Kuchnia ukraińska zbliżona jest do kuchni polskiej, czerpie również inspiracje z kuchni rosyjskiej. Potrawy przyrządzane na Ukrainie należą do tłustych i ciężkostrawnych, jednak są lubiane i nęcą podniebienia.

Popularne są dania mączne z kaszą lub ziemniakami oraz polane śmietaną albo tłuszczem ze skwarkami. Podstawę wielu dań stanowią ryby podawane w różnej postaci, zazwyczaj wędzone lub serwowane jako przekąski do piwa lub kwasu chlebowego. Będąc na Ukrainie, warto spróbować również regionalnego chleba.

Najbardziej znaną potrawą jest barszcz ukraiński, ugotowany z buraków, fasoli, marchwi, ziemniaków i kapusty kiszonej. Do zupy dodaje się tłustą śmietanę, którą zabarwia się barszcz podany już na talerzu. Potrawę powinno zagryzać się świeżym, chrupiącym chlebem. Popularne są również kapuśniak, chłodnik, juszka, zielony barszcz (szczawiowa) i solanka (zupy rybne).

W kuchni ukraińskiej popularne są także warenyky - mączne potrawy gotowane na parze przypominające polskie uszka. Mogą być faszerowane mięsem, ziemniakami, twarogiem lub wiśniami. Warto wspomnieć również o pierogach ruskich, wypełnionych białym serem z rodzynkami (wersja na słodko), ziemniakami bądź ziemniakami z serem (wersja na słono); pielmieni (pierogi z mięsnym farszem); oraz młynci - placki na zaczynie drożdżowym przypominające naleśniki, z kawałkami mięsa, ryb, masłem lub śmietaną.

Do potraw narodowych zaliczana jest także słonina wieprzowa, podawana w każdej postaci - słonej, duszonej, słodkiej i wędzonej. Ukraińcy dodają słoninę do zup oraz drugich dań, serwując ją z chlebem i musztardą.

Kuchnia ukraińska to także bogactwo alkoholu: piwa, wódek i win, ale najbardziej popularnym napojem jest kwas chlebowy, który przynosi orzeźwienie w czasie upału. Ceniony jest także sok z brzozy.



Wyjątkowo popularnymi daniami z ciasta, podawane na słodko lub w formie wytrawnej są pirożki często zwane bilaszi. Wytwarzane z ciasta na pączki, wypełnione nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu.  Warto również spróbować czebureka, czyli placka wypełnionego farszem. Do popularnych mącznych przysmaków należą również bliny, które wyglądem są dużo cieńsze niż odmiana rosyjska i bardziej przypominają naleśniki.

Zdjęcie: Fotolia

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Gotuje się ją na wywarze mięsnym (z dowolnego mięsa lub kości z mięsem) z dodatkiem startych ogórków kiszonych albo przecieru ogórkowego. Do zupy dodaje się również marchewkę, pietruszkę, seler, por, śmietanę i ziemniaki. Ogórkowa dobrze łączy się z takimi przyprawami, jak pieprz czarny, ziele angielskie, sól, liść laurowy czy koperek. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Podaje się ją z chrupkim, białym pieczywem.

Bliny

Bliny

Bliny to tradycyjne danie kuchni krajów Europy Wschodniej. Są to drożdżowe naleśniki robione z ciasta z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej. Zgodnie tradycją, są jadane w ostatnim tygodniu przed wielkim postem. W Rosji są często podawane matkom po porodzie oraz uczestnikom pielgrzymek. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kaszy lub kefiru. Najsmaczniejsze bliny są od razu po usmażeniu, później stają się kruche. Bliny z kawiorem oraz bliny z łososiem stanowią bardziej wykwintne danie podawane też w restauracjach.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki dobrze warto przygotować na rodzinny obiad. Potrawę najczęściej podaje się same, z ziemniakami, ryżem albo kaszą oraz sosem pomidorowym. Na sparzony liść kapusty wykłada się farsz z usmażonego mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, ryżu, pieczarek, ziół i przypraw. Całość zawija się w rulon tak, by boki kapusty były schowane do środka. Gołąbki można ugotować we wrzątku lub na parze, a także zapiec.

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Jednym z najzdrowszych rodzajów kasz jest kasza gryczana, która jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego (składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego człowieka). Tradycyjną potrawą w polskiej kuchni są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, czyli tak zwane pierogi wiejskie. Najczęściej serwuje się je z dodatkiem gęstej śmietany. Doskonale smakują zarówno odsmażane, jak również gotowane na wodzie. Łatwym i sycącym obiadem są zapiekanki z kaszy gryczanej, do których dodaje się kurczaka oraz leśne grzyby (np. podgrzybki lub borowiki). Z jej udziałem przygotuje się również inne pożywne obiady, jak gołąbki z kaszy gryczanej lub kotlety.

De volaille

De volaille

De volaille to nadziewana rolada drobiowa. Potrawa jest soczysta oraz chrupiąca i dobrze sprawdzi się na elegancki obiad. Kotlet de volaille przygotowuje się z filetu kurczaka bądź indyka. Mięso należy rozbić i doprawić. Następnie kładzie się na nie dowolny farsz, na przykład masło czosnkowe, ser żółty, szynkę lub zmielone pieczarki. Całość zawija się w rulon, panieruje w jajku i bułce, po czym smaży. De volaille świetnie komponuje się z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i surówką.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa składająca się z buraków, świeżej kapusty oraz ziemniaków. Często dodaje się też gotowaną wołowinę, wieprzowinę lub grzyby. Całość zalewa się sosem czosnkowym. Tak jak wszystkie potrawy ukraińskie, danie ma aromatyczny zapach i pikantny, intensywny smak. Dobrym pomysłem jest też barszcz ukraiński z fasolą, która sprawia, że potrawa jest pożywna. Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu i potasu, dzięki czemu barszcz wzmacnia układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia ukraińska

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Kuchnia ukraińska

Deser z arbuza

Deser z arbuza

Elżbieta Elżbieta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moja solianka

Moja solianka

bernika bernika
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz Ukraiński:

Barszcz Ukraiński:

pinecha pinecha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bakłażan

Bakłażan

pinecha pinecha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Ukraińska

Sałatka Ukraińska

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki lwowskie

Gołąbki lwowskie

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Lwowska

Sałatka Lwowska

lara1908 lara1908

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa ukraińska

Zupa ukraińska

anullka7 anullka7
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ukraińskie gołąbki

Ukraińskie gołąbki

astra astra
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: