Leszcz

Leszcz

Przepisy na dania z leszcza

Leszcz jest rybą słodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie.

Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia i zapiekania. Wspomniana ryba ma białe, chude mięso, dlatego najlepiej podawać ją z dodatkiem sosów: koperkowych, pomidorowych czy beszamelowych.

Ryby słodkowodne często mają błotnisty aromat. Aby pozbyć się tego zapachu, wystarczy przez kilka godzin moczyć leszcza w mocno solonej wodzie.  Doskonałym pomysłem na delikatny smak ryby, jest skropienie go sokiem z cytryny.

Leszcza możemy podawać w wielu odsłonach, stwarzając w ten sposób dania na różne okazje: leszcz duszony z cebulą i gruszką, leszcz z piekarnika z ziołami, podlewany sokiem z pomarańczy czy leszcz nadziewany.

Zdrowym i smacznym dodatkiem do pieczywa będzie pasta z leszcza. Ryby są niezbędnym składnikiem w naszych menu, warto, zatem znaleźć przepis na smacznego, aromatycznego leszcza i przyrządzić go choćby raz w tygodniu!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (30): kategoria: Leszcz    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane