Curry kojarzone jest głównie z mieszanką przypraw na bazie kurkumy lub aromatyczną pastą, którą dodaje się do mięs i warzyw. To także sposób przygotowania potraw, który przywędrował do nas z Indii. Najczęściej do takich potraw wykorzystuje się drób, który można przyrządzić na wiele sposobów. Kurczak z czerwoną pastą curry, ananasem lub w mleku kokosowym to potrawy, które zachwycą niejednego smakosza. Sprawdź pomysły na pysznego kurczaka z curry!
Kurczak curry z mlekiem kokosowym

Kurczak curry z mlekiem kokosowym

Curry to bez wątpienia jedna z najbardziej aromatycznych potraw, jakie możemy sobie przygotować. Mieszanka przypraw oraz czerwone, żółte i zielone pasty są bardzo aromatyczne i często pikantne. Dlatego warto ich smak nieco łagodzić. Można to zrobić przy pomocy mleczka kokosowego. Taki dodatek świetnie pasuje do tajskich zup oraz potraw smażonych. Kurczak w mleku kokosowym posiada aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Bez wątpienia warto go przygotować dla siebie i całej rodziny!

Sałatka z kurczakiem curry

Sałatka z kurczakiem curry

Sałatka z kurczakiem to dobry pomysł na drugie śniadanie lub danie imprezowe. Można ją przygotować z makaronem chińskim i ananasem lub ryżem i porem. Całości dopełni curry, które wystarczy wymieszać z jogurtem, by stworzyć aromatyczny dip. Sałatkę makaronową można przygotować nie tylko z makaronem chińskim, lecz także sojowym, ryżowym czy zwykłym. Każdy będzie idealnie komponował się z pozostałymi składnikami. Sałatka z curry z pewnością przypadnie do gustu Twoim domownikom i gościom – znajdź najlepszy przepis dla siebie!

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

Drób wykorzystywany jest do wielu dań, w tym różnego rodzaju potrawek. Szczególnie popularny jest kurczak z ryżem i warzywami, do którego warto dodać nieco przyprawy curry. Zamiast ryżu można wykorzystać także makaron. Kurczaka z warzywami można przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej czy gotowanej. Składniki możemy ugotować razem lub osobno, podając całość z aromatycznym sosem. W każdym przypadku dobrze jest dodać nieco kurkumy, imbiru i chilli, tworząc tym samym indyjskie curry z kurczakiem!

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

Aromatyczny sos curry powstaje na bazie pasty lub mieszanki przypraw z dodatkiem śmietany, jogurtu lub mleka kokosowego. Całość poddusza się na patelni z pokrojoną i podsmażoną piersią z kurczaka. Danie dopełnia ryż – zwykły, brązowy lub jaśminowy. Kurczak w sosie curry z dodatkiem warzyw to pomysł na pożywny obiad. Może mieć różne stopnie pikanterii – od bardzo łagodnej po piekielnie ostrą. Tę drugą uzyskuje się poprzez dodanie czerwonej pasty curry lub odrobiny suszonej lub świeżej papryczki chilli.

Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżem

Kurczaka z ryżem można podawać na różne sposoby. Najlepiej smakuje z aromatycznym sosem, na przykład na bazie curry i warzyw. Do tego wystarczy dodać nieco jogurtu naturalnego i pyszne danie gotowe. Istnieją oczywiście bardziej rozbudowane wersje tego dania. Kurczak z ananasem i ryżem, bambusem, grzybami mun lub mlekiem kokosowym smakują obłędnie. Dodatkowo curry z ryżem może występować w różnych wariantach – mniej lub bardziej ostre. Warto te danie dostosować do własnych preferencji smakowych!

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka to chude, białe mięso. Smaczny filet musi być dokładnie umyty i solidnie przyprawiony. Dobrym pomysłem jest pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, którą smaży się na patelni. Pieczony filet z kurczaka można też podać w cieście francuskim. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim. Mięso ma w sobie liczne składniki mineralne, które przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Kurczak curry z makaronem

Kurczak curry z makaronem

Kurczaka w curry przygotowuje się na wiele sposobów – po tajsku, chińsku lub po prostu po azjatycku. W zależności od tego czy jest to po prostu podsmażona pierś z dodatkiem przypraw czy też kurczak w sosie, można go podawać z różnymi dodatkami. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu ryż, ale równie dobrym pomysłem jest makaron. Chiński, sojowy, ryżowy lub soba świetnie smakują zarówno ugotowane, jak i podsmażone. W ten sposób uzyskamy orientalnego kurczaka, którego można wzbogacić szpinakiem lub zielonym curry.

Polecane przepisy do kategorii Kurczak curry

Znaleźliśmy 107 przepisów w kategorii Kurczak curry