Leszcz

Leszcz

Przepisy na dania z leszcza

Leszcz jest rybą słodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie.

Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania. Wspomniana ryba ma białe, chude mięso, dlatego najlepiej podawać ją z dodatkiem sosów: koperkowych, pomidorowych czy beszamelowych.

Ryby słodkowodne często mają błotnisty aromat. Aby pozbyć się tego zapachu, wystarczy przez kilka godzin moczyć leszcza w mocno solonej wodzie.  Doskonałym pomysłem na delikatny smak ryby, jest skropienie go sokiem z cytryny.

Leszcza możemy podawać w wielu odsłonach, stwarzając w ten sposób dania na różne okazje: leszcz duszony z cebulą i gruszką, leszcz z piekarnika z ziołami, podlewany sokiem z pomarańczy czy leszcz nadziewany.

Zdrowym i smacznym dodatkiem do pieczywa będzie pasta z leszcza. Ryby są niezbędnym składnikiem w naszych menu, warto, zatem znaleźć przepis na smacznego, aromatycznego leszcza i przyrządzić go choćby raz w tygodniu!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (30): kategoria: Leszcz    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane