Leszcz jest rybą słodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie.
Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania. Wspomniana ryba ma białe, chude mięso, dlatego najlepiej podawać ją z dodatkiem sosów: koperkowych, pomidorowych czy beszamelowych.

Ryby słodkowodne często mają błotnisty aromat. Aby pozbyć się tego zapachu, wystarczy przez kilka godzin moczyć leszcza w mocno solonej wodzie.  Doskonałym pomysłem na delikatny smak ryby, jest skropienie go sokiem z cytryny.

Leszcza możemy podawać w wielu odsłonach, stwarzając w ten sposób dania na różne okazje: leszcz duszony z cebulą i gruszką, leszcz z piekarnika z ziołami, podlewany sokiem z pomarańczy czy leszcz nadziewany.

Zdrowym i smacznym dodatkiem do pieczywa będzie pasta z leszcza. Ryby są niezbędnym składnikiem w naszych menu, warto, zatem znaleźć przepis na smacznego, aromatycznego leszcza i przyrządzić go choćby raz w tygodniu!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 32 przepisów w kategorii Leszcz

Galantynki rybne

Galantynki rybne

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zmielone rybne

Zmielone rybne

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz z piekarnika

Leszcz z piekarnika

luna19 luna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle rybne

Knedle rybne

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczony leszcz

Pieczony leszcz

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Potrawa z leszcza

Potrawa z leszcza

Gabi Gabi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leszcz nadziewany

Leszcz nadziewany

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: