Lin to ryba słodkowodna, występująca niemalże w całej Europie. Zamieszkuje dno akwenów, co powoduje, że jej mięso ma delikatnie błotnisty posmak.
Zapach tego rodzaju można zneutralizować poprzez zalewy z solą lub obłożenie krążkami cebuli.  Mięso z lina jest bardzo smaczne i zdrowe. Zawiera pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz składniki mineralne, takie jak: jod, selen, fluor, magnez, wapń.

Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.


Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Lin

lin w sosie

lin w sosie

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lin z ogórkami

Lin z ogórkami

lipka02 lipka02
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

sjoanna25 sjoanna25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

lin z jabłkami

lin z jabłkami

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lin po marynarsku

Lin po marynarsku

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki z lina

Flaczki z lina

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigosiki z lina

Bigosiki z lina

Amberr8 Amberr8
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lin w śmietanie

Lin w śmietanie

Amberr8 Amberr8
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: