W leczo z kurczakiem zamiast wędzonej słoniny do dania dodawane jest mięso drobiowe. Oprócz tego w jego skład wchodzi: czerwona papryka, pomidory, cebula, koncentrat pomidorowy, olej, mielona papryka, sól, pieprz i natka pietruszki. Leczo z kurczakiem można przygotować zarówno na patelni, jak i w garnku. Jeśli danie jest zbyt kwaśne, można je dosłodzić łyżeczką cukru.
Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Teriyaki to sposób przygotowywania drobiu polegający na smażeniu lub grillowaniu zamarynowanego wcześniej mięsa. Kurczak w sosie teriyaki to lekko słodkie danie, które najczęściej podaje się z ryżem. Marynatę przygotowuje się z: sosu sojowego, brązowego cukru, cebuli, przyprawy mirin oraz napoju sake. Po kilkugodzinnym marynowaniu się mięsa, smaży się je na rozgrzanej patelni, aż będzie miękkie. Do kurczaka można wlać resztę marynaty.

Kurczak w sosie barbecue

Kurczak w sosie barbecue

Sos barbecue jest również doskonałym uzupełnieniem kurczaka. Można go przygotować w wersji balsamicznego sosu BBQ, czyli z dodatkiem octu balsamicznego, który sprawi, że pierś z kurczaka uzyska smak słodko-kwaśny. Kurczaka BBQ najlepiej jest przyrządzić na patelni grillowej, a w sezonie wakacyjnym na tradycyjnym grillu. Najlepszym uzupełnieniem dania są mocno zarumienione ziemniaki z piekarnika. Kurczaka BBQ można również przygotować w wersji zapiekanej w sosie barbecue. Wystarczy posmarować wierzch mięsa przygotowanym lub kupnym sosem BBQ i umieścić w piekarniku. W ten sposób na kurczaku utworzy się chrupiąca i mocno brązowa skórka.

Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym

Kurczaka w sosie śmietanowo koperkowym można przyrządzać na różne sposoby, wykorzystując różne części drobiu. Ptak pieczony w całości, duszone udka, skrzydełka bądź grillowana pierś z kurczaka w sosie koperkowym to dobry pomysł na rodzinny obiad. Sos koperkowy do kurczaka, który nie zostanie wykorzystany do posiłku, może zostać zamrożony w plastikowym pojemniczku.

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

Drób wykorzystywany jest do wielu dań, w tym różnego rodzaju potrawek. Szczególnie popularny jest kurczak z ryżem i warzywami, do którego warto dodać nieco przyprawy curry. Zamiast ryżu można wykorzystać także makaron. Kurczaka z warzywami można przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej czy gotowanej. Składniki możemy ugotować razem lub osobno, podając całość z aromatycznym sosem. W każdym przypadku dobrze jest dodać nieco kurkumy, imbiru i chilli, tworząc tym samym indyjskie curry z kurczakiem!

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Pieczony kurczak w pomarańczach to pomysł na przyrządzenie mięsa z chrupiącą skórką o intensywnym midowo-pomarańczowym aromacie. Drób należy zamarynować w miodzie, sosie sojowym, soku z cytryny oraz pomarańczy, czosnku i tymianku. Kurczaka w całości przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku, polewając sosem, który wydzieli się w czasie pieczenia. Piersi z kurczaka można przyrządzić z owocową zalewą. Po usmażeniu mięsa zalewa się je sosem z soku pomarańczowego, imbiru, czosnku, kurkumy, octu ryżowego i białego pieprzu.

Kurczak curry

Kurczak curry

Kurczak curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej – doskonała propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Marynatę do mięsa (najlepszy będzie filet z kurczaka) przyrządza się z żółtej lub czerwonej pasty curry i mleka kokosowego. Można dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Znany jest też kurczak curry z innymi warzywami lub ananasem. Potrawę podaje się najczęściej z ryżem jaśminowym, dzięki czemu jest ona uważana za lekką i dietetyczną. Osoby, które nie liczą kalorii mogą także spróbować kurczaka curry ze śmietaną.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Polecane przepisy do kategorii Leczo z kurczakiem

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

magdalea magdalea
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

andzia67 andzia67

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

ewasng ewasng

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z kurczaka

Leczo z kurczaka

dobry dobry
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: