Mięso z kurczaka jest chude i smaczne i należy do niezwykle ważnych produktów w naszej diecie ze względu na zawartość bezcennego składnika, jakim jest białko.

Kurczaka można przygotowywać na tysiące sposobów, mięso drobiowe jest szybkie w obróbce. Aby wydobyć to co najlepsze musimy je zamarynować lub odpowiednio doprawić. Mięso drobiowe uwielbia towarzystwo rozmarynu, curry, ziół prowansalskich, cytryny i imbiru.

Niedzielny obiad w wielu polskich domach nie mógłby się odbyć bez naszego dobra narodowego - rosołu! Inne zupy z kawałkiem wartościowego kurzego mięsa i warzyw będą pożywne i syte. Na obiad warto przygotować także pożywny gulasz lub potrawkę z kurczaka, kotlet z piersi z kurczaka lub pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w całości.

Pomysłem na przekąskę mogą być roladki z filetów kurczaka. Nadziewane serem, kawałkiem ogórka i odrobiną masła smakują bardzo dobrze i odświętnie.

Mięso z kurczaka uprzednio zamarynowane i upieczone na grillu wspaniale sprawdzi się na letnie przyjęcie. Inspirujcie się przepisami na udane potrawy z kurczakiem!

Zdjęcie: Fotolia

Udka pieczone

Udka pieczone

Pieczony drób powinien mieć chrupiącą skórkę i być soczysty.

Przede wszystkim, mięso powinno być świeże i dobrej jakości. Najłatwiej rozpoznać to dotykiem. Jeżeli w miejscu naciśnięcia palcem skórki nie utworzy się wgłębienie, a tkanka sprężyście wróci do poprzedniego kształtu, wówczas można mieć pewność, że kurczak jest świeży. Kolor również ma duże znaczenie. Wszelkiego rodzaju zasinienia i szarości nie są pożądane. Skórka powinna być delikatnie różowa.

Udka pieczone w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej wykorzystać w tym celu rękaw do pieczenia. Dzięki niemu mięso nie wyschnie i będzie bardzo aromatyczne. Drób można również upiec na patelni, wykładając ją papierem do pieczenia lub używając patelni grillowej. Ciekawym pomysłem jest pieczenie udek na ruszcie grilla. Wówczas najlepiej owinąć je folią aluminiową. Do pieczenia udek w piekarniku można użyć brytfanki, blaszki lub naczynia żaroodpornego. Dobrze jest je nasmarować tłuszczem, na dno wylać odrobinę wody, a wierzch przykryć.

Sekretem pysznego i aromatycznego mięsa jest odpowiednia marynata. Przed przyrządzeniem udka należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć np. zielonym pesto, ząbkiem czosnku i solą (jedynie szczyptą, ponieważ jej nadmiar wyciąga wysusza). W rozprowadzaniu przypraw zawsze pomaga dodatek oleju. Zamarynowane mięso najlepiej odstawić do lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Tuż przed włożeniem go do piekarnika warto wyjąć je z lodówki, by różnica temperatur nie była zbyt gwałtowna. Wtedy można dodatkowo posypać udka przyprawami. Obłożenie udek plastrami cytryny sprawi, że będą one bardzo delikatne i soczyste.

Znaleźliśmy 8935 przepisów w kategorii Kurczak

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie

Konczi Konczi
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: