Leszcz jest rybą słodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie.
Można z niego przyrządzić wiele smacznych i niedrogich potraw. Leszcz doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania. Białe, chude mięso najlepiej podawać z dodatkiem sosów: koperkowych, pomidorowych czy beszamelowych.

Leszcz pieczony może być np. z czosnkiem i pietruszką. Warto obłożyć go tymi przyprawami i piec owiniętego w folię aluminiową, aby nie wysechł w wysokiej temperaturze. Leszcz doskonale smakuje także w zalewie octowej. Aby przyrządzić go w ten sposób, najpierw kawałki mięsa smaży się w panierce. Następnie wkłada je do słoików i zalewa ugotowaną zalewą z: octu, wody, przypraw (pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego) oraz koncentratu pomidorowego. Warto dodać do niego także cebulę pokrojoną w plastry.

Ryby słodkowodne często mają błotnisty aromat. Aby pozbyć się tego zapachu, wystarczy przez kilka godzin moczyć leszcza w mocno solonej wodzie.  Doskonałym pomysłem na delikatny smak ryby, jest skropienie jej sokiem z cytryny.


Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 33 przepisów w kategorii Leszcz

Galantynki rybne

Galantynki rybne

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zmielone rybne

Zmielone rybne

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz z piekarnika

Leszcz z piekarnika

luna19 luna19
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle rybne

Knedle rybne

jaNina jaNina
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczony leszcz

Pieczony leszcz

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Potrawa z leszcza

Potrawa z leszcza

Gabi Gabi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz nadziewany

Leszcz nadziewany

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz smażony

Leszcz smażony

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: