Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek.
 
Kuchnia włoska to prawdziwy raj dla koneserów dobrego jedzenia, zresztą nie tylko dla nich. Analizując dania włoskie jesteśmy w stanie stwierdzić, że jest ona wyjątkowo bogata w rozmaite warzywa, przyprawy, m.in. oregano, bazylia, rozmaryn, estragon czy tymianek.
 
W kuchni włoskiej do smażenia, pieczenia oraz doprawiania potraw używa się przeważnie oliwy z oliwek. Włosi wyspecjalizowali się w daniach mięsnych oraz z ryb i owoców morza.
 
La colazione, czyli śniadanie po włosku, składa się głównie z samych słodkości. Słodkie ciasteczka, biscotti – herbatniki, drożdżówki – brioche czy pączki – bomboloni to tylko przykłady rodem z włoskiego poranka. Oczywiście te pyszne łakocie występują w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej włoskiej kawy, rzadziej soku.
 
Warto wspomnieć, że włoski obiad składa się od trzech do sześciu dań. Pierwsze danie to primi piatti. Serwowane są wtedy rozmaite risotta, polenty, gnocchi lub zupy, najpopularniejsza to minestrone. Kolejnym daniem, które może być nazywane również daniem głównym jest secondo piatto / piatto di mezzo. Do tej grupy zaliczamy rozmaite owoce morza, mięso: drób, dziczyzna, omlety, słynne spaghetti, cannelloni, lasagne, tortellini, a nawet pizzę.
 
Podczas serwowanego dania drugiego lub głównego często towarzyszą contorno, czyli dodatki, które przybierają formę warzyw gotowanych, smażonych, pieczonych, ryżu czy sałatek. Czwartym podawanym daniem jest formaggio, czyli sery, które podawane są w postaci marynowanej, świeżej, pieczonej, smażonej czy w panierce. Dolce – desery oraz frutta – świeże owoce, podawane są na końcu obiadu.

Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.Popularne tiramisu, panettone, cannolo, granita czy zabaglione to tylko namiastka włoskich przysmaków.
 
Jako wisienkę na torcie podawane są digestivo, a inaczej mówiąc alkohole, pod postacią grappy, brandy, wermutu czy likierów.
 
Na tej stronie znajdziecie tylko sprawdzone przepisy naszych użytkowników na dania włoskie. Inspirująca kolekcja najlepszych receptur zachwyci każdego, nie tylko miłośników makaronów. Serdecznie zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia włoska Kategorie

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia włoska

Znaleźliśmy 1645 przepisów w kategorii Kuchnia włoska

Zuppa alla pavese

Zuppa alla pavese

pigwa pigwa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z porów i sera

Zupa z porów i sera

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa zielona

Zupa zielona

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z Florencji

Zupa z Florencji

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa włoska z warzyw

Zupa włoska z warzyw

katis katis

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa - Aquacotta

Zupa grzybowa - Aquacotta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa

Zupa

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: