Smaczna, zdrowa, różnorodna i barwna, a przede wszystkim posiada pewne zasady, które nie stwarzają problemu w komponowaniu smacznego menu. Kuchnia żydowska charakteryzuje się przede wszystkim przestrzeganiem zasady koszerności, czyli religijnego podziału na mięsa czyste (dozwolone) oraz nieczyste (zakazane). Mięso spożywane przez Żydów pochodzi ze specjalnego rytualnego uboju – szechita, natomiast zabronione jest spożywanie wieprzowiny.
 
Kuchnia żydowska jest ścisłym połączeniem kuchni hiszpańskiej, arabskiej oraz niemieckiej z widocznymi wpływami kuchni polskiej. Opisywana sztuka kulinarna obfituje w rozmaite przyprawy, m.in. gałka muszkatołowa, goździki, szafran, kminek oraz w dużą ilość czosnku i cebuli.
 
W Polskiej kuchni dużą popularnością cieszą się dania żydowskie, szczególnie w rejonie województwa łódzkiego. Karp po żydowsku, chałka, sałatka galicyjska, koszerna śliwowica czy babka ziemniaczana – kugel, to tylko nieliczne przykłady.
 
Do najpopularniejszych potraw żydowskich zaliczamy również: gefilte fish, czyli posiekane mięso ryby z warzywami i cebulą w towarzystwie jajek i macy, natomiast danie o nazwie knyszes, to nic innego jak pyzy nadziewane farszem słodkim lub wytrawnym lekko zapiekane na złocisty kolor.
 
Ponadto, znany jest słodki gulasz na bazie marchwi i słodkich pomidorów, czasem z ananasem i z dodatkiem mięsa, zwany cymes. Żydowskie holiszkes, czyli gołąbki często goszczą na naszych stołach w rozmaitych postaciach: z ryżem, ziemniakami bądź kaszą.
 

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia żydowska Kategorie

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to lekko słodki karp w galarecie. Rybę podaje się na zimno, z rodzynkami i migdałami, a do karpia faszerowanego po żydowsku dodaje się często również plasterki gotowanego jajka i kawałki marchewki. Do tak przygotowanego karpia na Wigilię można zaserwować cząstki cytryny oraz ocet i posypać go natką pietruszki. Karp w galarecie po żydowsku, pokrojony na plastry, najlepiej prezentuje się w całości, z głową i ogonem, na dużym, podłużnym półmisku.

Kugel

Kugel

Kugel, inaczej kugiel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Potrawa jest też popularna w niektórych regionach Polski i Litwy. Kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu lub piekarniku. Tradycyjny żydowski kugel przyrządza się ze startych ziemniaków i drobno pokrojonej cebuli. Znany jest także kugel ziemniaczany ze skwarkami, z boczkiem, mięsem kaczki i żeberkami. Danie jest bardzo pracochłonne, dlatego przygotowuje się je głównie na święta i inne ważne okazje.

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i różnorodna, łączy w sobie elementy kulinarne poszczególnych regionów kraju. Nieprawdziwy jest krążący stereotyp, jakoby Niemcy jedli tłusto i niezdrowo. Potrawy przygotowywane w tradycyjnych niemieckich domach, chociaż nieco przypominają polskie dania, mogą zaskoczyć swoją kompozycją smakową. Ogólnoświatową sławą okryły się niemieckie desery, które chociaż niełatwe w przygotowaniu, rozpieszczają podniebienia swym wyszukanym smakiem.

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to mieszanka kuchni carskiej i chłopskiej. Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne i mączne (pirożki, pielmieni, bliny, sosicek w cieście) oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. W Rosji popularne są również zupy (solanka, ucha, szczi, okroszka). Luksusowy towar eksportowy kuchni rosyjskiej stanowi kawior.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia żydowska

Znaleźliśmy 255 przepisów w kategorii Kuchnia żydowska

Czulent 3

Czulent 3

MysiaZuzia MysiaZuzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kugel z makaronu

Kugel z makaronu

Morusek Morusek
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto po żydowsku

Ciasto po żydowsku

Sathi Sathi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chałka z rodzynkami

Chałka z rodzynkami

anemon anemon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czulent.

Czulent.

piotr20091991 piotr20091991

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chałka

Chałka

anemon anemon
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hamantasze

Hamantasze

anemon anemon
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kugel

Kugel

dido.mun dido.mun
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo warzywne

Leczo warzywne

kamazka439 kamazka439

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle rybne

Knedle rybne

jaNina jaNina
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: