Kuchnia naszych sąsiadów ukształtowała się dzięki rozmaitym wpływom pozostałych państwa. Na obecnym terytorium tego państwa krzyżowały się kultury i smaki: polskie, litewskie, rosyjskie, żydowskie, ormiańskie, rumuńskie oraz tatarskie. Podstawą kuchni ukraińskiej są przede wszystkim chleby oraz potrawy na bazie mąki i kaszy. Równie ważną rolę pełnią mięsa, warzywa i ryby.
 
W kuchni naszych sąsiadów odnajdziemy bardzo dużo potraw mącznych gotowanych na parze - warenyky. Do tej grupy z całą pewnością zaliczamy słynne pierogi ruskie na słodko i słono czy pierogi pielmieni.
 
Wyjątkowo popularnymi daniami z ciasta, podawane na słodko lub w formie wytrawnej są pirożki często zwane bilaszi. Wytwarzane z ciasta na pączki, wypełnione nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu.  Warto również spróbować czebureka, czyli placka wypełnionego farszem. Do popularnych mącznych przysmaków należą również bliny, które wyglądem są dużo cieńsze niż odmiana rosyjska i bardziej przypominają naleśniki.
 
Co do dań obiadowych, dużą sławą cieszą się nadziewane farszem i oblane aksamitnym sosem placki ziemniaczane. W tym regionie przeważnie serwuje się potrawy z mięsa wieprzowego, wołowego, rzadziej z baraniny. Popularnym daniem mięsnym z pewnością jest sycący gulasz podawany w garnuszku zwany żarke oraz czanachy, czyli potrawa zaliczana do zup, która ze względu na gęstość zaliczana do dań drugich. Składa się z kilku gatunków mięs oraz rozmaitych warzyw.
 
Ukraina słynie z zup. Wyśmienitych aromatycznych i smacznych. Zupy z tego rejonu możemy podzielić na dwie kategorie. Do pierwszej zaliczymy zupy na gorąco: barszcz z buraków podawany z duża ilością warzyw oraz łyżką kwaśnej śmietany, solanka mięsna, rybna lub grzybowa w towarzystwie ogórków kiszonych oraz kapusty, rybna juszka, kapuśniak oraz zielony barszcz, czyli nic innego jak szczawiowa.
 
Drugim rodzajem zup są znakomite chłodniki. Cechuje je intensywny, głęboki kolor, aromat oraz wyjątkowy smak. Bardzo często zupy na zimno serwowane są w towarzystwie gęstej śmietany oraz jajka. Do najpopularniejszych chłodników zaliczamy chłodnik z maślanki, ogórków i ziemniaków.
 
Jeżeli chcecie wiedzieć więcej, wystarczy zajrzeć do działu kuchnia ukraińska na portalu gotujmy.pl.
Tutaj zainspirujecie się kulinarnie kolekcją wspaniałych i sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 14 przepisów

Deser z arbuza

Deser z arbuza

Elżbieta Elżbieta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moja solianka

Moja solianka

bernika bernika

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz Ukraiński:

Barszcz Ukraiński:

pinecha pinecha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bakłażan

Bakłażan

pinecha pinecha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Ukraińska

Sałatka Ukraińska

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki lwowskie

Gołąbki lwowskie

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Lwowska

Sałatka Lwowska

lara1908 lara1908

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa ukraińska

Zupa ukraińska

anullka7 anullka7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ukraińskie gołąbki

Ukraińskie gołąbki

astra astra

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: