Lekka, chrupiąca pizza, pyszne ugotowane al dente makarony, aksamitna oliwa, aromatyczne pomidory oraz zioła, lekkie i puszyste lody, wyjątkowe wina i prawdziwe sery. To wszystko znajdziemy tylko w jednym miejscu na świecie, w słonecznej i malowniczej Italii. To ona zachwyca nas swoją kuchnią, barwnymi talerzami oraz znakomitymi aromatami.
 
Kuchnia włoska to prawdziwy raj dla koneserów dobrego jedzenia, zresztą nie tylko dla nich. Analizując dania włoskie jesteśmy w stanie stwierdzić, że jest ona wyjątkowo bogata w rozmaite warzywa, przyprawy, m.in. oregano, bazylia, rozmaryn, estragon czy tymianek.
 
W kuchni włoskiej do smażenia, pieczenia oraz doprawiania potraw używa się przeważnie oliwy z oliwek. Włosi wyspecjalizowali się w daniach mięsnych oraz z ryb i owoców morza.
 
La colazione, czyli śniadanie po włosku, składa się głównie z samych słodkości. Słodkie ciasteczka, biscotti – herbatniki, drożdżówki – brioche czy pączki – bomboloni to tylko przykłady rodem z włoskiego poranka. Oczywiście te pyszne łakocie występują w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej włoskiej kawy, rzadziej soku.
 
Warto wspomnieć, że włoski obiad składa się od trzech do sześciu dań. Pierwsze danie to primi piatti. Serwowane są wtedy rozmaite risotta, polenty, gnocchi lub zupy, najpopularniejsza to minestrone. Kolejnym daniem, które może być nazywane również daniem głównym jest secondo piatto / piatto di mezzo. Do tej grupy zaliczamy rozmaite owoce morza, mięso: drób, dziczyzna, omlety, słynne spaghetti, cannelloni, lasagne, tortellini, a nawet pizzę.
 
Podczas serwowanego dania drugiego lub głównego często towarzyszą contorno, czyli dodatki, które przybierają formę warzyw gotowanych, smażonych, pieczonych, ryżu czy sałatek. Czwartym podawanym daniem jest formaggio, czyli sery, które podawane są w postaci marynowanej, świeżej, pieczonej, smażonej czy w panierce. Dolce – desery oraz frutta – świeże owoce, podawane są na końcu obiadu. Popularne lody, panna cotta, tiramisu, panettone, cannolo, granita czy zabaglione to tylko namiastka włoskich przysmaków.
 
Jako wisienkę na torcie podawane są digestivo, a inaczej mówiąc alkohole, pod postacią grappy, brandy, wermutu czy likierów.
 
Na tej stronie znajdziecie tylko sprawdzone przepisy naszych użytkowników na dania włoskie. Inspirująca kolekcja najlepszych receptur zachwyci każdego, nie tylko miłośników makaronów. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia włoska

Znaleźliśmy 1608 przepisów w kategorii Kuchnia włoska

Włoska bruschetta

Włoska bruschetta

Nati00 Nati00

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: