Mięso z kurczaka jest chude i smaczne i należy do niezwykle ważnych produktów w naszej diecie ze względu na zawartość bezcennego składnika, jakim jest białko.

Kurczaka można przygotowywać na tysiące sposobów, mięso drobiowe jest szybkie w obróbce. Aby wydobyć to co najlepsze musimy je zamarynować lub odpowiednio doprawić. Mięso drobiowe uwielbia towarzystwo rozmarynu, curry, ziół prowansalskich, cytryny i imbiru.

Niedzielny obiad w wielu polskich domach nie mógłby się odbyć bez naszego dobra narodowego - rosołu! Inne zupy z kawałkiem wartościowego kurzego mięsa i warzyw będą pożywne i syte. Na obiad warto przygotować także pożywny gulasz lub potrawkę z kurczaka, kotlet z piersi z kurczaka lub pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w całości.

Pomysłem na przekąskę mogą być roladki z filetów kurczaka. Nadziewane serem, kawałkiem ogórka i odrobiną masła smakują bardzo dobrze i odświętnie.

Mięso z kurczaka uprzednio zamarynowane i upieczone na grillu wspaniale sprawdzi się na letnie przyjęcie. Inspirujcie się przepisami na udane potrawy z kurczakiem!

Zdjęcie: Fotolia

Dania z kurczaka na obiad

Dania z kurczaka na obiad

Szybkie i proste dania z kurczaka na obiad, przyrządzane są bardzo często. Wykorzystuje się do nich najczęściej filety, skrzydełka lub udziec bez kości. Spowodowane jest to bardzo krótkim czasem potrzebnym do ugotowania go. Dodatkiem mogą być tu warzywa oraz makaron lub ryż. Przyrządzając ten rodzaj mięsa można za każdym razem stworzyć nowe niepowtarzalne potrawy.

Filet z kurczaka pieczony

Filet z kurczaka pieczony

Filet z kurczaka pieczony nie wymaga długich przygotowań. Możemy przyprawić go dosłownie kilka minut przed włożeniem do piekarnika. Nie potrzebujemy również dużo czasu do jego przyrządzenia, wyjmujemy go już po dwudziestu minutach i jest gotowy. Filet z kurczaka może być zapiekany w towarzystwie ulubionych warzyw, papryki, pomidorów, cukinii, czy grzybów- na przykład pieczarek. Przyprawiamy go według własnego uznania-tymiankiem, kolendrą, imbirem lub kminem rzymskim.

Filet z kurczaka w sosie

Filet z kurczaka w sosie

Filet z kurczaka wybornie smakuje w sosie, możemy zaserwować go w swoim ulubionym. Najpierw mięso kroimy, przyprawiamy ulubionymi ziołami i obsmażamy na patelni. Później dodajemy składniki na które mamy właśnie ochotę. Możemy filet z kurczaka podać w sosie śmietanowym, pieczarkowym, czy pomidorowym. Jeśli polejemy nim makaron, ryż, czy kaszę będziemy mieli pyszne i szybkie danie obiadowe.

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim będzie bardzo eleganckim pomysłem na przystawkę lub danie główne. Można zawinąć go w nie w całości, upiec i podawać z żurawiną. Jeśli natomiast mięso pokroimy i razem z warzywami przesmażymy na patelni, wtedy z powstałego farszu możemy przygotować na przykład pieczone pierogi . W Każdym przypadku filet z kurczaka w cieście będzie smakował wybornie.

roladki z kurczaka

roladki z kurczaka

Przygotowanie roladek z kurczaka będzie dobrym pomysłem, gdy potrzebujemy dania wyszukanego i eleganckiego. Pięknie prezentują się one na talerzu, mogą mieć różnorodne, kolorowe farsze. Podane w towarzystwie puree ziemniaczanego i chrupiącej surówki zapewnią syty i efektowny posiłek. Roladki z kurczaka możemy podać ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami, serem, czy boczkiem.

Udka pieczone

Udka pieczone

Pieczony drób powinien mieć chrupiącą skórkę i być soczysty.

Przede wszystkim, mięso powinno być świeże i dobrej jakości. Najłatwiej rozpoznać to dotykiem. Jeżeli w miejscu naciśnięcia palcem skórki nie utworzy się wgłębienie, a tkanka sprężyście wróci do poprzedniego kształtu, wówczas można mieć pewność, że kurczak jest świeży. Kolor również ma duże znaczenie. Wszelkiego rodzaju zasinienia i szarości nie są pożądane. Skórka powinna być delikatnie różowa.

Udka pieczone w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej wykorzystać w tym celu rękaw do pieczenia. Dzięki niemu mięso nie wyschnie i będzie bardzo aromatyczne. Drób można również upiec na patelni, wykładając ją papierem do pieczenia lub używając patelni grillowej. Ciekawym pomysłem jest pieczenie udek na ruszcie grilla. Wówczas najlepiej owinąć je folią aluminiową. Do pieczenia udek w piekarniku można użyć brytfanki, blaszki lub naczynia żaroodpornego. Dobrze jest je nasmarować tłuszczem, na dno wylać odrobinę wody, a wierzch przykryć.

Sekretem pysznego i aromatycznego mięsa jest odpowiednia marynata. Przed przyrządzeniem udka należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć np. zielonym pesto, ząbkiem czosnku i solą (jedynie szczyptą, ponieważ jej nadmiar wyciąga wysusza). W rozprowadzaniu przypraw zawsze pomaga dodatek oleju. Zamarynowane mięso najlepiej odstawić do lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Tuż przed włożeniem go do piekarnika warto wyjąć je z lodówki, by różnica temperatur nie była zbyt gwałtowna. Wtedy można dodatkowo posypać udka przyprawami. Obłożenie udek plastrami cytryny sprawi, że będą one bardzo delikatne i soczyste.

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany po polsku to tuszka drobiu, którą nadziewa się wątróbką i piecze w całości w piekarniku. Mięso można faszerować mięsem mielonym, warzywami, kaszą, szpinakiem, serem lub pieczarkami. Przed pieczeniem kurczaka naciera się, na zewnątrz i w środku, solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Po włożeniu farszu do środka, drób należy związać dratwą lub spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Faszerowanego kurczaka można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą i surówkami.

Udka z kurczaka

Udka z kurczaka

Udka z kurczaka w sosie można podawać zarówno z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem. Mięso przed obróbką powinno być zamarynowane w oleju z dodatkiem ulubionych przypraw, m.in. słodkiej papryki, czosnku, imbiru, curry, kurkumy, soli czy pieprzu. W marynacie musi odczekać minimum godzinę. Udka smaży się na patelni na rumiano z obydwu stron. Można je podawać np. w sosie własnym, śmietanowym, pomidorowym, musztardowym, koperkowym, curry lub słodko-kwaśnym.

Kurczak z grzybami

Kurczak z grzybami

Kurczak przygotowany z grzybami ma charakterystyczny aromat i smak lasu. Podkreślimy go jeszcze przyprawiając nasze danie rozmarynem lub jałowcem. Możemy przyrządzić kurczaka z pieczarkami, kurkami, borowikami, czy maślakami, w sosie grzybowym będzie on smakował wyśmienicie. Podajemy go z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Świetnie pasuje też dodatek surówki z gotowanych buraczków.

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla

Na wiosennych i letnich biesiadach pod gołym niebem jednym z najczęściej podawanych potraw jest kurczak z grilla. Każdy przygotowuje go na swój wyjątkowy sposób, dodając ulubione przyprawy i zioła. Prosty w przygotowaniu, chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Jest przysmakiem dzieci, a także dorosłych. Smakiem grillowanego kurczaka możemy też cieszyć się w domu przygotowując go na patelni grillowej.

Chrupiący kurczak

Chrupiący kurczak

Chrupiący kurczak to wielki przysmak, możemy go uzyskać odpowiednio przyrządzając mięso. Przyrządzimy tak całą tuszkę lub tylko wybrane elementy. W całości najłatwiej będzie przygotować go w piekarniku na rożnie lub soli, natomiast piersi albo pałki kurczaka w chrupiącej panierce smażone na patelni lub pieczone. Wystarczy podać je z frytkami i ulubioną surówką, by otrzymać wyjątkowo smaczny obiad.

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka to chude, białe mięso. Smaczny filet musi być dokładnie umyty i solidnie przyprawiony. Dobrym pomysłem jest pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, którą smaży się na patelni. Pieczony filet z kurczaka można też podać w cieście francuskim. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim. Mięso ma w sobie liczne składniki mineralne, które przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Kurczak z orzechami

Kurczak z orzechami

Kurczaka z orzechami zaserwujemy na wyjątkową okazję. To nietypowe połączenie smaków jest zaskakujące, a jednocześnie bardzo pyszne. Możemy do jego przygotowania wykorzystać różne składniki. Świetnie będzie smakował kurczak z orzechami nerkowca, laskowymi, czy włoskimi, dobrym pomysłem również będzie dodanie do potrawy masła orzechowego.

Filet z kurczaka

Filet z kurczaka

Filet z kurczaka to delikatne mięso drobiowe, z którego można przyrządzić wiele pysznych i oryginalnych potraw. Uwielbiają go dzieci najbardziej w wersji w panierce i z dodatkiem frytek z ketchupem. Jednak możemy go zaserwować na wiele ciekawych sposobów. Filet z kurczaka ze szpinakiem, pieczarkami, serem czy suszonymi pomidorami. Możemy go podać w formie roladki, nadziewany, lub zgrillować lub ugotować na parze. Za każdym razem będzie smakował wybornie.

Znaleźliśmy 9783 przepisów w kategorii Kurczak

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

gosia56 gosia56
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udko z jarzynką

Udko z jarzynką

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: