Do przygotowania leczo z mięsem możemy użyć różnych jego rodzajów. Za każdym razem będzie pyszne i sycące, tak zwane „konkretne jedzenie”. Dobrze doprawione, lekko pikantne i aromatyczne, może zostać ulubionym daniem w naszym domu. Gotując leczo z parówkami, mięsem mielonym, kiełbasą, czy kurczakiem i pieczarkami możemy mieć pewność, że nikt z domowników nie zostanie głodny.
Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem to lżejsza wersja tradycyjnego leczo węgierskiego. Zamiast wędzonej słoniny do dania dodawane jest mięso drobiowe. Oprócz tego w jego skład wchodzi: czerwona papryka, pomidory, cebula, koncentrat pomidorowy, olej, mielona papryka, sól, pieprz i natka pietruszki. Leczo z kurczakiem można przygotować zarówno na patelni, jak i w garnku. Jeśli danie jest zbyt kwaśne, można je dosłodzić łyżeczką cukru.

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem będzie bardzo lekkim, dietetycznym daniem. Polecamy je osobom dbającym o linie i zdrowie. Bogactwo warzyw i niskokaloryczne mięso zapewniają nam wiele witamin, minerałów, białka, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii. Zwłaszcza jeśli przygotujemy leczo z piersią kurczaka i dodamy cukinie, czy pieczarki. Jednocześnie potrawa ta jest bardzo smaczna i efektowna.
 

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo jest warzywnym gulaszem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Jego podstawowymi składnikami są: papryka, cebula i pomidory. Częstym dodatkiem jest również cukinia. W kuchni polskiej do klasycznego leczo dodaje się kiełbasę, niekiedy boczek lub mielone mięso wieprzowe. W tradycyjnej wersji składniki gulaszu smaży się na smalcu. Potrawę doprawia się słodką i ostrą, mieloną papryką, solą oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Leczo doskonale smakuje podawane z pieczywem białym lub razowym.

Leczo na zimę

Leczo na zimę

Leczo na zimę jest warzywną potrawą przygotowaną z papryki, pomidorów, cebuli, nierzadko z dodatkiem cukinii i pieczarek. Przygotowanie tego zimowego przetworu nie jest skomplikowane. Pierwszą czynnością jest dokładne umycie warzyw, a następnie ich pokrojenie w kostkę. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać. Wszystkie warzywa smaży się na głębokiej patelni, a gdy staną się miękkie doprawia się je solą i ostrą papryką. Leczo przekłada się do wyparzonych słoików i pasteryzuje przez około 20 minut.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą jest to danie bardzo tradycyjne wręcz klasyczne. Smakuje wyśmienicie a nasza wędlina nadaje mu wspaniały wędzony posmak. Możemy przygotować je z dodatkiem różnorodnych warzyw, czy grzybów. Leczo z kiełbasą i cukinią, pieczarkami, papryką, czy innymi warzywami za każdym razem będzie smakować inaczej jeżeli będziemy je urozmaicać i przyprawiać według własnego uznania.

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z warzyw i pomidorowego sosu. Składniki na leczo to: pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Leczo węgierskie z cukinią lub kabaczkiem to urozmaicenie tradycyjnej węgierskiej potrawy. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Leczo doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Polecane przepisy do kategorii Leczo z mięsem

Znaleźliśmy 95 przepisów w kategorii Leczo z mięsem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: