska i bardziej przypominają naleśniki.
 
Co do dań obiadowych, dużą sławą cieszą się nadziewane farszem i oblane aksamitnym sosem placki ziemniaczane. W tym regionie przeważnie serwuje się potrawy z mięsa wieprzowego, wołowego, rzadziej z baraniny. Popularnym daniem mięsnym z pewnością jest sycący gulasz podawany w garnuszku zwany żarke oraz czanachy, czyli potrawa zaliczana do zup, która ze względu na gęstość zaliczana do dań drugich. Składa się z kilku gatunków mięs oraz rozmaitych warzyw.
 
Ukraina słynie z zup. Wyśmienitych aromatycznych i smacznych. Zupy z tego rejonu możemy podzielić na dwie kategorie. Do pierwszej zaliczymy zupy na gorąco: barszcz z buraków podawany z duża ilością warzyw oraz łyżką kwaśnej śmietany, solanka mięsna, rybna lub grzybowa w towarzystwie ogórków kiszonych oraz kapusty, rybna juszka, kapuśniak oraz zielony barszcz, czyli nic innego jak szczawiowa.
 
Drugim rodzajem zup są znakomite chłodniki. Cechuje je intensywny, głęboki kolor, aromat oraz wyjątkowy smak. Bardzo często zupy na zimno serwowane są w towarzystwie gęstej śmietany oraz jajka. Do najpopularniejszych chłodników zaliczamy chłodnik z maślanki, ogórków i ziemniaków.
 
Jeżeli chcecie wiedzieć więcej, wystarczy zajrzeć do działu kuchnia ukraińska na portalu gotujmy.pl.
Tutaj zainspirujecie się kulinarnie kolekcją wspaniałych i sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (14): kategoria: Kuchnia ukraińska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane