Lin to ryba słodkowodna, występująca niemalże w całej Europie. Zamieszkuje dno akwenów, co powoduje, że jej mięso ma delikatnie błotnisty posmak.

Zapach tego rodzaju można zneutralizować poprzez zalewy z solą lub obłożenie krążkami cebuli.  Mięso z lina jest bardzo smaczne i zdrowe. Zawiera pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz składniki mineralne, takie jak: jod, selen, fluor, magnez, wapń.

Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. 

Lin w śmietanie z warzywami

Jednym ze smaczniejszych dań rybnych jest lin w śmietanie z dodatkiem warzyw. Rybę należy dokładnie oczyścić i wypatroszyć, usuwając ogon, płetwy i kręgosłup. Przekrojonego na pół lina doprawia się solą, pieprzem i pozostawia na co najmniej 30 minut w chłodnym miejscu, a jeżeli to możliwe rybę można wstawić do lodówki na całą noc. Włoszczyznę należy pokroić i ugotować. Pod koniec gotowania do warzyw dodaje się rybę, którą po ugotowaniu przekłada się do głębokiej patelni i zalewa śmietaną z dodatkiem chrzanu i drobno posiekanej natki pietruszki. Smacznym dodatkiem są również rodzynki. Potrawę dusi się przez około 5 minut. Można ją serwować z ziemniaczanym puree.

Smażony lin w złocistej panierce

Pomysłem na prosty, rodzinny obiad jest panierowany, smażony  lin podawany z plasterkami cytryny. Po wypatroszeniu, umyciu i osuszeniu, rybę dzieli się na porcje, skrapia świeżym sokiem z cytryny i przyprawia solą oraz pieprzem. Warto odstawić rybę na około godzinę w chłodne miejsce, aby przesiąkła przyprawami. Lina panieruje się w mące pszennej, roztrzepanym jajku, a następnie obtacza się w tartej bułce. Rybę powinno smażyć się na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do uzyskania złocistej barwy.

Warzywny lin w galarecie

Smaczną potrawą jest lin w galarecie z gotowanymi warzywami. Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od ugotowania w lekko osolonej wodzie włoszczyzny. Oczyszczoną rybę kroi się w dzwonki i umieszcza we wrzącym wywarze dodając przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól. Po ugotowaniu, rybę należy wyjąć delikatnie z wywaru, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Do przecedzonego wywaru dodaje się białka, ocet i namoczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Wywar podgrzewa się na wolnym ogniu, aż do sklarowania. Formę na galaretę wypełnia się połową przygotowanego wywaru i wstawia do lodówki do zestalenia. Na zastygłą galaretę wykłada się kawałki ryby, które zalewa się pozostałym wywarem i potrawę ponownie umieszcza się w lodówce do zastygnięcia.

Zdjęcie: Fotolia
Makrela

Makrela

Makrela to gatunek tłustej ryby morskiej. Produkt doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania, grillowania i wędzenia. Ryba stanowi również popularny składnik sałatek, past, farszów, sosów, zup i zapiekanek. Pieczoną makrelę z warzywami i ryżem można podać na obiad. Surowe mięso należy jednak skropić oliwą i oprószyć przyprawami, by było soczyste i aromatyczne. Makrela wędzona dobrze komponuje się z pieczywem. Rybę należy rozdrobnić i połączyć z posiekaną cebulą, jajkiem, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i majonezem. Całość miesza się i doprawia solą oraz pieprzem.

Pstrąg

Pstrąg

Pstrąg jest niezwykle smaczną i zdrową rybą górską. Polecany jest osobom dbającym o linie i kondycję. Zawiera on dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin z grup A, D i E. Pstrąga w kuchni można przygotować na wiele sposobów – gotować, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić. Ma delikatny smak i łączy się dobrze z wieloma składnikami, m.in. ryżem, grzybami, warzywami, owocami, a nawet innymi mięsami. Najczęściej piecze się go w całości bez panierki, w stylu sauté.

Lin

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje przede wszystkim płytkie zbiorniki śródlądowe. Hoduje się go także w stawach. Przeciętny dorosły osobnik ma wielkość ok. 30-40 cm i wagę od 1 do 2 kg. Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Morszczuk

Morszczuk

Morszczuk jest jedną z popularniejszych ryb w Polsce. Panierowany w jajku i bułce, smażony filet z morszczuka z frytkami i surówką z kiszonej kapusty jest dostępny w większości smażalni. Można również przyrządzać morszczuka na parze, w galarecie lub wędzić go. Smak morszczuka na parze podkreśli sok z cytryny, ostra papryczka chilli, świeży koperek oraz czosnek. Morszczuka mrożonego, w filetach bądź kostkach, rozmraża się przed kilka godzin w lodówce w lodówce, a następnie przygotowuje.

Halibut

Halibut

Halibut to delikatna w smaku ryba, którą można usmażyć w chrupiącej panierce, upiec na grillu lub w piekarniku, np. w folii aluminiowej albo rękawie do pieczenia. Rybę, przed smażeniem czy pieczeniem, należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, np. solą, pieprzem, estragonem, tymiankiem, oregano, czosnkiem albo koprem. Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek i makaronów, np. spaghetti. Z wędzonej ryby można też zrobić pastę do smarowania pieczywa.

Panga

Panga

Panga jest łatwo dostępna w sklepach i stosunkowo tania, dlatego pojawia sie często na stole jako główne danie obiadowe. Najlepiej smakuje z różnymi sosami: cytrynowym, kokosowym albo pieczarkowym. Pangę można usmażyć w panierce z bułki tartej albo mąki (np. filety w panierce ze słodkiej papryki), zapiec z ziemniakami i kolorowymi warzywami albo ugotować na parze.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Okoń

Okoń

Ryba okoń zamieszkuje wody rzek i jezior. Ma ok. 60 cm długości i na ogół waży ok. 4-5 kg. Popularnym gatunkiem okonia jest okoń nilowy, inaczej okoń Wiktorii, zamieszkujący wody Afryki. Okoń doskonale smakuje po usmażeniu na maśle. Można go również piec i dusić lub przyrządzać w zalewie octowej. Z okonia można również ugotować zupę. Dobrym dodatkiem do ryby jest sałatka z fenkuła, ale też sałatka z konserwowego selera z dodatkiem ananasa i natką pietruszki. Mięso okonia można podawać polane sosem śmietanowym albo z kilkoma plasterkami cytryny.

Ostrobok

Ostrobok

Ostrobok jest morskim drapieżnikiem, który żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Dostępne na rynku filety z ostroboka mają delikatne i smaczne mięso, które przed przygotowaniem warto przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Ciekawym pomysłem na obiad jest zupa z warzywami lub usmażenie ryby w tradycyjnej panierce (z mąki lub bułki tartej). Ostrobok jest również składnikiem sałatek i past. Można go także wędzić lub grillować.

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Lin

lin w sosie

lin w sosie

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lin z ogórkami

Lin z ogórkami

lipka02 lipka02
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

sjoanna25 sjoanna25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

lin z jabłkami

lin z jabłkami

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lin po marynarsku

Lin po marynarsku

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki z lina

Flaczki z lina

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigosiki z lina

Bigosiki z lina

Amberr8 Amberr8
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lin w śmietanie

Lin w śmietanie

Amberr8 Amberr8
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: