Leczo z kabaczka

Leczo z kabaczka

Z pewnością każdy zna smak pysznego leczo z cukinii. Aby trochę urozmaicić tą potrawę warto skusić się również na leczo z kabaczka. Niezastąpionym elementem potrawy jest podsmażana kiełbasa i wędzony boczek. Danie jest mocno warzywne – prócz kabaczka wykorzystuje się czerwoną, żółtą, zieloną paprykę i mięsiste pomidory. Smak leczo podkreśli ostra czerwona papryka oraz sól i pieprz. Propozycją obiadu może być również leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami – wyśmienicie smakuje z dodatkiem kiełbasy, ale także w wersji wegetariańskiej.

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem będzie bardzo lekkim, dietetycznym daniem. Polecamy je osobom dbającym o linie i zdrowie. Bogactwo warzyw i niskokaloryczne mięso zapewniają nam wiele witamin, minerałów, białka, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii. Zwłaszcza jeśli przygotujemy leczo z piersią kurczaka i dodamy cukinie, czy pieczarki. Jednocześnie potrawa ta jest bardzo smaczna i efektowna.
 

Leczo na zimę

Leczo na zimę

Leczo na zimę jest warzywną potrawą przygotowaną z papryki, pomidorów, cebuli, nierzadko z dodatkiem cukinii i pieczarek. Przygotowanie tego zimowego przetworu nie jest skomplikowane. Pierwszą czynnością jest dokładne umycie warzyw, a następnie ich pokrojenie w kostkę. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać. Wszystkie warzywa smaży się na głębokiej patelni, a gdy staną się miękkie doprawia się je solą i ostrą papryką. Leczo przekłada się do wyparzonych słoików i pasteryzuje przez około 20 minut.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą jest to danie bardzo tradycyjne wręcz klasyczne. Smakuje wyśmienicie a nasza wędlina nadaje mu wspaniały wędzony posmak. Możemy przygotować je z dodatkiem różnorodnych warzyw, czy grzybów. Leczo z kiełbasą i cukinią, pieczarkami, papryką, czy innymi warzywami za każdym razem będzie smakować inaczej jeżeli będziemy je urozmaicać i przyprawiać według własnego uznania.

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Swoją konsystencją przypomina bardzo gęstą zupę. Dzięki dodaniu cukinii, leczo staje się lżejsze i bardziej delikatne w smaku. Leczo z cukinii przygotowuje się z różnymi dodatkami: można na przykład przyrządzić leczo z cukinii z kiełbasą lub parówkami, leczo z cukinii i papryki, leczo z cukinii i pieczarek czy leczo z cukinii z kurczakiem. Wegetarianie i weganie na pewno chętnie wypróbują leczo z cukinii bez mięsa. Gotową potrawę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i jeść nawet wtedy, kiedy sezon na cukinię się skończy.

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z warzyw i pomidorowego sosu. Składniki na leczo to: pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Leczo węgierskie z cukinią lub kabaczkiem to urozmaicenie tradycyjnej węgierskiej potrawy. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Leczo doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Znaleźliśmy 664 przepisów w kategorii Leczo

Leczo paprykowe

Leczo paprykowe

kloruś kloruś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z ciecierzycą

Leczo z ciecierzycą

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo w słoiczku

Leczo w słoiczku

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

szynszyla szynszyla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z fasolki

Leczo z fasolki

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tradycyjne leczo

Tradycyjne leczo

kuchcik89 kuchcik89
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: